IT-iști de pe băncile facultății

Practica trebuie să fie o trambulină de lansare / Foto: Dan Bodea.

Tinerii clujeni se bucură din plin de piața IT, care este extrem de ofertantă în această perioadă. Mulți dintre aceștia ajung să lucreze încă din timpul facultății la firme de prestigiu. Selecția tinerilor însă nu este deloc ușoară, companiile IT dorind să își atragă în echipă cei mai bine pregătiți studenți.

Cătălin este student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. „Trebuie ca în fiecare an să facem practică timp de o lună și jumătate la o firmă. Dacă nu reușim să găsim un internship la care să fim acceptați, putem să facem practica în cadrul facultății, dar nu e la fel”, spune acesta. Facultatea de Automatică și Calculatoare colaborează cu mai multe firme din Cluj, adică recunoște practica efectuată în cadrul acelor firme. De asemenea, facultatea este deschisă să încheie astfel de colaborări și cu alte firme, în cazul în care un student lucrează deja la o firmă care nu e pe acea listă. Cătălin a ales să își facă practica în prima parte a verii. S-a documentat în prealabil, iar în cadrul Târgului de Cariere de anul trecut și-a depus mai multe CV-uri la firmele care i s-au părut interesante. A fost contactat o companie din Cluj, care l-a invitat la un prim test. Testul a fost unul complex cuprinzând atât probe teoretice, cât și probe practice, durând trei ore. „Ni s-a testat capacitatea de a realiza o aplicație, arhitectura unei aplicații. Se dădea o problemă și tu trebuia să gândești baza de date și structura aplicației pe care urma să o faci ca să administrezi firma aceea. Am avut probleme de logică. În cadrul ultimului test, ni s-a testat abilitatea de a lucra în echipă. În timp ce noi, candidații, discutam, era un observator care lua notițe”, povestește Cătălin.

Practica trebuie să fie o trambulină de lansare

În cadrul interviului, studentul a observat că s-a pus accentul pe latura socială a candidatului și pe capacitatea acestuia de a munci în echipă. În timpul internshipului acesta a dezvoltat un tool care se folosea în cadrul firmei. După încheierea internshipului acesta și-a dorit să își continue activitatea în cadrul firmei. A avut noroc. A fost sunat pe 1 octombrie, când i s-a făcut o ofertă. A acceptat, iar din 1 noiembrie lucrează, ca angajat în cadrul firmei respective. Deși este anul IV și știe că va fi destul de dificil să se ocupe ca până acum de facultate, acesta este încrezător. Cătălin este convins că ceea ce a învățat în cadrul facultății l-a ajutat enorm atât în cadrul primului test, cât și în cadrul intershipului. „Unii spun că nu te ajută deloc facultatea, dar nu e adevărat. Te ajută enorm, pentru că de acolo ai bazele. Dacă vrei să înveți mai mult, mergi faci un internship, în funcție de preferințele tale și te specializezi pe un anumit domeniu, dar fără baze nu faci nimic. Eu am terminat matematică-informatică la liceu, dar nu am învățat să fac Java sau programare orientată obiect, de exemplu. Depinde de fiecare student cât vrea să învețe. De la facultate primești resursele necesare, tutoriale”, spune studentul.

Se poate şi numai cu pasiune

Andrei, pe de altă parte, nu are studii de specialitate în IT, dar fiind extrem de pasionat, a învățat singur, dobândind suficiente abilități pentru a putea lucra la o firmă de top. „Cred că angajatorii sunt deschiși dacă vii bine pregătit de acasă, dacă demonstrezi că ești bine pregătit pe părticica ta. Eu nu am studii în IT, am făcut cu totul o altă facultate, dar când am văzut că nu este de viitor, am decis că e momentul să fac ceva pentru cariera mea. Și am început să învăț. Am citit mult pe net, am urmărit tutoriale. Într-adevăr, în momentul în care m-am împotmolit, am cerut ajutorul prietenilor. În momentul de față lucrez ca programator la o firmă mică, dar sunt mulțumit. Cred că acum e mult mai important să știi să faci ceva decât să ai o diplomă. E important să ai studii superioare, nu zic că nu, dar la ce folos dacă nu știi să faci nimic?”, crede acesta.

Majoritatea tinerilor aleg să aplice inițial pentru un internship, pentru a vedea dacă într-adevăr se potrivesc profilului firmei. „Este important că avem acum această posibilitate. Un internship este un test pentru ambele părți. Angajatorul te testează pe tine, iar tu îl testezi pe el, pentru că și ție trebuie să își convină condițiile. Eu am făcut inițial un intership în cadrul unei firme IT din București, pe perioada verii, dar nu mi-a plăcut orașul. Cu toate acestea am învățat multe lucruri noi. Piața IT din Cluj oferă multe posibilități studenților. Important e să profităm de ele. Eu încă nu m-am angajat, prefer să mă bucur încă puțin de studenție, după care îmi voi căuta serios ceva serios de lucru. Cel mai probabil voi opta, pentru început, tot pentru un internship”, a spus Iulia Florea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu