FOTO | Alin Tișe: ”Guvernul ne sabotează sistematic. Poate ministrul Agriculturii vrea o piscină cu cormorani în incinta aeroportului”

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj / Foto: Dan Bodea

Președintele Consilului Județean Cluj a lansat astăzi un atac dur asupra ministerului Agriculturii, și, implicit, Guvernului României, pentru stăruința în încercarea de a deposeda județul de un hectar de teren aflat în incinta aeroportului.

Reacția lui Alin Tișe vine după ce, pe 25 ianuarie, Tribunalul Cluj a obligat CJ Cluj la restituirea acestui teren ”către pârâtul Statul Român” și în administrarea Direcției Agricole Cluj. Litigiul a fost deschis în urmă cu doi ani și are in vedere o suprafață de teren de 11.900 mp situată la capătul dinspre comuna Apahida (vezi foto 1, zona evidențiată).

Alin Tișe: ”E un demers pervers”

”La vremea respectivă eram acuzat că fac o politică ieftină, pentru că nu vrea nimeni să ne ia terenul, că de fapt procesul pe care ei l-au demarat este doar să lămurească situația juridică a terenului, respectiv să-și șteargă din inventar terenul respectiv. După doi ani, pe 25 ianuarie, Direcția Agricolă a câștigat acest teren în proprietate, după ce instanța a obligat CJ Cluj să restituie acea suprafață de teren.

Suprafața de 11.000 mp, revendicată de ministerul agriculturii, este exact acea bucată de teren spre Apahida pe care dorim să dezvoltăm aeroportul, să facem un nou terminal cargo acolo. Din păcate, ministerul, în esență guvernul, prin aceste acțiuni îndreptate împotriva Consilului Județean sabotează practic dezvoltarea aeroportului, pentru că nu vom putea gândi niciun plan, nicio strategie, atât timp cât continuă să ceară acel teren. Acest lucru ne creează o mare problemă. Nu e nicio logică în ceea ce se întâmplă. Este doar o altă modalitate prin care guvernarea PSD sabotează dezvoltarea aeroportului.”, a declarat astăzi președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Mai mult, potrivit unor informații intrate în posesia Transilvania Reporter, în suprafața de teren revendicată de către Ministerul Agriculturii intră, lucru extrem de grav, inclusiv una din căile de rulare ale aeroportului clujean. Mai exact, este vorba despre calea de rulare spre vechea pistă de aterizare-decolare, folosită în prezent de către avioanele de mici dimensiuni și elicoptere (vezi foto 2).

”Sper că ministrul Daea nu dorește o piscină cu cormorani în interiorul aeroportului. În ce mă privește, voi face toate demersurile administrative legale pentru a păstra acel teren în proprietatea noastră, deși șansele sunt mici, și mai sper ca guvernul să înceteze să mai saboteze dezvoltarea aeroportului, așa cum o face și cu spitalul regional de urgență.. Vom cere ca acel teren să redevină în domeniul public al județului și, în acest sens, vom promova o hotărâre de guvern. Sper să nu fie același sabotaj pe care l-am avut cu situația de la groapa de gunoi de la Pata Rât, când am solicitat declararea situației de urgență și am stat blocați timp de șase luni din cauza prefectului incompetent al PSD-ului care a refuzat acest lucru, și care va sabota și va bloca probabil și acest demers de a avea în proprietate terenul de 11.900 mp. Repet, vrem ca acel teren să rămână la noi și, mai departe, sper să reușim să continuăm investițiile în dezvoltarea aeroportului cu un Consiliu de Administrație mai puternic și mai competent.

Fac un apel public către premierul Viorica Dăncilă să ia legătura cu ministrul agriculturii, să-l cheme la guvern cu cormoranii lui cu tot, și să-i explice că dezvoltarea aeroportului din Cluj este mai importantă decât un titlu de proprietate pe care-l are pentru un teren pe care nu-l va folosi niciodată, pentru că acolo este o zonă de protecție, de securitate. Aici e perversitatea demersului. Dacă ministrul Daea vrea să facă altceva cu acest teren, și brusc și-a adus aminte acest guvern după 50 de ani că acest teren le aparține, îi anunț că nu renunțăm la investițiile noastre. Practic, guvernul aruncă banii pe fereastră, preferă procese iresponsabile și inexplicabile. Este aberant, și, iată că ne judecăm cu astfel de oameni ce iau decizii aberante.

Repet, a venit vremea și sper ca acest guvern incompetent PSD să înceteze aceste demersuri de a sabota dezvoltarea județului, și aici mă refer la faptul că folosește toate instituțiile din subordine care ne controlează la nesfârșit pe noi și instituțiile de țin de Consiliu. Vine corpul de control al ministrului, apoi cel al primului ministru, după asta vine Garda de Mediu, apoi vine și Agenția de Mediu. După Agenșia de Mediu vine ANRMAP-ul, după ei vin cei de la fraude europene, și tot așa, în cascadă. Practic, lucrăm multe zile pe săptămână cu angajații consiliului doar să răspundem organelor de control. Ori, aceste lucruri în maniera asta nu sunt normale. Pentru noi e clar că vor să ne oprească derularea investițiilor.”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Cluj.

Activitatea Direcției juridice paralizată de litigiile cu propria regie

Întrebat dacă consideră că acest demers al ministerului agriculturii are vreo legătură cu managementul aeroportului clujean, Alin Tișe a spus: ”Eu nu am niciun conflict cu nimeni.Faptul că eu am arătat anumite nereguli de la aeroport, nu înseamnă că eu am un conflict cu o anumită persoană, pentru că nici eu, și nici cei de acolo nu sunt veșnici. Contează situația unei instituții, nu relațiile mele personale, că eu nu am relații personale cu managerii sau cu directorii, eu am relații instituționale. Nu trebuie să ne iubim, și nu trebuie să avem relații de prietenie.

Că există litigii, da, pentru că aeroportul a deschis 28 de litigii împotriva proprietarului. Imaginați-vă că două treimi din direcția juridică lucrează doar ca să răspundă acțiunilor aeroportului. Dar imaginați-vă și că juriștii aeroportului plătiți din bani publici lucrează să dea în judecată proprietarul. Vă dați seama ce eficiență maximă este. Unde ați mai găsit în lumea asta, sau la ce regie vă mai imaginați că proprietarul este atacat de propria regie? În momentul în care proprietarul decide ca o regie să fie condusă în altfel sau cu un alt consiliu de administrație, acesta poate să decidă așa ceva pentru a eficientiza lucrurile.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu