Hitler și Eva Braun: viața, moartea și controversele

Adolf Hitler este unul dintre cele mai infame personaje ale istoriei, tot ceea ce ţine de el, de la viaţă personală şi până la moarte, fiind controversat. Iar aceste controverse îl menţin încă în atenţia publicului, care dovedeşte şi în ziua de azi o fascinaţie morbidă faţă de Führer. Îndeosebi în aprilie se vorbeşte mult despre Adolf Hitler, întrucât această lună marchează atât naşterea lui (20 aprilie), cât şi căsătoria cu Eva Braun (29 aprilie), urmată de presupusa sinucidere (30 aprilie).

De ce „presupusa”? Pentru că oamenii adoră o teorie bună a conspiraţiei, iar televiziunile ştiu asta. De aici vine şi succesul de care se bucură serialele de genul „Hunting Hitler”/”Pe urmele lui Hitler”, de pe canalul History, un serial care explorează posibilitatea ca Adolf Hitler să fi supravieţuit înfrângerii Germaniei naziste şi să se fi refugiat în America de Sud. Și care este, la rândul său, controversat și desființat de istorici și specialiști.

Eva Braun s-a născut la 6 februarie 1912. A fost iubita secretă lui Adolf Hitler, iar în ultimele 36 de ore de viaţă, a devenit soţia acestuia.

Viața cu Hitler

Există zeci de cărţi, biografii, despre Adolf Hitler, şi mult mai puţine despre Eva Braun, cea care i-a stat alături inclusiv în momentul morţii. Una dintre cele mai detaliate cărţi despre Eva şi despre relaţia sa cu Führerul este semnată de scriitoarea germană Heike B. Görtemaker şi se intitulează „Eva Braun: Viaţa cu Hitler”.

Potrivit acestei cărţi, Hitler şi Braun s-au întâlnit în 1929, pe când el avea 40 de ani, iar ea doar 17 şi lucra pentru Heinrich Hoffman, fotograful oficial al Partidului Nazist. Görtemaker scrie că Hittler s-a mai intâlnit cu Braun în repetate rânduri, însă nu au devenit intimi până în 1932. Chiar şi cei mai apropiaţi oameni ai cuplului ştiau foarte puţine detalii despre relaţia dintre ei, iar oamenii de rând nu aveau habar de existenţa Evei, ca parteneră a Führerului.

Braun şi Hitler călătoreau împreună sau participau la evenimente publice, iar Eva părea că face parte din anturaj, ca asistentă a fotografului oficial, şi nu era însoţitoarea personală a lui Hitler. Era nevoie de acest aranjament pentru a păstra imaculată imaginea Führerului de salvator al naţiunii, conducătorul care se dedică în totalitate semenilor săi. Era imaginea pe care dorea să şi-o construiască Hitler.

Görtemaker scrie că Hitler avea nevoie de susţinerea femeilor, iar liderul nazist spunea adeseori că: “Multe femei sunt atrase de mine pentru că sunt burlac… este aceeaşi situaţie cu cea a unui actor; în momentul în care se căsătoreşte, celelalte femei îşi pierd interesul pentru el”. Iar într-o discuţie privată, Hitler a fost auzit spunând că “o soţie ar fi o povară când trebuie să-mi îndrept atenţia spre alte probleme”.

Eva şi-a ţinut promisiunea pe care a făcut-o într-o scrisoare emoţionantă pe care i-a trimis-o lui Hitler în iulie 1944: „De când ne-am întâlnit prima dată, am jurat să te urmez pretutindeni – chiar şi la moarte – trăiesc doar pentru iubirea ta”.

Blonda care l-a sedus pe Führer

Cînd Hitler a cunoscut-o pe Eva Braun, era un lider politic în ascensiune şi avea o mult-discutată pasiune (ciudată) pentru nepoata lui, Geli Raubal. Aşadar, el nu i-a acordat prea multă atenţie Evei, cu toate că părea să existe o atracţie între ei. Pe de altă parte, diferenţa de vârstă dintre ei era mare (23 de ani), iar tatăl Evei îl dispreţuia pe Hitler, ca om ce provenea dintr-o familie catolică, bine educată, burgheză, cu sentimente antinaziste.

Abia după ce s-a sinucis Geli, Hitler a început să se apropie de Eva Braun – după unele păreri, mai ales pentru că aceasta semăna foarte bine cu nepoata mult-adorată. Eva era blondă, cu ochi albaştri, era zveltă, frumoasă, îi plăcea să facă sport şi îi plăcea moda. Führerul a mutat-o într-un apartament din Berlin, unde o vizita destul de rar, cu maximă precauţie.

Nu după mult timp, Eva a început să se plângă pentru că nu primea atenţie şi a încercat să se sinucidă de două ori, mai mult pentru a-i atrage atenţia liderului nazist. Prima tentativă a avut loc în 1932, cu un an înainte ca Hitler să câştige Cancelaria Germaniei. Eva Braun s-a împuşcat cu pistolul tatălui ei, la numai un an după ce Geli Raubal îşi luase viaţa, tot cu un pistol. Nu se ştie dacă a vrut să evite un scandal sau dacă avea într-adevăr afecţiune pentru Eva, însă Adolf Hitler şi-a schimbat atitudinea faţă de Eva, după acest incident.

De la amantă la soție

A doua tentativă de sinucidere a avut loc trei ani mai târziu, când Führerul era în culmea popularităţii (şi îi acorda Evei Braun din nou prea puţină atenţie). La scurt timp după asta, Hitler i-a cumpărat un apartament în München şi i-a permis să petreacă mai mult timp alături de el. Începând din 1936, notează aceeaşi scriitoare Görtemaker, Eva Braun a căpătat drepturi aproape depline în viaţa partenerului ei, devenind „doamna casei” la Berghof, reşedinţa dictatorului de la Obersalzberg.

Poate că era ascunsă de ochii poporului german, dar în cercul lui Hitler, Eva era ca şi soţia lui, şi oricine voia să se apropie de Führer trebuia mai întâi să intre în graţiile ei, după cum au povestit mai mulţi martori.

Eva Braun a devenit tot mai importantă pentru Hitler, odată cu înfrângerile din război şi cu declinul său, fizic şi psihic. Rând pe rând, subordonaţii săi începeau să se distanţeze, unii au şi fugit de el, însă nu şi Eva. Ea şi-a dus până la capăt promisiunea pe care i-o scria, în vara anului 1944: „De când ne-am întâlnit prima dată, am jurat să te urmez pretutindeni – chiar şi la moarte – trăiesc doar pentru iubirea ta”.

Visul ei de a deveni soţia lui Adolf Hitler s-a împlinit abia după 15 ani, la data de 29 aprilie 1945, puțin după miezul nopții. Ceremonia sigur nu a fost aşa cum şi-o imaginase Eva… El se retrăsese, disperat, în buncărul din Berlin, înconjurat fiind de forţele sovietice, care veneau tot mai aproape. Ea ar fi putut să plece, cu ultimul avion, şi să se salveze, însă a refuzat. A îmbrăcat o rochie neagră care îi plăcea lui şi a devenit Frau Hitler, după o ceremonie la care au asistat doar câţiva apropiaţi. Dimineața, au luat singurul lor mic-dejun împreună, ca soț și soție, în buncărul din mijlocul infernului.

Eva, loială până la capăt

Se spune că Hitler a vrut să o trimită din Berlin, în siguranţă, dar Eva Braun a fost loială până la capăt. Răsplata ei ar fi fost un sărut, primul pe care liderul nazist îl acorda iubitei sale în public – apoi, „nunta”. Drept „cadou” de nuntă, Eva a primit de la Fuhrer fiola de cianură.

În condiţiile în care armata sovietică pătrunsese în oraş, Hitler ar fi făcut orice să nu încapă în mâinile ruşilor. Era după-amiaza zilei de 30 aprilie 1945 și tocmai citise o relatare a agenției Reuters, despre soarta lui Benito Mussolini şi a Clarei Petacci, care fuseseră capturaţi şi ucişi, şi cadavrele lor profanate la Milano. Pentru a nu păţi acelaşi lucru, a dat ordin ca, imediat după moarte, trupurile lor să fie incinerate.

Cei doi şi-au luat adio de la ultimele persoane rămase fidele şi au trecut în camera rezervată lor. Hitler s-a împuşcat în cap. Eva Braun a murit după ce a strivit capsula cu otravă între dinți – a refuzat să se împuşte, pentru că voia să lase în urmă un cadavru frumos.

Aşadar, versiunea oficială a istoriei spune că Adolf Hitler a murit în după amiaza zilei de 30 aprilie 1945, în biroul său din buncăr, după ce s-a împuşcat în cap; s-a sinucis alături de el şi proaspăta soţie, Eva Braun, care a muşcat dintr-o fiolă cu otravă. Potrivit instrucţiunilor pe care le dăduse înainte celor apropiaţi, corpurile lui Hitler şi al Evei au fost scoase în afara buncărului şi incendiate la puţină vreme după sinucidere; ele n-ar fi trebuit să ajungă, sub nicio formă, în mâna ruşilor.

Cum ar fi putut să scape

Trupele sovietice au ajuns la Cancelaria Reich-ului şi la buncăr; pe 5 mai, agenţi ai serviciilor de contrainformaţii sovietice au raportat descoperirea celor două cadavre într-un crater provocat de o bombă lângă buncăr, locul ales pentru incendiere. Cel puţin teoretic, le-au şi identificat. Tehnicianului dentar Fritz Echtmann i-au fost arătate un fragment din maxilarul inferior şi două punţi dentare – acesta ar fi identificat una dintre punţi ca fiind a lui Hitler, iar cealaltă, a Evei Braun. Sovieticii au ordonat o anchetă minuţioasă, iar Stalin însuşi s-a declarat sceptic în privinţa morţii lui Hitler. Mulţi erau convinşi că acesta a reuşit să scape din Berlin, înscenându-şi moartea. Existau chiar presupuse dubluri ale lui Hitler, gata să fi murit în locul lui, dacă situaţia ar fi cerut-o.

Deloc surprizător, la puţin timp de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial au început să apară zvonuri potrivit cărora Adolf Hitler ar fi reuşit să fugă în America de Sud. Iar diverse documente şi „dovezi” apărute în ultimul timp alimentează teoria conspiraţiei, chiar dacă au trecut peste șapte decenii.

Există două modalităţi prin care Adolf Hitler ar fi putut să scape din Berlinul asediat, spun aceste teorii: prin aer, cu avionul, sau prin apă, cu submarinul.

Un pilot german pe nume Peter Baumgart ar fi declarat, la Tribunalul de la Nuremberg, că i-a dus personal pe Hitler şi Eva Braun cu un avion care a decolat de pe o pistă improvizată, apropiată de buncăr. Alţi martori au susţinut că cei doi s-au îmbarcat în Danemarca pe un submarin, care ar fi ieşit la suprafaţă în sudul Argentinei, existând de asemenea martori acolo, care i-au văzut. Apoi, alţi martori au susţinut că Hitler locuia cu partenera lui în San Carlos de Bariloche, la câteva sute de kilometri de Buenos Aires.

O altă variantă a poveştii spune că Hitler a trăit până la vârsta de 95 de ani şi a fost căsătorit în ultima parte a vieţii cu o femeie braziliană, după ce şi-a schimbat numele în Adolf Leipzig.

Cartea „Eva Braun. Life with Hitler” a fost publicată în limba engleză în 2012

Pe urmele lui Hitler

În 2014, adepții teoriei conspirației au primit vești proaspete, după ce au apărut documente desecretizate de FBI, care ar dovedi că guvernul american avea informaţii conform cărora liderul nazist Adolf Hitler şi partenera sa Eva Braun şi-au regizat sinuciderea din buncărul berlinez şi au ajuns să trăiască la poalele Munţilor Anzi din Argentina.

Pe baza acestora s-a filmat şi se difuzează chiar și un serial cu pretenții de documentar, intitulat „Pe urmele lui Hitler”/”Hunting Hitler”, pe canalul History. În centrul acestui serial se află, după cum îi prezintă History Channel: Bob Baer, fost agent CIA, şi Tim Kennedy, membru al Forţelor Speciale Americane, implicat direct în căutarea liderului Al-Qaida, alături de profesorul şi investigatorul John Cencich, care a făcut parte din echipa care l-a adus pe preşedintele sârb Slobodan Milosevic în faţa justiţiei. Ei conduc o investigaţie pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu Hitler la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Sau ce s-ar fi putut întâmpla, ”dacă” și ”dacă”…

Realizatorii susţin că acesta nu este (încă) un documentar care să se hrănească din teoriile conspiraţioniste, ci pleacă de la 700 de pagini de documente desecretizate de FBI, care ar dovedi faptul că, în intervalul 1945-1947, Guvernul american desfăşura o operaţiune de căutare activă a lui Hitler în America de Sud. Potrivit acestora, numeroase documente îl localizau pe liderul nazist, viu şi nevătămat, în Argentina.

Realizatorii seriei susţin că niciodată, pe parcursul ultimilor 70 de ani, nu s-a desfăşurat o căutare amplă, amănunţită, a liderul nazist, studiind indiciile pe care le oferă documentele şi verificându-le imediat pe teren. Aceştia spun că nu oferă răspunsuri definitive; oferă, mai degrabă, răspunsuri posibile la câteva întrebări şi ridică multe, multe altele.

Aceste precizări și dezmințiri au venit după ce echipa serialului a fost atacată de mai mulți specialiști care le-au demontat atât teoriile, cât și pe specialiștii emisiunii, despre care s-a descoperit faptul că nu sunt chiar ce susțin că ar fi. Principala acuzație care se aduce show-ului este că arată prea mult a emisiune de tip reality, în detrimentul genului documentar, că pune prea mult accent pe senzațional și pe ”ce-ar fi dacă…”.

Poveste fără sfârșit

Una dintre variantele prezentate de emisiunea ”Hunting Hitler”, o locaţie unde s-ar fi putut ascunde liderul nazist, se află în provincia Misiones, în mijlocul junglei argentiniene. Acolo, în primăvara anului trecut, o echipă de arheologi de la Universitatea din Buenos Aires a descoperit ruinele a ceea ce se crede a fi fost o ascunzătoare pentru nazişti, în cazul în care aceştia ar fi fost nevoiţi să părăsească Germania.

Dacă la început au crezut că este vorba despre un fost adăpost iezuit, cercetătorii au găsit apoi dovezi care indicau altceva: monede germane de la sfârşitul anilor 1930, bucăţi de ceramică pe care se vede scris „Made in Germany”, însemne naziste pe ziduri; erau peste 2.000 de artefacte, care au început imediat să fie analizate de arheologii argentinieni. Se spune că erau chiar şi medicamente pentru stomac, exact pentru afecţiunile de care suferea Hitler.

Ansamblul este o construcţie cu structură aparte şi ziduri de 3 metri înălţime, care include o clădire pentru locuit, o alta cu rol de depozit şi o a treia, cu rol defensiv, pentru a supraveghea zona înconjurătoare. Construcţiile se află la 10 minute distanţă de graniţa cu Paraguay.

Producătorul executiv Tim Healy trage concluzia: „Fără dovezi medico-legale, fără cadavru, nu poate exista un răspuns definitiv. Dar documentele acestea ne-au permis să ne uităm la Hitler dintr-o altă perspectivă. Dacă e ceva ce am învăţat de aici e că dacă Hitler ar fi vrut să scape, ar fi putut”.

Așadar, nu avem, încă, o încheiere pentru această poveste. Iar ca urmare a acestui fapt, ne putem aștepta la noi și noi teorii, dovezi și descoperiri.

 

”Dacă m-ai fi întrebat la început, A murit Hitler în buncăr?, aş fi răspuns: Da, 100% da. Acum s-au schimbat total lucrurile – pentru că nu există nicio dovadă că el a murit, într-adevăr, acolo, pe 30 aprilie 1945. Care sunt, până la urmă, dovezile în favoarea acestei idei?” –  Bob Baer, fost agent CIA, investigator în cadrul seriei „Hunting Hitler”

 [stextbox id=”custom”]

A fost Eva Braun evreică?

O altă teorie adusă la suprafaţă de noile tehnologii spune că Eva Braun, soţia lui Adolf Hitler, ar fi avut origini evreieşti. Ipoteza a fost avansată după analize ADN efectuate pentru un documentar al postului britanic Channel 4.

Această teză se sprijină pe analiza părului provenind dintr-o perie de păr găsită la Berghof, reşedinţa lui Hitler în Bavaria, unde Eva Braun şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în al Doilea Război Mondial.

În acest păr, cercetătorii au găsit o secvenţă specifică de ADN “asociată puternic” evreilor aşkenazi, care reprezintă aproximativ 80% din populaţia evreiească.

Potrivit realizatorilor documentarului, totul indică faptul că părul analizat provine de la Eva Braun. Însă singurul mijloc de a dovedi în mod oficial acest lucru este compararea cu ADN-ul celor două descendente ale lui Braun în viaţă – iar ele au refuzat să se supună vreunui test.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu