Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, acuzat că a mușamalizat cinci cazuri de gripă porcină; doi pacienți au decedat
Două familii acuză Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca de faptul că a mușamalizat cazurile a cinci pacienți ce au fost infectați în instituție cu gripă porcină după ce au fost supuși unor operații de transplant de rinichi. ICUTR dezminte acuzațiile și spune că sursa infecției este una externă și este parte a unei anchete a Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj.
Viorel Bejan (52 de ani) și Ana Toth (64 de ani) au fost supuși în luna februarie a anului 2016 unor transplanturi de rinichi la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, însă în timpul perioadei de recuperare rudele celor doi spun că pacienții ar fi fost infectați în spital, pe secție, cu gripă porcină. După analize amănunțite, cei doi au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase cu virusul AH1N1 confirmat, însă tratamentul cu imunosupresoare le-a slăbit organismul, iar corpul nu a mai putut lupta cu virusul, astfel că cei doi au decedat. Acum, familiile celor doi încearcă să afle adevărul și acuză Institutul a mușamalizat în total cinci cazuri, inclusiv ale celor doi bolnavi care ulterior au decedat. Aparținătorii îi acuză pe medici și că au pus în același salon pacienți transplantați și persoane suferinde de alte afecțiuni, dar și că nu au scos cei doi bolnavi de pe imunosupresoare, facilitând astfel agravarea gripei porcine.
„Sunt dezamăgită de comunicarea între pacient, aparţinători şi spital. Nu ştiu de ce a murit soţul meu, sunt consternată că supraveghat de atâţia medici soţul meu a murit. A murit cu zile într-un spital unde colcăie viruşi şi bacterii. Am fost ignorată și minţită. Soţul era dializat de şase ani, se simţea bine, am făcut eforturi să nu piardă orele de dializă și a plecat bucuros că e chemat pentru transplant”, a explicat soția lui Viorel Bejan, Milena Bejan.
„Sunt cinci pacienți care au avut un transplant efectuat la Institutul de Transplant care acuză aaceastă instituție, direct și indirect, că a încercat să mușamalizeze apariția unui focar de gripă porcină la începutul acestui an. Cerem public autorităților să facă o anchetă și să afle care a fost sursa acestui virus care a omorât doi oameni. Cerem sanacțiuni din partea ministerului și a Parchetului împotriva acelor persoane care se fac vinovate, poate, de omor prin imprudență”, spune Emanuel Ungureanu, președinte al Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, care se ocupă de consilierea persoanelor care se află în astfel de situații.
Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) spune că cei doi pacienți nu ar fi putut să fie infectați de la medici sau personalul spitalului, însă recunoaște că virusul ar fi putut fi contactat de pe holurile spitalului, unde poate intra oricine.
„Nu ştiam că este gripă, a început să răguşească. Se simţea tot mai slăbită. A fost internată în salon de dializaţi. Gândiţi-vă că un pacient imunosupresat, cu imunitate zero, pus într-un astfel de salon, e ca şi un paraşutist care sare fără parașută”, a explicat Iulia Molnar, fiica Anei Toth.
„Sunt cinci pacienți care au fost infectați cu virusul gripei porcine, dar care au luat infecția nu din institut. Nu s-a dezvoltat această infecție și nu s-a transmis de către personalul acestei instituții. Într-adevăr, la începutul lunii februarie, am avut cinci cazuri în care cinci pacienți, toți transplantați au fost infectați cu acest virus. În 4 februarie am stabilit diagnosticul și i-am transferat la Boli Infecțioase după care am anunțat DSP-ul și am luat toate măsurile pentru sterilizarea zonei de transplant. Am vrea și noi să știm de unde a venit virusul, dar sigur nu din instititut. În prima parte a anului a fost o epidemie de gripă porcină, dar alte date nu avem. S-a făcut o anchetă, dar cauza nu am găsit-o pentru că nu avem cum. Pacienții se mișcă liberi între secții și în zona ambulatoriului se perindă zilnic sute de pacienți și aparținători”, explică Adrian Bărăbos, medic primar ATI.
După ce pacienții au fost diagnosticați cu gripă porcină, aceștia au fost transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, însă medicii de acolo nu au mai putut face nimic.
„Cazurile nu sunt tocmai recente și tot ce vă pot spune e că la noi au venit la noi când probele erau confirmate. Au fost izolați, dar starea celor doi, care au și decedat, s-a agravat. Erau pacienți monosupresați. Gripa este o boală virală care, pe imunosupresie, indiferent de cauza ei, poate să evolueze sever. S-a făcut tratament, dar când este vorba de imunosupresie, evoluția poate fi severă”, a explicat dr. Irina Filipescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a fost sesizată încă din luna februarie de către institut, însă va începe o anchetă în zilele următoare.
„Referitor la aspectele apărute în presă cu referire la pacienții transplantați renal și care au decedat urmare a unei infecții cu virus gripal, vă comunicăm că Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a demarat o anchetă care este în derulare, iar la finalizarea acesteia vom comunica concluziile și măsurile care se impun”, a declarat Directorul DSP, Mihai Moisescu Goia.
Soția lui Viorel Bejan a făcut plângere la Colegiul Medicilor Cluj, iar cele două familii spun că, în funcție de reacțiile celor acuzați, iau în calcul varianta de a face și plângere penală.