Generația Facebook, rebelii care nu s-au conformat regulilor au dat preşedintele

Foto: Dan Bodea

Alegerile prezidenţiale din aceste zile au însemnat tot ceea ce ştiam noi din ultimii 25 de ani că înseamnă un scrutin electoral: cu politicienii veniţi la vot de dimineaţă să dea exemplu, cu suspiciunile de turism electoral, cu incidente mai mici sau mai mari la vot. Dar cei care au crezut că nu e nimic nou sub soare au avut parte de această dată şi de surprize, pentru că alegerile au purtat, cum era firesc, şi marca erei comunicaţiilor de mare viteză în care trăim, în care aproape oricine are acces la internet şi nu se sfieşte să posteze, să scrie, să facă poze sau filmuleţe şi astfel să contribuie la marea de informaţii care se găseşte nonstop pe internet şi mai ales pe reţelele de socializare. Aici informaţia curge continuu şi se răspândeşte cu viteza luminii. De aceea au fost mii de mesaje şi o mobilizare fără precedent care s-a mutat din faţa tastaturii în stradă, atât între cele două tururi, cât şi în ziua alegerilor. Iar scânteia care a aprins mulţimile a fost revolta faţă de cozile interminabile la care românii din diaspora au trebuit să stea în ziua votului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La Cluj, societatea civică a fost extrem de activă în ultimele două săptămâni, taxând în stradă, felul defectuos în care Guvernul României a organizat alegerile din diaspora. Nu a fost însă prima dată când mii de clujeni au protestat în centrul orașului, cei mai tineri făcându-și încălzirea încă din toamna anului trecut. Dacă atunci manifestanții erau împotriva exploatării de la Roșia Montană, acum aceștia s-au arătat solidari cu românii de peste hotare, care, deși au stat ore în șir la coadă, nu au putut vota.

Atât anul trecut cât și acum, majoritatea protestelor au fost anunțate pe Facebook. S-au creat evenimente distincte pentru fiecare protest sau s-au actualizat evenimentele anterioare, astfel încât cât mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare să vadă ultimele informații. S-au creat, de asemenea, diferite grupuri, care și-au câștigat rapid adepți. Butonul „share” a fost folosit din plin, iar comentariile au împânzit paginile utilizatorilor, pe lângă deja obișnuitele fotografii și filmulețe. După primul tur al alegerilor staff-ul candidatului din partea ACL a înțeles puterea Facebook-ului, exploatând la maxim resursele celei mai utilizate rețele de socializare din lume. Acest lucru s-a văzut în ultima perioadă a campaniei, dar mai ales pe 16 noiembrie, în ziua alegerilor. După ce a devenit președintele României, Klaus Iohannis a devenit cel mai popular politician din România, dar și din Europa, pagina sa adunând peste 1.000.000 de like-uri într-un timp record.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Generația Facebook la primul protest de amploare

După alegerile din 2 noiembrie, clujeanul Andrei Farcaș, a creat un eveniment, „Protest împotriva lui Ponta la Cluj!” Clujeanul a fost ajutat de o echipă formată din Denise Paşcalău (PR), Csilla Kovacs (asist. PR), Alexandra Pintea (asistență juridică), Ionuț Deneș (coordonator pentru voluntari). „Cine suntem? Cel mai probabil ei ne vor numi golani… Suntem „doar o mână” de tineri adunați spontan, fără culoare politică, pentru care părinţii noştri şi-au vărsat sângele sau şi-au dat viaţa în ’89. Ce-şi doreau ei? Libertate, demnitate, drepturi! Suntem laolaltă cetățeni ai Clujului, de toate vârstele și din toate domeniile de activitate, și ne unește un singur scop – Salvarea Democraţiei! (…) Suntem generația Facebook, rebelii care nu s-au conformat regulilor lor, noi suntem generația care după ce am absolvit o școală am îmbrățișat șomajul, am fost numiți paria societății, suntem generația fără viitor! Suntem toți cei care s-au săturat de manipularea oamenilor creduli prin intermediul presei, și care s-au săturat de politica de mahala, de certuri și acuzații interminabile între persoanele publice! Ne-am săturat să fim mințiți în față! Noi suntem cei care ne vedem părinții stingându-se pe picioare pentru un salar de mizerie, suntem cei care nu le putem oferi o bătrânețe demnă, noi nu ne putem aduce pe lume copiii in România voastră! În onoarea sângelui vărsat în ’89 noi ne vom uni pentru a forma o nouă Românie!”, se arată în descrierea evenimentului.

Andrei Fărcaș,   organizatorul primului protest

Andrei Fărcaș, organizatorul primului protest

Pe Facebook și-au anunțat prezența la protest 10.554 de persoane, cifre care au corespuns până la finalul protestului cu datele de pe rețeaua de socializare. „Faptul că în primele 24 de ore de la lansarea paginii eventului pe Facebook (noaptea de 2 spre 3 noiembrie) peste 2.000 de oameni au dat „Join” mi-a arătat frustrarea și nemultumirea ajunsă la cote maxime a populației. În fiecare minut noi oameni dădeau „Join” și „Share” la eveniment, astfel încât până la final peste 80.000 de oameni au primit acea invitație pe Facebook. Până vineri aproape 10.500 de oameni își anunțaseră prezența. Dar nu mă așteptam să iasă în stradă chiar atât de mulți, estimasem că vor veni cel mult 2.000 de oameni! Și mai mult de atât, nu mă așteptam să fie atât de civilizaţi! Am fost extrem de plăcut surprins să văd, mai ales în poze, cât de civilizată era coloana de protestatari, iar Jandarmeria ne-a felicitat pentru asta! Domnul colonel care coordona forțele de ordine a spus că de când e el în Jandarmerie nu a văzut un protest de asemenea proporții care să fie atât de civilizat. Nici măcar o persoană nu a cauzat probleme! Dacă până atunci nu am simțit asta, începând cu acea seară am simțit mândria că sunt clujean și atașamentul față de clujeni și față de oraș. Și totul se datorează mobilizării de pe Facebook”, a spus pentru Transilvania Reporter, Andrei Fărcaș.

Ultima plimbare: fără rasism social, fără duşmănie faţă de ceilalţi români

Al doilea protest i-a avut drept organizatori pe Mihai Goțiu, Raul C. Mureșan și Cornel Dumitru Vîlcu. A fost creat de asemenea un eveniment pe Facebook, „Jos Ponta! Cluj, ultima plimbare”. Protestul a avut loc vineri, 14 noiembrie, înaintea alegerilor din turul II. În cadrul eventului și-au anunțat prezența 8.508 persoane, dar numărul a fost depășit de cel al persoanelor din stradă.

Pentru că după 16 noiembrie, fie nu va mai fi nevoie să ieşim (fiindcă Ponta va fi istorie), fie ieşirile noastre (dacă el câştigă) numai plimbări nu vor mai putea fi. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, unul, când mă gândesc la o Românie sub dominaţia completă a PSD, parcă mi se prăbuşeşte inima de disperare. Vineri, în ultima seară când mai e legal (şi moral acceptabil), îi chem pe toţi cei care simt la fel la o poveste amicală în Piaţa Unirii. Apoi, împreună cu câţiva prieteni, vom pleca la o plimbare prin cartiere ca să mai strigăm o dată ce ne doare. Precizez, la final, şi pe cine n-am vrea să vedem la plimbare cu noi – dar, fireşte, nu avem nici noi dreptul moral de a restrânge acţiunile nimănui. N-am vrea să-i vedem, sau cel puţin nu în faţă, cu aerele lor de şefi şi/ sau salvatori, pe membrii partidelor politice sau pe agitatorii care, dacă învinge Iohannis, vor fi noii şefi ai autorităţilor locale. Totodată, îi vom combate ferm pe toţi cei care îi dispreţuiesc pe pensionari, sudişti etc. sau îşi asumă aere de superioritate faţă de alţi votanţi. N-am vrea să auzim sloganuri împotriva Regatului sau lozinci absurde despre superioritatea Ardealului. Pe scurt, plimbarea noastră ar trebui să fie fără rasism social, fără duşmănie faţă de ceilalţi români, şi mai ales fără accente stupid-separatiste” se arată în descrierea acestui eveniment.

Foto: Andrei Niculescu

Foto: Andrei Niculescu

Peste 10.000 de clujeni au ieşit în piaţă vineri. Mitingul a început la ora 18:00, în Piața Unirii și a durat patru ore, timp în care manifestanții înarmați cu bannere, baloane cu Mickey Mouse și vuvuzele, au marșăluit prin centru, dar și prin cartierul Mărăști. Nu au lipsit mesaje precum: „Ponta, nu uita, că Ardealul nu te vrea!”, „Nu alegem între candidați, ci între două lumi”, „Guvernul trădării a pus capăt trădării”, „Iohannis președinte, neamțul nu minte”, „România nu uita, votul este arma ta”, „Mulțumim diaspora”, „Klaus, Klaus, nu ne da la Mickey Mouse”, „Ponta suferă de Klaustrofobie”, „Pentru un vot blocat afară, convinge cinci votanți în țară”. Piața Unirii, a devenit rapid neîncăpătoare.

Unul dintre manifestanți a citit în piață, „Declarația de la Cluj”, document ce conține șapte puncte, șapte cerințe esențiale pentru cel care va ajunge președinte. În cadrul declarației i se cere viitorului preşedinte al României şi întregii clase politice să îşi asume reforma clasei politice, respectarea separării puterilor în stat şi limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţii politice, alocarea a 6% din PIB pentru sănătate şi a 6% pentru educaţie, oprirea defrişărilor ilegale, încetarea oricărui discurs separatist şi care instigă pe criterii rasiale şi de clasă.

Ce vreti, partidul unic ACL?

După protest, Facebook-ul a fost din nou invadat de poze și filmuețe, dar și de numeroase comentarii referitoare la cei din diaspora, dar și la mobilizarea societății civile. A fost cel mai mare protest din această perioadă, dar nu a fost apreciat în egală măsură de toți. De exemplu, Mihnea Blidariu, de la Luna Amară, un personaj obișnuit al protestelor, în special al celor împotriva exploatării de la Roșia Montană, a postat pe Facebook un mesaj critic la adresa manifestanților, spunând că este unul dintre puținele proteste de la care a plecat dezamăgit: „Am fost și eu la manifestatia anti-Ponta de la Cluj, de astăzi. Am plecat cam după o oră, când marșul ce se pornise de abia ajunsese în Piata Avram Iancu. Sincer, îmi pare rău pentru organizatori. În primul rând, îmi pare rau că și-au luat rolul de „organizator” – astfel, n-au făcut decât să legitimeze legislația actuală confuză și care permite jandarmeriei și poliției să comită abuzuri asupra cetățenilor care vor să-și exercite dreptul de a protesta, spontan sau nu. În al doilea rând, îmi pare rău că discursurile lor, pline de bune intenții, au trecut cu viteza gândului negândit pe lângă urechile electoratului de dreapta, majoritar la acest protest. Deși organizatorii au declarat în mod repetat pe rețelele de socializare că mitingul ăsta e „doar anti-Ponta”, bannerele cu „Votează Klaus Johannis”, „KLAUSenburg”, „Klaus președinte, neamțu’ nu ne minte” etc. au fost peste tot. La cinci minute după ce Dumitru Cornel Vîlcu a vorbit despre necesitatea de a înțelege opțiunile politice ale concetățenilor și de a ocoli capcana dezbinării întinsă de clasa politică, o grămadă de lume s-a apucat să strige „Afară, afară cu PSD din țară!”. Păi mă, mânca-v-aș gălăgia, astea sunt metode fasciste sau comuniste, oricum ați lua-o! Ce vreti, partidul unic ACL? Nu tânjeați după o democrație funcțională? Că într-o democrație funcțională, e voie cu mai multe partide, știti? În afară de asta, dacă tot urli „Uniți, salvăm toată România!”, ei bine, află că România e compusă și din oamenii ăia care votează altfel decât tine – cu ei ce faci, îi bați, îi dai și pe ei afară?”, a scris acesta.

„Campanie” realizată de internauți pe Facebook

„Campanie” realizată de internauți pe Facebook

Clujul, centrul protestelor

Cercetătorul Raul C. Mureșan explica încă în urmă cu doi ani într-un articol de ce protestează clujenii, motive, care consideră acesta au rămas de actualitate. „Cred că în articolul pe care îl postasem în ianuarie 2012 am intuit corect că acela era începutul unor schimbări importante ale societății din România – chiar dacă sămânța fusese sădită cu mai bine de opt ani în urmă în Cluj. De fapt, totul a pornit de la formarea incipientă a societății civile în jurul anului 2004, cu grupuri creative care se opuneau abuzurilor din timpul mandatului lui Gheorghe Funar, iar apoi cu consolidarea și coagularea acestora în jurul Campaniei Salvați Roșia Montană. În iarna lui 2012 oameni neînregimentați politic au decis să iasă în număr mare în stradă pentru a sancționa abuzurile guvernelor PDL-iste și a aroganței președintelui Băsescu. Protestele au pornit dintr-o autentică indignare și, puțină lume știe, că au pornit de la Cluj, nu de la Târgu-Mureș așa cum a relatat presa. Evident, atunci când USL a decis să confiște protestele și să le infiltreze, lumea s-a demobilizat și au rămas în stradă în principal activul de partid și oamenii pe care îi puteau manipula. Dar ceva s-a schimbat la nivelul oamenilor care au ieșit în stradă atunci – mulți au conștientizat pentru prima dată puterea străzii și au înțeles să nu se mai teamă să protesteze.Toamna anului trecut a consolidat puternic mișcarea din 2012 – cu protestele masive pentru Roșia Montană din toată țara, un număr mult mai mare decât în 2012 s-a mobilizat și a învățat aceași lecție a implicării directe. În plus, tot toamna lui 2013 a mobilizat masiv și diaspora, iar atunci s-au format grupuri informale de oameni implicați și foarte interesați de soarta României care au mobilizat suplimentar sute și mii de alți români plecați peste hotare. Mișcările de stradă de acum au construit pe fundația din țară și din diaspora, formată în ultimii doi ani – fundație la a cărei formare, în mod paradoxal, au contribuit din plin mizeriile făcute de toate partidele politice”, explică acesta.

Raul C. Mureșan și familia,   la protest / Foto: cluj.info

Raul C. Mureșan și familia, la protest / Foto: cluj.info

Cercetătorul, unul dintre organizatorii protestului din 14 noiembrie, consideră că rețelele de socializare au un rol fundamental în ceea ce se întâmplă acum în România. „Informația poate acum circula extrem de rapid și necenzurat. Mărturisesc că atât în primul tur de scrutin cât și în cel de-al doilea aflam foarte multă informație despre fraudele electorale de la prieteni care au mers voluntar observatori, informație despre umilințele românilor din diaspora, toate acestea „în direct”. Am avut sentimentul că cea mai multă și cea mai accesibilă informație era pe Facebook, nu la televizor sau în ziare. Pe de altă parte, Facebook este un instrument care permite informarea și mobilizarea rapidă a unui număr impresionant de oameni – însă nu e suficient să se facă un „event”, trebuie să existe și starea de spirit și disponibilitatea oamenilor pentru a ieși în stradă. Din fericire, la Cluj este acum mult mai ușor să se treacă de bariera comodității”, explică clujeanul.

Acesta este de părere că la Cluj există o societate civilă implicată, destul de numeroasă și foarte activă, poate cea mai activă din țară. „Există în mod evident și o anumită heterogenitate a acesteia, dar acest lucru este natural. De aceea, problemele locale mobilizează de multe ori doar o parte a societății civile clujene, în funcție de afinitățile și orientarea fiecăruia. Cauzele naționale, cum a fost problematica Roșia Montană, sunt capabile să strângă sub aceeași umbrelă toate aceste segmente ale societății civile. Pe viitor, cred că va fi un test de maturitate ca aceste segmente diferite să învețe să se tolereze reciproc și să colaboreze mai constructiv”, spune Raul.

Vor să voteze, lasăți-i să voteze!

Chiar dacă Teodor Meleșcanu, fostul Ministru de Externe, a promis că va face tot posibilul pentru ca situația din diaspora să nu se repete în al doilea tur de scrutin, situația a fost și mai drastică pe 16 noiembrie. Românii din Franța, Italia, Spania, Anglia, dar nu numai, au avut de „înfruntat” cozi mult mai mari ca data trecută, chiar dacă, „impedimentul” inițial, declarația pe propria răspundere, a putut fi descărcată de pe internet și completată în afara secției de vot (cu precizarea că trebuia semnată în cadrul secției de votare). Efectul? Românii din mai multe orașe din țară s-au mobilizat imediat. Aceștia au criticat Guvernul pentru că nu făcut tot posibilul pentru ca alegerile din diaspora să se desfășoare în condiții „normale”, emitând o Ordonanță de Urgență în acest sens, singurul act care ar fi putut îndrepta lucrurile.

10653707_927089643985304_8062788855175311192_n

Protest preschimbat în sărbătoare

În ziua alegerilor, clujenii au început să iasă în stradă. în jurul orei 17:30, când în Piața Unirii erau aproximativ 100 de tineri, dar până seara numărul acestor a atins câteva mii. Și în cazul acestui protest Facebook-ul a avut un rol important, întrucât a „scos” tinerii, dar nu numai, în stradă. Tinerii au venit cu steaguri tricolore și cu bannere cu diferite mesaje. Aceștia au scandat diferite lozinci precum: „Multumim diaspora!”, „Rușine, rușine să vă fie!”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, „Vor să voteze, lasăți-i să voteze”, „Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă”. După anunțarea rezultatelor exit polurilor, protestul s-a transformat într-o mare sărbătoare. Manifestanții au postat atât în timpul protestului, cât și după manifestare fotografii, comentarii și filmulețe.

La o zi după alegeri, însă pe 17 noiembrie, pe Facebook a fost creat un nou eveniment, care anunța un nou protest: „Jos Ponta! Jos Guvernul!”. „Timpul jumătăților de măsură a trecut! Guvernul Ponta trebuie să își asume organizarea dezastruoasă a alegerilor în diaspora și umilirea sutelor de mii de oameni care au votat la cozi interminabile! Vrem un Guvern care să își asume Declarația de la Cluj”, se arată în descrierea eventului. Chiar dacă la acest protest și-au anunțat prezența 902 persoane, au participat doar 50, cel mai probabil și din cauza vremii nefavorabile. „Sunt cam sătul de structura asta bolșevică și de neplăcerile pe care le avem zi de zi. Asta m-a făcut în principiu să vin aici. Ar fi mult mai multe motive. Nu e suficientă victoria obținută ieri, trebuie schimbat și Guvernul. S-ar putea ca domnul Ponta să își dea demisia dacă vede că nu renunțăm și ne adunăm în continuare, zi de zi”, a spus clujeanul Ioan Dorel, în cadrul acestui protest.

Declarația de la Cluj are pagină de Facebook

Declarația de la Cluj are pagină de Facebook

Și Klaus Iohannis va fi taxat dacă nu își va respecta promisiunile

Manifestanții au stabilit că vor crea o nouă pagină de Facebook, „Apărăm democrația”, unde să fie postate toate noutățile legate de evenimente de acest gen.„Lucrurile nu se termină cu alegerea lui Iohannis ca președinte. Societatea civilă trebuie să taxeze orice nedreptate care apare. Și Klaus Iohannis va fi taxat dacă nu își va respecta promisiunile. Dacă este într-adevăr un președinte care va dori ca poporul să conducă această țară prin el, va fi tolerat, dacă nu, nu. Acum pe moment, Ponta trebuie să plece cu tot Guvernul lui pentru că a făcut mult prea multe mizerii care au culminat cu ignorarea și batjocorirea diasporei. Nu ni se pare corect să îl mai lăsăm în funcție. Multe voci astăzi pe Facebook au spus că vor să îl lase să își prezinte bugetul, să își dea singur cu stângul în dreptul. Mie mi se pare că șase luni înseamnă foarte mult timp și eu nu mai sunt dispus să stau șase luni cu Guvernul Ponta, fie că e Klaus sau oricare alt președinte. Prefer o curățare corectă și rapidă a clasei politice, vreau să văd toți corupții luați de DNA, indiferent de culoare politică și dacă se poate de ieri”, a spus Marius Gomboșiu.

Până în momentul de față pagina respectivă nu s-a creat, dar evenimentul din 14 noiembrie a fost actualizat. Acum se numește „România e puternică”. De această pagină se ocupă Mihai Pencea, unul dintre cei mai activi tineri din Cluj.

Eu am studiat foarte mult în ultimii ani tot ce înseamnă Social Media și mai ales Facebook. Impactul internetului asupra omenirii este imens și se pare că acesta poate decide un președinte. Internetul încă este liber, mass media poate omite anumite informații și atunci apar dezinformări, pe când dacă ești pe net, poți căuta orice și poți verifica toate sursele până când știi exact ce se petrece. Iohannis era declarat câștigător în mediul online încă din primul tur. Tot staff-ul lui a început să se folosească de acest lucru. Ponta a avut aceleași jocuri murdare, atât la TV, cât și prin alte canale media, iar oamenii s-au simțit trădați. Ponta a pierdut alegerile pe barba lui, staff-ul lui nu a știut să gestioneze masa de oameni care aveau o singura dorință: Nu vrem să fim o naţie de sclavi!. Eu cred că nu am ratat niciun protest din Cluj și am fost și la unele din afara orașului. De fiecare dată clujenii au demonstrat că sunt receptivi și că le pasă de tot ce e în jur. Când am văzut că frații, prietenii, părinții noștri din străinătate nu pot vota, am reacționat imediat. Niciun roman nu acceptă să-i fie încălcat cel mai important drept și anume dreptul de a vota”, a spus Mihai.

Mihai Pencea

Mihai Pencea

Acesta este de părere că cel mai activ grup de pe Facebook a fost „Români de pretutindeni”. „Rata de vizualizare și interacționare pe Facebook a utilizatorilor e de 10%, în mod normal. La proteste a fost de peste 100%. Când lumea e însetată de informații, toate aceste procente trec de 100%. De exemplu, am avut o postare de la un alt protest, un text sincer și am strâns câteva zeci de share-uri și aprox 200 de like-uri”, susține Mihai.

În ceea ce privește profilul protestatrilor, acesta spune că în stradă pot fi întâlnite mai multe tipuri de protestatari. „Sunt cei care se implică politic, ca apoi să apară în presă, sunt cei pentru care ura înseamnă protest, sunt cei care vin să își facă poze, dar sunt total pe lângă subiect, sunt cei care se revoltă și tensionează oamenii, acele persoane care mereu creează probleme, dar de cele mai multe ori nu sunt băgați în seamă și se potolesc. Mai sunt aceia care vor să fie liderii comunitătii civile. Unii au reușit, alții au dat fail total. Și mai sunt genul acela de oameni care iau un steag în mână sau își fac o pancartă cu un mesaj sincer și se duc să fie solidari cu o cauză, iar aceștia reprezintă cam 70% dintre protestatari. Eu am creat acel event, duminică 16 noiembrie ora 10:00 -11:00 pentru a face un mic test. Vroiam să le demonstrez tuturor că oricine are dreptul de a-și spune cuvântul, orice om, care nu este într-un partid politic, care nu face șmecherii în Cluj, un om simplu care își vede de treaba lui, poate și va avea mereu un cuvânt de spus. De obicei oamenii simpli nu vor să iasă din zona de confort din mai multe motive, iar noi trebuie să le dăm încrederea necesară. După părerea mea, Cluj-Napoca a scris multă istorie în ultimii cinci, șase ani”, a spus tânărul.

Miting2..

1-0 pentru popor

Mihai a postat recent un mesaj prin care invită clujenii să iasă pe 1 decembrie în stradă, pentru a sărbători Ziua Națională. „Am cerut părerea mai multor persoane, iar majoritatea a spus „Haideți să îl vedem pe Ponta cum calculează și cum elaborează Proiectul de Buget pe 2015”. El trebuie să acopere niște găuri, niște pomeni, să nu uităm câte zeci de milioane a dat în ultimele săptămâni către BOR și alte biserici. Nu mi se pare normal ca un alt premier să își asume aceste goluri. În plus, Iohannis încă nu este pus în funcție, tot Băsescu e președinte, deci numirea unui nou premier trebuie făcută tot de el. Ideea noastră e să scăpăm de Băsescu, chiar dacă circulă zvonuri ca Iohannis îl va pune premier. Eu cred că asta va fi cea mai mare greșeală sper să nu o facă”, a explicat tânărul.

Acesta consideră că strada a obținut o mică victorie, scorul fiind 1-0 pentru popor. „Acum trebuie să vedem cum egalează Iohannis și care sunt primii lui pași. Noi ne-am dorit o schimbare. Acum trebuie să fim înțelepți, pentru că lucrurile nu se vor schimbă peste noapte”, susține Mihai.

Miting2...

Pisoiul de Facebook și leul de stradă

O concluzie inspirată pentru ceea ce s-a întâmplat în aceste zile pe Facebook, vine tot din mediul online: „Urmărind contentul vehiculat pe Facebook înainte/în timpul/după alegeri, devine foarte clar că „pisoiul de Facebook” se poate transforma foarte repede în „leul de stradă” pentru ca apoi să se aștearnă liniștit la tors sau alte lucruri trăznite. S-au terminat alegerile, Facebook-ul a fost repopulat cu pisoi, rațuște și cătei. De dragului lucrului bine făcut, producem și noi ceva content util, interesant, inteligent, memorabil?”, scrie fotograful bucureștean Vlad Eftenie pe timeline-ul său.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ioana says:

    Relatarea este fidela realitatii, acest text ar putea aparea peste ani in manualele de istorie.
    Felicitari autorului!

  2. Mihai Pencea says:

    Este o onoare pentru mine.
    Sunt mandru de clujenii mei si sunt fericit ca m-am nascut in Romania!
    Felicitari pentru articol e extraordinar

Postaţi un comentariu