Mai puțin de o săptămână până la Zilele Culturale Maghiare. Fără food court, dar cu 280 de evenimente în 60 de locuri din oraș

Foto: Zilele Culturale Maghiare

Ediția a 12-a a evenimentului Zilele Culturale Maghiare va lua startul în perioada 17-22 august și promite clujenilor 280 de evenimente și programe desfășurate în 60 de locuri din oraș. În contextul pandemiei de coronavirus, va fi amenajat și un punct de vaccinare pe Strada Mihail Kogălniceanu, care va deveni funcțional începând cu 18 august. Accesul la evenimente se face pe baza certificatului de vaccinare anti-COVID sau a testelor negative furnizate de participanți. Între 50.000 și 100.000 de participanți sunt așteptați la Zilele Culturale Maghiare au precizat miercuri organizatorii.

“Nu am vrut să ne asumăm o responsabilitate în plus organizând centre de testare în festival.  În Cluj sunt destul de multe centre de testare și cine nu este vaccinat își va putea face testul pe cheltuiala personală. Pe strada Mihail Kogălniceanu, unde va avea loc Târgul meșteșugăresc, nu va fi restricție de intrare, însă recomandăm purtarea permanentă a măștii. Ne putem uita la ediția din acest an din perspectiva festivalului din 2019, dar și din perspectiva anului trecut și cred că spectatori vor fi în număr destul de mare față de anul trecut. Legea ne impune anumite lucruri, dar și noi trebuie să fim responsabili”, a precizat la conferința de presă organizată miercuri, Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară.

Pentru a evita eventualele infecții cu coronavirus, în acest an evenimentul Zilele Culturale Maghiare nu va avea secțiunea de food court.

Programul poate fi accesat pe site-ul zilelemaghiare.ro, precum și din aplicație mobilă.

“Anul acesta avem 280 de activități în program, care se vor desfășura în 60 de locuri. Programul poate fi găsit atât online, pe site-ul festivalului și în aplicația ZCMC, cât și sub formă tipărită, din 16 august, la Info Point în Piața Unirii. Vom avea, spre exemplu, 15 expoziții, 5 tururi ghidate în limba română, vor fi aproximativ 30 de concerte în Piața Unirii și în Curtea Muzeului de Artă. Publicul va regăsi Târgul Meșteșugăresc pe strada Kogălniceanu, unde s-au înscris 100 de meșteșugari, și va putea gusta vinuri din podgoriile ungurești și românești pe Strada Vinului. Reluăm, de asemenea, Crosul Donaton, dar de data aceasta nu va avea loc pe asfalt, ci pe traseul pe care se presupune că a alergat ciobanul Donat, respectiv în Pădurea Hoia și Parcul Etnografic’”, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

La fel ca la edițiile anterioare pandemiei, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare 2021 se vor desfășura în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Bánffy și în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.

Piața Unirii va găzdui câte două concerte în fiecare seară, pe scenă urcând artiști precum Budapest Orchestra Project, Ansamblul Tokos Zenekar, Knock Out sau Hot Jazz Band. De asemenea, publicul iubitor de concerte se va putea bucura de muzică atât în Curtea Muzeului de Artă, unde vor cânta trupele D.A.S Trió, Góbé, FUNKorporation, jóvilágvan, Pankastic și altele, cât și în exteriorul Bastionului Croitorilor, unde va avea loc concertul orchestrei Transilvania Philharmonic Brass. De la această ediție nu vor lipsi nici spectaculoasele dansuri populare din cadrul Festivalului Internațional de Folclor ’’Sfântul Ștefan’’, ediția a XIII-a, care vor avea loc zilnic în centrul orașului.

Vernisajul expoziției ’’Lumea arborilor’’ a artistului Kovács Zsolt, ce va avea loc luni, 16 august, ora 18:00, la Muzeul de Artă, va fi primul eveniment din festival și va deschide, totodată, seria de 15 expoziții de fotografie, pictură, grafică și broderie din cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2021. Acestea vor avea loc atât în la Muzeul de Artă, cât și în alte spații culturale din oraș, precum Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Galeria Quadro, Galeria Ecleziastică Ars Sacra Claudiopolitana, Bastionul Croitorilor, Universitatea Sapientia.

Gala de deschidere va avea loc  în data de 17 august, de la ora 19:00, la Opera Maghiară, cu acces exclusiv pe baza dovezii de vaccinare și cu bilet de intrare procurat de la casieria Operei Maghiare, sau online. La celelalte evenimente, se poate intra și pe baza testelor COVID negative.

Finanțarea din partea autorităților locale pentru ediția din acest an este de 680.000 de lei, aproximativ un sfert din bugetul total al festivalului. În 2019, finanțarea din partea autorităților a fost de 530.000 de lei.

Restricții de circulație în timpul Zilelor Culturale Maghiare

Pe parcursul desfășurării Zilelelor Culturale Maghiare din Cluj Poliția Rutieră, Poliția Locală Jandarmeria Cluj asigură închiderea circulației auto în licurile unde se desfășoară evenimentul, după cum urmează:

-Piața Unirii, latura estică, o bandă de circulație, până în dreptul magazinului Vodafone, pe toată perioada evenimentului, între 15 august ora 24:00, până la 23 august, ora 24:00
-Str. Kogălniceanu, pe toată lungimea ei (de la intersecţia cu str. Universităţii până la intersecţia cu str. Baba Novac), din data de luni, 16 august, orele 22.00, până în data de 23 august, orele 12.00.
-Str. Baba Novac în data de 21 august între orele 17:30 – 19:00, pe durata concertului Transilvania Philharmonic Brass.

Distribuie:

Postaţi un comentariu