Încep Zilele Filmului Maghiar. Zeci de producții, unele cu protagoniști sau regizori clujeni, la Cinema Victoria și la Cinema Arta

Povestea soției mele

Peste 40 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult, îi așteaptă pe clujeni în acest an, între 6 și 10 octombrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2021. În cadrul festivalului vor avea loc proiecții la cinematografele Victoria și Arta. Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura în 15 orașe din Transilvania.

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită și fiecare film va beneficia de subtitrare în limba română. Biletul cu valoare zero se obține (preferabil în avans) de la casieria Cinema Victoria sau casieria Cinema Arta (în funcție de proiecția aleasă).

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 6 octombrie, de la ora 17:30, la Cinema Victoria, iar în cadrul acesteia va fi proiectat filmul După câte știu (Legjobb tudomásom szerint), regizat de Lőrincz Nándor și Nagy Bálint. Filmul de deschidere este o dramă de cuplu care îl are în rolul principal pe Balázs Bodolai, actor născut la Târgu Mureș, care trăiește la Cluj și le este cunoscut iubitorilor de artă de pe scena Teatrului Maghiar de Stat.

De altfel, actorii și cineaștii clujeni și transilvăneni sunt foarte prezenți în filmele care rulează la Filmtettfeszt 2021. Bodolai, împreună cu mai mulți actori de origine transilvăneană, de exemplu Levente Orbán din Nicolești (Mureș), joacă și în filmul turnat în Maramureș, Râpa (Hasadék, r. Balázs Krasznahorkai), în al cărui rol central îl găsim pe clujeanul Levente Molnár. La Cluj va fi proiectat și filmul Ceciliei Felméri Spirala (Spirál), primul lungmetraj al regizoarei clujene. Selecția festivalului cuprinde și documentarul Arzi și luminează! (Lángolj és világíts!), semnat de regizoarea clujeană Ágnes Maksay.

Spirala

Noul film al regizoarei premiate cu Ursul de Aur la Berlin, Ildikó Enyedi, Povestea soției mele (A feleségem története) va putea fi vizionat în cadrul Zilelor Filmului Maghiar în premieră în România, pe marile ecrane din Cluj și Miercurea Ciuc. Filmul este bazat pe romanul cu același titlu al scriitorului Milán Füst, roman tradus în peste 20 de limbi și propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Alături de acestea, Zilele Filmului Maghiar 2021 așteaptă cinefilii cu lungmetraje de genuri variate: drame (Raport final / Zárójelentés, r. István Szabó, Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată / Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, r. Lili Horvát) – propunerea Ungariei pentru Oscar, filme istorice (Lumină naturală / Természetes fény, r. Dénes Nagy) – câștigător al Ursului de Argint la Berlinale, un horror (Post mortem, r. Péter Bergendy), un SF (Picnic cosmic / Űrpiknik, r. Badits Ákos) și o serie de comedii romantice (Frișcă / Hab, Așa ești perfect / Így vagy tökéletes, Și nici cu tine / Seveled, O altă ligă / Becsúszó szerelem).

Cinefilii vor putea descoperi și în acest an, la Zilele Filmului Maghiar, adevărate filme-cult din cinematografia maghiară.

Baie de spumă (1979), film de animație muzical pe ritmurile inimii, este unul din ele. La momentul premierei sale, filmul – o poveste despre un triunghi amoros – a avut parte de reacții foarte diferite din mediul profesional, iar criticii și telespectatorii de atunci nu au înțeles amestecul neobișnuit de genuri cinematografice, căruia îi lipsesc întorsăturile fabuloase și scenele de acțiune incitante. Muzicalul experimental și cu un stil îndrăzneț, cu o acțiune ce se petrecea în prezent, era radical diferit față de desenele animate maghiare pentru copii realizate pe baza operelor literare clasice, serie care a fost începută de János vitéz (1973) și Lúdas Matyi (1976). Astăzi, filmul este iubit și apreciat de numeroși cinefili, atât în Ungaria, cât și în străinătate. János Másik, compozitorul muzicii filmului, va participa la proiecția din Cluj a producției.

Excursia de pionieri (1975), o docuficțiune despre era Kádár, și Încredere (1979), un film provocator despre perioada Holocaustului, sunt alte două must-see-uri cu valoare simultan artistică și istorică din cadrul festivalului. Încredere este regizat de Szabó István, regizor premiat cu Oscar, invitat special al TIFF în acest an.

Râpa

Competiția Filmgalopp va avea loc pentru a șaptea oară la Zilele Filmului Maghiar și va include șapte documentare, creații ale unor tineri din Transilvania. Publicul va putea vota filmele din competiție pe zilelefilmuluimaghiar.ro unde vor putea fi vizionate și producțiile în timpul festivalului.

Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de cineastul de origine clujeană Kántor László.
Proiecții la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 14 orașe din Transilvania: Arad, Covasna, Gheorgheni, Gherla, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Satu Mare (așteaptă reprogramarea), Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș, Târgu Secuiesc, Timișoara (așteaptă reprogramarea).

Citiți programul detaliat pe orașe pe website-ul oficial al festivalului, zilelefilmuluimaghiar.ro. Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 21.

Evenimentul respectă cu strictețe toate restricțiile epidemiologice actuale. Reguli de acces și măsuri de siguranță pentru publicul clujean: La filme vor avea acces doar persoanele vaccinate cu schema completă sau cele trecute prin boală, ambele categorii pe baza certificatului digital UE Covid-19. Spectatorii vor intra și vor rămâne în perimetrul festivalului doar cu mască, își vor dezinfecta mâinile și le va fi măsurată temperatura. Ei vor păstra distanța de minimum 1,5 metri față de alți spectatori, iar pentru evitarea aglomerației, sunt rugați să obțină în avans de la casieria cinematografului Victoria. Regulile de acces și actualizările în funcție de restricții pentru restul localităților pot fi găsite pe www.zilelefilmuluimaghiar.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu