Luna se întoarce

Expoziția care a atras mii de oameni în Biserica Piaristă (str. Universității, nr. 5) din Cluj-Napoca a fost închisă timp de patru zile din cauza unor incidente provocate de unii dintre vizitatori. Astfel, pentru că singura regulă impusă de organizatori, aceea de a se respecta spațiul de expunere a Museum of the Moon, cum se numește expoziția, nu a fost respectată, s-a luat decizia întreruperii temporare a programului de vizitare.

Marți, 4 decembrie, publicul a fost lăsat din nou să intre în Biserică pentru a admira instalația luminoasă, dar cu mai multe reguli impuse. Nu se intră cu animale de companie și niciun fel de mâncare sau băutură, programul va fi doar de la ora 16:00 până la ora 22:00, se va intra numai în grupuri organizate de câte 30 de persoane, iar timpul petrecut în Biserică este limitat la 10 minute pentru ca accesul cât mai multor grupuri să fie posibil. De asemenea, ședințele foto profesionale sunt supune anunțării în prealabil și aprobării de către organizatori.

Foto: Dan Bodea

Fără supărare

În ciuda inconvenientelor apărute, părintele Stelian Vereș, ca reprezentant al Bisericii Piariste a declarat, pentru Transilvania Reporter, că se bucură în continuare de expoziție, dar mai ales se bucură că un număr atât de mare de oameni intră în Biserică, poate după multă vreme în care nu au făcut asta, și se uită în sus, la frumusețea lunii, a bisericii și poate se gândesc și la Dumnezeu.

Museum of the Moon face parte din proiectul Lights On dezvoltat de Asociația Lights On România, care își propune de patru ani să aducă arta contemporană mai aproape de publicul clujean prin instalații de lumină. Anul acesta, pe lângă concursul adresat tinerilor designeri de a decora altfel un spațiu din oraș, asociația a creat și un circuit de instalații luminoase ale unor artiști români sau străini care pot fi văzute în diferite locații din Cluj. Cea mai populară dintre ele rămâne Luna uriașă, ce fascinează prin acuratețea redării detaliilor satelitului natural al Terrei, la realizarea sa fiind folosite imagini surprinse de NASA, astfel că restricționarea accesului de a o mai vizita a stârnit reacții de tot felul în rândul celor care nu au reușit să o vadă, de la tristețe la încercarea de a propune prelungirea perioadei expoziției, ba chiar și nedumerirea dacă  nu cumva s-a întâmplat ceva cu Luna.

Andi Daiszler, directorul Asociației Lights On România, a explicat că expoziția a fost închisă din cauza comportamentului unor vizitatori, dar și pentru ca echipa să se reorganizeze, să instruiască mai bine colegii de la securitate pentru un acces mai facil și în siguranță. De asemenea, dă asigurări că Luna nu a pățit nimic, e întreagă, asigurată bine, și că nu există niciun risc în ceea ce privește deteriorarea ei.

Oamenii sunt oameni, adică imprevizibili 

Organizarea unui eveniment la care accesul se face în mod gratuit presupune gestionarea unui număr mare de persoane, lucru la care se așteptau și inițiatorii proiectului, dar se pare că așteptările le-au fost depășite, astfel că nu au putut preîntâmpina evenimentele neplăcute care au avut loc. Întrebat dacă din această cauză și-a schimbat părerea despre oameni, Andi Daiszler a spus că el și echipa lui au avut multe de învățat în urma weekend-ului trecut.

„Am învățat să privim altfel organizarea unor lucruri de genul acesta, atât. Nu pot să spun că mi-am schimbat părerea despre oameni, eu sunt un optimist de felul meu și cred că oamenii sunt exact la fel aici cum sunt în București, cum sunt în Iași, cum sunt în Craiova, cum sunt pste tot, sunt efectiv oameni. Ceea ce pot eu să-mi reproșez e că nu am anticipat un flux atât de mare de vizitatori joia trecută când s-a întâmplat să vină la ora 21:00 foarte-foarte multă lume. Asta a fost singura problemă. Acum am redeschis expoziția, am mărit efectivul persoanelor care se ocupă de acces și totul decurge ok. Suntem și noi aici să ne asigurăm că totul e așa (n.r.: Andi și echipa Lights On), iar după cum am observat de la ora 16:00, de cînd s-a redeschis expoziția, totul decurge ok, nu au fost probleme, oamenii nu s-au plâns că durează mult pentru că nici nu durează mai mult de 10-15 minute de stat la coadă și apoi ajung la Lună.”

Așa cum precizau și reprezentanții Bisericii, colaborarea dintre cele două entități nu a fost alterată din cauza vizitatorilor care a făcut notă discordantă de la bunul simț. A existat un dialog susținut de ambele părți pentru a vedea ce se poate face, împreună, pentru ca expoziția să nu se închidă definitiv.

„Au fost foarte încântați și sunt în continuare încântați că această Biserică găzduiește una dintre cele mai impresionante instalații de lumină din lume. De altfel, și noi suntem extrem de fericiți, dar și artistul e deosebit de bucuros că a ajuns pentru prima dată în Europa de Est și cred că pentru prima dată într-o Biserică Catolică cu instalația de lumină. Așadar, nu există supărări, nu există motive  de supărare, dialogul e perfect normal și mergem înainte”, a declarat Andi Daiszler.

Numărul vizitatorilor care au trecut pragul bisericii a fost estimat în funcție de fluxul observat săptămâna trecută și ajungea la aproximativ 2.000 de oameni pe zi, existând ore de vârf și ore la care nu erau foarte mulți vizitatori. Acum, odată cu redimensionarea grupurilor și ne mai permițând accesul individual, numărătoarea se va putea face mai ușor.

De data aceasta există o mai mare convingere a organizatorilor că lucrurile vor merge bine, deși poate nu toți oamenii vor ajunge să vadă Luna. Acesta pare a fi, după cum spun echipa Lights On, marele minus al unui eveniment cu titlu gratuit. Obținerea unui profit de pe urma accesului la instalații nu a fost scopul asociației, ci din contră, oferirea posibilității ca Luna să fie văzută de cât mai multă lume, scop care rămâne valabil și după această mică pauză, dar cu mai multe măsuri luate pentru asigurarea unei ordini și mai ales din respect pentru locul care a acceptat să găzduiască expoziția.

Prelungirea perioadei de ședere a lunii la Cluj este imposibilă, din cauze contractuale, organizatorii din România fiind deja contactați de către stuff-ul artistului britanic, Luke Jerram, a cărui creație este instalația de lumină, pentru a-i anunța că aceasta va pleca din România în Italia, unde va fi expusă de Revelion. Vor fi disponibile celelalte instalații din cadrul circuitului până la data de 31 decembrie, dar Luna rămâne doar până pe 14 decembrie, lucru cunoscut de public de la început.

Foto: Dan Bodea

Fascinația Museum of the Moon

Surprinderea în ceea ce privește Luna a venit, în primul rând, din partea celor care au vizitat-o, dar și din partea organizatorilor, care au fost copleșiți de feedback-ul pozitiv primit. Andi Daiszler le-a transms prin intermediul nostru mulțumiri.

„Noi vrem să mulțumim, în primul rând, celor care și-au făcut timp și și-au planificat excursii din afara Clujului să ajungă să vadă ce am reușit noi să facem aici alături de artiștii aceștia incredibili. E onorant că oamenii sunt dispuși să călătorească pentru a ajunge la un astfel de eveniment. Speram din tot sufletul ca oamenii să simtă ceea ce noi am încercat să realizăm și să aibă încredere că anul acesta vor descoperi poate orașul cu alți ochi și prin intermediul eforturilor noastre. Ne onorează și faptul că cei comunitatea cu care  noi interacționăm, în principal pe mediile sociale, sunt înțelegători și perfect reali în cerințe și așteptări. Ne bucurăm că am putut face împreună acest lucru și rămânem în continuare deschiși, așa cum am spus, nu vrem să facem un profit de pe urma evenimentului nostru, ci încercăm să aducem arta contemporană în forma instalațiilor de lumină mai aproape de publicul clujean și totodată să dăm putere artiștilor să creeze lucruri care până acum poate nu le-am văzut decât afară”, a transmis Andi Daiszler, directorul Asociației Lights On România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu