Limitarea dreptului cetăţenilor de a se întoarce în ţară plasează România în afara UE
Îngrijorarea declanşată de apariţia variantelor mai contagioase ale coronavirusului determină autorităţile române să ia măsuri care încalcă inclusiv principii ale dreptului internaţional, cu toate că nu se confruntă cu o transmitere accentuată a noilor tulpini.
Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis joi seara obligativitatea prezentării unui test PCR negtiv la întoarcerea în ţară pentru majoritatea cetăţenilor români care sosesc din aproape 70 de ţări şi teritorii aflate pe lista statelor cu rate de infectare semnificative.
Restricţionarea dreptului unor cetăţeni de a se întoarce în propria ţară contravine principiului “The right of return” din dreptul internaţional, formulat inclusiv în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948.
Autorităţile române se inspiră în această privinţă din practica instituită inclusiv de omologii din Marea Britanie, o ţară unde virusul a suferit una din mutaţiile cele mai primejdioase şi care le-a interzis cetăţenilor deplasările peste hotare în scop turistic. Britanicii care se întorc acasă fără a avea un test PCR negativ pot fi amendaţi cu suma de 500 de lire sterline, potrivit reglementărilor.
Trebuie spus că şi alte state din afara Uniunii Europene impun cetăţenilor să prezinte un test PCR negativ la revenirea acasă. Printre ele şi cele mai mari economii ale lumii, Statele Unite şi China. În timp ce autorităţile chineze au restricţionat dramatic libertatea de mişcare a propriilor cetăţeni imediat după declanşarea pandemiei, americanii se lovesc de limitări de deplasare în şi din afara ţării abia de curând.
În 26 ianuarie, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv instituind obligativitatea cetăţenilor americani de a avea un test PCR negativ înaintea întoarcerii în Statele Unite. Ca urmare a acestui ordin, companiile aeriene au fost somate să refuze îmbarcarea oricărui pasager cu destinaţia SUA care nu furnizează un astfel de document.
Dar majoritatea statelor europene care înregistrează valori crescute de transmitere a noilor tulpini au evitat ca măsurile luate privind condiţiile de intrare pe teritoriul lor să-i afecteze pe cetăţenii proprii. Ultima pe listă, Suedia, a anunţat închiderea din acest week-end a unei frontiere, interdicţia de trecere pentru cetăţenii britanici şi danezi, precum şi obligativitatea persoanelor de a prezenta un test PCR negativ la intrarea în regat. Măsura nu îi include însă pe cetăţenii suedezi şi pe rezidenţii în această ţară.