Mandatele de primar și președinte al Consiliului Județean ar putea fi prelungite cu un an

Foto: Dan Bodea

Comisia pentru administrație publică a Senatului a adoptat, luni, un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de UDMR care vizează prelungirea duratei mandatelor tuturor aleşilor locali. Iniţiativa a fost susţinută de senatorii PSD, UDMR şi ALDE. USR s-a opus, iar PNL s-a abţinut.

Anterior, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul UDMR, care mai are de obținut un aviz: pe cel al Comisiei juridice. Ulterior, va ajunge în Senat pentru votul final.

Proiectul de lege prevede prelungirea cu un an a mandatele aleșilor locali, astfel încât, după alegerile locale, viitorii primari și președinții Consiliilor Județene să fie aleși în funcții pe o perioadă de cinci ani.

Ce prevede proiectul de lege

  • Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale
  • Mandatul primarului este de 5 ani
  • Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate (art. 152)
  • Consiliul județean se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 177)
  • Durata mandatului președintelui și vicepreședinților consiliului județean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului județean. În cazul în care mandatul consiliului județean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul vicepreședinților consiliului județean fătă altă formalitate (art. 187)
  • Mandatul primarului, consilierului local, președintelui consiliului județean și al consilierului județean este de 5 ani și se exercită în condițiile legii (art. 201)

De precizat este că în proiectul de lege este stipulat că prevederile prezentei legi intră în vigoare începând cu mandatul autorităților administrației publice locale alese în anul 2020.

Dezbaterea aceste inițiative apare în contextul în care săptămâna trecută Camera Deputaților a adoptat ordonanța de urgenţă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale în varianta impusă de PSD. Potrivit proiectului de lege adoptat, Parlamentul decide data la care se organizează alegerile locale și nu Guvernul (cum prevede actuala lege) iar mandatele aleșilor locali se prelungesc cu maxim șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu