Galerie foto |Viitorul cartier Sopor, un adevărat oraș axat pe calitatea vieții și grija față de mediul înconjurător
Juriul pentru Concursul internațional de soluții pentru „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan – Cluj-Napoca 2019”, organizat de Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca,.a anunțat astăzi cîștigătorii competiției lansată oficial pe data de 6 iunie 2019.
Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare. Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.
.Premiile acordate:
Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.800.000 lei RON fără TVA
Proiect nr.. 59 – ASIZA BIROU DE ARHITECTURĂ SRL
Autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu
Colaboratori arhitectură: arh. Miruna Moldovan, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan
Premiul II: 120.000 lei RON
Proiect nr. 61 – SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL
Autori principali: SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL
Premiul III: 70.000 RON
Proiect nr. 51 – XK0153 – URBAN SYNAPSE SRL
Autor principal: urb. Damian Alexandru Ioan
”Ne-am dorit în acest proiect un oraș cu profil umanistic, asta e cel mai important aspect, și, în al doilea rând, desigur constrângerea principală care există neexistând un unic proprietar, astfel încât vorbim de un teren extrem de divizat și extrem de fragmentat. Și aici vine practic a doua chestiune, cea legată de o anumită etapizare. Am gândit această dezvoltare pe un sistem al unității de vecinătate, care nu e o chestie nouă. Asta înseamnă că există mai multe zone care pot să se dezvolte independent și care să aibă un spațiu central, unspațiu cu dotări, astfel încât distanța de la orice punct al acestor zone sa nu fie mai mare de cinci minute.
A doua chestiune este legată de urbanismul compact. De aici și sistemul pe care l-am gândit, cu străzi și insule care deocamdată s-a dovedit a fi unul dintre cele mai flexibile sisteme.
În al treilea rând, ar fi partea ecologică, naturală, în care acest întreg ansamblu se conectează deja la zonele existente, la Parcul de est, livada din sud, și cursurile de apă care există în prezent, populând adevărate coridoare ecologice prin această variantă care permit ca întregul sistem să fie conectat la principalele spații verzi.”, au declarat reprezentanții firmei câștigătoare a concursului de soluții pentru viitorul cartier Sopor.
”În cazul proiectului câștigător, juriul apreciază in mod deosebit coerența propunerii precum și mixajul funcțional și tipologia clădirilor.
Rețeaua spațiilor publice este bine distribuită pe întreaga zonă studiată și conduce la o identificare ușoara a subzonelor cartierului, fapt care concură la implementarea facilă, în etape, a întregului proiect.
Rețeaua verde este bine conectată la contextul natural adiacent. Întrepătrunderea spațiilor publice cu rețeaua de spații verzi crează un mediu primitor și contribuie la definirea unui cadru urban ce conferă un standard înalt al calității vieții. Țesutul construit propus se adaptează ușor la topoligia terenului și oferă posibilitatea de a contura spațiul urban spre strategii flexibile la necesitățile definite în timp de comunitate.
De asemenea, soluția este capabilă să asigure o accesibilitate facilă la rețeaua de transport public. Proiectul ține cont de parcelajul existent și ia în calcul limitele parcelelor actuale, ceea ce constituie un avantaj tehnic pentru perioada de implementare.
În ciuda faptului că la prima vedere este un țesut urban tradițional, proiectul are o abordare contemporană. Se propun spații urbane la scară umană, unde natura este invitată la dialog. Proiectul a fost apreciat în primul rând pentru eleganța și coerența soluției, cu toate că nu evidențiază un caracter novator este de apreciat gradul de normalitate adaptat contextului urbanistic contemporan și solicitărilor comunității.”, se arată în aprecierea juriului.
„Este al șaselea concurs de soluții pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca îl organizează și cu siguranță nu ultimul, având în vedere faptul că sunt cel puțin trei în derulare. Concursurile de soluții sunt proceduri moderne, europene, bine pregătite, bine fundamentate, care pun accentul pe calitate și, de departe, reprezintă cea mai bună modalitate de modernizare a spațiilor publice.
Acest proiect este un nou Mănăștur, unul al secolului 21. Va fi un cartier care va ține cont de toate aspectele de calitate a vieții pe care cetățenii unui oraș european și le doresc. La 20 de minute de mers pe jos trebuie să găsești toate facilitățile necesare unui cartier, precum școală, grădiniță, centru de cartier, bancă și altele.
De asemenea, vorbim despre bulevarde și alte facilități trasate de la început, continuând cu transport public și modalități de deplasare alternativă specifice secolului în care trăim, cu accentul pe dimensiunea verde, nepoluantă a orașului și respect față de mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, aștept de la câștigătorul concursului să ofere acestui oraș european, Cluj-Napoca, cea mai bună soluție urbană pentru secolul în care trăim și care să țină în primul rând cont de calitatea vieții.
Evident că vom fi extrem de interesați ca proiectul să fie implementat în concurdanță cu exigențele de calitate pe care clujenii le așteaptă de la spațiile noastre urbane. Orașul nostru are o misiune strategică de a încuraja dimensiunea verde, nepoluantă și mobilitatea alternativă”, a declarat primarul Emil Boc.
Competiția se alătură unei serii de concursuri de arhitectură organizate în Cluj-Napoca, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste, urmat de concursul Ethno Park Cluj, Rethinking Someș, Parcul Feroviar, Amenajarea urbană Kogălniceanu, Noul Consiliu Județean Cluj și concursul pentru ansamblul urban „Cetățuia”.
Galerie foto: Dan Bodea