Groapa temporară de la Pata Rât se închide definitiv. Gunoaiele se duc la Alba
Groapa temporară de la Pata Rât se închide în această noapte la ora 12. Din acel moment operatorii de salubritate vor trebui să transporte temporar deşeurile în judeţul Alba, după ce primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a ajuns la un acord în acest sens cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava.
„Da într-devăr rampa se închide de astăzi”, a spus pentru Transilvania Reporter Eugen Vereş care a refuzat să dea alte detalii. Primarul Emil Boc a precizat că s-a găsit pentru moment o soluţie, dar că se aşteaptă o rezolvare pe termen lung din partea decidenţilor de la Consiliul Judeţean Cluj.
„Am reuşit să obţin acordul din partea primarului din Alba Iulia ca să putem depozita temporar gunoaiele acolo, până la începutul lunii iulie. Dar şi acolo e o situaţie temporară, şi ei îşi vor închide groapa temporară, aşa că cel mai mult putem merge până la mijlocul lunii iulie. Şi sperăm ca în acest interval de timp Consiliul Judeţean să poată finaliza rampa de pe terenul de 60 de hectare pe care se construieşte noul depozit de deşeuri. Agenţia Naţională de Mediu şi toate instituţiile statului au indicat faptul că aceasta este soluţia ideală, pentru că pe acel teren se poate depozita temporar pe o suprafaţă de 4-5 hectare şi când va fi gata depozitul mare aceste deşeuri să fie transferate acolo. Din păcate pentru astăzi şi zilele următoare Alba Iulia este singurul loc unde am găsit înţelegere, dar doar pe timp şi în cantitate limitate, deoarece oraşele din jur au rampe dimensionate doar pentru nevoile lor. Dar pe de altă parte noi avem obligaţia de a ridica gunoaiele de la oameni. Am discutat cu firmele, operatorii noştri, şi vor asigura maşinile necesare pentru ca să transporte gunoiul la Alba. Cât priveşte costurile suplimentare acestea vor fi suportate de primărie şi, din păcate, dacă situaţia se prelungeşte, şi de clujeni, ” a declarat pentru Transilvania Reporter primarul Emil Boc.
„Am fost informaţi despre soluţia găsită de primărie cu transportul la Alba Iulia. Acum aşteptăm să ne contacteze un transportator care are maşinile necesare pentru asemenea transporturi şi dorim ca împreună cu cei de la Bratner Vereş să ne înţelegem cu el şi să facem aceste transporturi de deşeuri. Astăzi până la 12 noaptea mai depozităm la Pata Rât apoi trecem pe Alba unde până cel târziu în 14 iulie ne primeşte, pentru că din 15 iulie şi ei închid şi se mută la Sibiu cu deşeurile. Între timp sperăm ca şi Consiliul Judeţean să rezolve cu rampa temporară de la noul depozit de deşeuri. Ar mai fi şi un plan B după 15 iulie dacă nu se rezolvă altceva şi anume să transportăm la Satu Mare. Nu se va sista ridicarea gunoaielor, dar sigur că vor mai fi ceva întârzieri şi nesincronizări pentru că e prima dată când ne confruntăm cu o asemenea situaţie şi asemenea obstacle, dar ne vom strădui să rezolvăm cât mai bine pentru oameni”, a declarat şi directorul Rosal, Ioan Mureşan.
Cât priveşte construirea rampei de depozitare de la viitorul centru ecologic de management al deşeurilor, aceasta rămâne încă incertă. “Tot ce pot spune în acest moment este că aşteptăm o decizie favorabilă din partea Consiliului Local Feleacu, care are astăzi şedinţă, astfel încât să ne permită amenajarea rampei de depozitare pe o porţiune din terenul lor”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horaţiu Cătărig.