Groapa de gunoi neconformă de la Dej a fost închisă și ecologizată
Consiliul Județean Cluj a finalizat închiderea și ecologizarea depozitului urban neconform de deșeuri Dej, din satul Cetan, comuna Vad, întins pe o suprafată de 2,1 hectare. Lucrările s-au derulat pe o perioadă de 15 luni și au costat aproape 2,5 milioane de lei.
”Lucrările de proiectare și execuție au fost executate în mai multe etape și au constat în retaluzarea și compactarea masei de deșeuri, respectiv realizarea sistemului de acoperire și impermeabilizare a depozitului. În acest scop, au fost amplasate mai multe straturi de etanșare: un strat-suport de pământ cu grosimea de 50 de cm, un strat de pietriș de 30 de cm pentru drenajul gazului de depozit, respectiv trei membrane din material geocompozit pentru drenarea biogazului și a apei pluviale. În final, peste toate acestea a fost aplicat un strat de acoperire de 100 de cm format din pământ și sol vegetal în care s-a sădit iarbă. De asemenea, au fost realizate un sistem de colectare și evacuare a apelor de precipitații prin construirea unui canal perimetral dar și mai multe puțuri pentru evacuarea gazului acumulat în corpul depozitului, respectiv pentru colectarea levigatului.
Până în prezent, Consiliul Județean Cluj a închis definitiv rampele neconforme de gunoi din Turda, Gherla, Huedin și Dej, lucrările la depozitele din Câmpia Turzii și Cluj-Napoca – Pata Rât aflându-se într-un stadiu extrem de avansat.
Reamintim în acest context faptul că, în anul 2015, contractul de lucrări pentru închiderea și ecologizarea ultimelor două depozite urbane neconforme din județ – Câmpia Turzii și Dej, a fost atribuit Asocierii S.C. Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH. Întrucât, ulterior câștigării licitației, asocierea în cauză a solicitat în mod total nejustificat suplimentarea valorii lucrărilor cu o sumă considerabilă, contractul a fost reziliat, iar procedura de licitație a fost reluată.”, precizează reprezentanții Consiliului Județean Cluj.