In memoriam eroilor clujeni

Unirea pregătită acum 100 de ani și de la Cluj va fi evocată într-un mod cu totul special de către cei mai mici dintre școlarii clujeni. Colectivul clasei a II-a F de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca împreună cu învățătoarea lor, Șerban Simona, vor fi ghidați într-un traseu „al recunoștinței” de către scriitorul Ioan Ciorca, în Cimitirul Central, care este inclus în lista monumenteleor istorice încă din anul 2014.

Traseul va cuprinde prezentarea a 23 de personalități clujene care au contribuit la Unirea din 1 Decembrie 1918, iar copiii vor depune la căpătâiul lor lumânări, în semn de recunoștință și respect. Anterior desfășurării acestei acțiuni, elevii clasei a II-a F vor avea întâlnire cu invitați speciali care le vor vorbi despre faptele înaintașilor clujeni care au contribuit la Unirea de la 1918. În activitatea de la clasă, elevii vor viziona scurtmetrajul documentar „Panteonul Transilvaniei și Unirea”, realizat de către regizorul Marian Oprea. Surtmetrajul prezintă succint personalități clujene care au contribuit la Marea Unire și care își dorm somnul de veci în Cimitirul Central.

Creatorii acestui scurtmetraj, scriitorul Ioan Ciorca și regizorul Marian Oprea vor răspunde la întrebările elevilor. Totodată, domnul scriitor Ioan Ciorca va istorisi scurte povestioare privind faptele eroice ale unor clujeni în preajma zilei de 1 Decembrie 1918. Un alt moment, dedicat de această dată limbii române, îl va constitui prezentarea volumului „Povești și povestiri”, care cuprinde operele lui Ion Creangă versificate de scriitorul Ioan Ciorca. Este o carte deosebită care nu a fost încă lansată în țară, o lansare având loc la Chișinău.

Copiii vor primi gratuit fiecare câte o carte. Ei îi vor cunoaște pe toți „actorii” care au contribuit la realizarea cărții: scriitorul- Ioan Ciorca, tipograful- directorul Imprimeriei Ardealul, Mircia Giurgiu și finanțatorul- primarul Viișoarei, Ioan Roman. La rândul lor, școlarii pregătesc o surpriză tuturor invitaților. Tot cu acest prilej, pentru a marca evenimentul și a rămâne o amintire de la Centenar peste ani, domnul Ioan Ciorca a conceput o revistă pentru doamna învățătoare Șerban Simona.

Revista a fost oferită gratuit de directorul editurii Napoca Star, Dinu Ureche Virgil. În aceeași idee, pentru „a imortaliza” momentele frumoase și unice va fi prezent fotograful clujean Petru Dimoff. Mulțumiri tuturor implicați în acest proiect care se dorește a fi continuat și în anii următori.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Revista, cu materialele ce le cuprinde, va fi un dar minunat pentru elevi, în același timp va rămâne ca un nou document adăugat altor lucrări referitoare la Centenarul Unirii. M-am gândit, totuși, că la fel de util ar fi și un videoclip de măcar 5 minute elaborat pe aceeași tematică, deoarece locurile filmate ne îndeamnă să le vizităm și ele ne impresionează și mai mult. Probabil că va fi posibilă și o asemenea lucrare care, pusă pe youTube s-ar putea vedea în toată lumea. CPB

Postaţi un comentariu