Generația cu cheia la gât își schimbă radical viața
[stextbox id=”custom”]În numărul print al ziarului Transilvania Reporter de miercuri, regăsiți povestea Mihaelei Andoni, cea care a urmat calea aleasă de părinții ei pentru ea și a devenit farmacistă dar care, a ales brusc să-și modifice cu 180 de grade cariera și a devenit studentă la zi în cu totul alt domeniu, lucru care i-a schimbat cu totul viața.[/stextbox]
La secția de “Montanologie” din cadrul Facultății de Agricultură s-a intrat la buget chiar și cu media șase la bacalaureat. Cea mare mare concurență a fost la Facultatea de Educaţie Fizică, iar cea mai mică concurență s-a înregistrat la Facultatea de Teologie Romano-Catolică. De asemenea, concurență mică este și la Facultatea de Teologie Reformată și la Facultatea de Fizică, unde sunt 30 de candidați pe 70 de locuri. Cea mai mare concurență pe secțiile facultăților a fost la specializarea “Comunicare, relații publice și publicitate” unde sunt înscriși 4, 2 candidați pe un loc. Cele mai multe dosare de înscrieri au ajuns la Facultatea de Științe Economice, respectiv 1658. O altă curiozitate este faptul că a crescut numărul candidaților la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
La UBB Cluj s-au înscris 11.300 de candidaţi, pe 4.891 de locuri bugetate, fiecare dintre aceștia achitând între 80 și 250 de lei taxă de înscriere, sumă stabilită de fiecare facultate în parte. Un calcul aproximativ arată că UBB Cluj a încasat, în doar câteva zile, peste 1.800.000 de lei.
Pe an ce trece tot mai multe persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani optează pentru o schimbare radicală de carieră. La Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj, la fiecare facultate sunt între 50 și 80 de înscriși care urmează cursurile unei a doua facultăți sau specilizări. Specialiștii explică cauzele acestui fenomen, de ce românii aleg, deși de multe ori au deja o siguranță profesională, un alt drum.