Fluturele albastru din Bonțida – inspirație pentru cel mai nou spectacol de la Teatrul Puck din Cluj-Napoca

Povestea fluturelui albastru din Bonțida este inspirație pentru cea mai nouă piesă de teatru pusă în scenă la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca.

Marți, 15 octombrie, începând cu ora 17:00, pe scena Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca va avea loc premiera piesei ”Fun fact”, inspirată din povestea fluturelui albastru care trăiște într-un areal restrâns din județul Cluj.

Pornind de la povestea specială a fluturelui albastru, cel care trăiște în simbioză cu furnica roșie, regizoarea Delia Gavlițchi a imaginat o metaforă a conviețuirii în zilele noastre. Spectacolul pune accent pe câteva elemente extrem de actuale ale societății: alteritatea, acceptarea, comunicarea sau adaptarea. Preponderent non verbal, piesa conține și dialoguri în limbile română și maghiară, susținute cu mult umor de cei patru actori  Balogh Dorottya, Andreea Bolovan, Domokos Szabolcs și Robert Trifan, reprezentând o colaborare între secția română și maghiară a teatrului clujean.

Spectacolul ”Fun fact”, în regia Deliei Gavlițchi, nu este dar pentru copii, este o piesă de teatru social pentru întreaga familie. Umorul de pe scenă este doar un prilej de reflecție pentru toți spectatorii, cei mici și cei mari deopotrivă, asupra relațiilor dintre oameni, dar și asupra relația oamenilor cu natura.

 

Fun fact

Regia: Delia Gavlițchi

Scenariu: Ana Cucu Popescu

Scenografia: Florin Suciu

Distribuția: Balogh Dorottya, Andreea Bolovan, Domokos Szabolcs, Robert Trifan

Muzica: Domokos Előd

Coregrafie: Varga Hunor-József

Asistent regie: Vlad Chiriac

Asistentă dramaturgie: Csog Brigitta

 

Bilete și acces

Premiera noului spectacol va avea loc la Teatrul de Păpuşi “Puck” din Cluj-Napoca (str. I. I. C. Brătianu, nr 23) marţi, 15 octombrie, de la ora 17.

Biletele se pot achiziţiona online, accesând următorul link: https://www.entertix.ro/g/869/teatrul-de-papusi-puck.html.

De asemenea, se pot achiziţiona bilete şi de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacole.

Biletul de intrare la spectacolele jucate la sediu de luni până vineri costă 10 lei pentru copii, elevi, studenţi (tarif redus cu 75%), pentru pensionari 20 de lei (tarif redus cu 50%), iar pentru adulţi 40 de lei.

Spectatorii sunt rugaţi să ajungă cu 15 minute înainte de ora de începere a spectacolului.

“Fluturii albaştri – teatru social pentru întreaga familie” este un proiect cultural realizat în colaborare cu Asociația culturală româno-germană ESUA și  co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 Povestea fluturelui albastru prezentată de ceretătorii de la Societatea Lepidopterologică Română:

”Pe la mijlocul lunii iulie, femela fluturelui depune câte un ou pe inflorescența unui anume tip de plantă, singura plantă cu care larvele se pot hrăni. Din ou iese o micuță omidă (larvă), care timp de 7-10 zile consumă semințele necoapte din inflorescență. Apoi, omida coboară pe sol, abandonând singura ei sursă de hrană. După un scurt timp își face apariția o furnică roșiatică, care analizează larva și… în loc să o înșface cu mandibulele ei puternice, se apropie cu grijă de spatele ei și soarbe o minusculă picătură de lichid secretată de omidă. Picătura dulce, cu un conținut chimic încă puțin cunoscut, vrăjește furnica, care va lua omida și o va duce în furnicarul său. În furnicar, omida de fluture, se ascunde neagresată într-o margine a mușuroiului. Din ascunziș, iese zilnic și consumă ouă sau pupe ale furnicilor gazdă. Furnicile, în loc să reacționeze și să o ucidă, tolerează comportamentul prădător al omizii de fluture. La începutul primăverii, omida devenită adultă, protejată de frig și având la dispoziție hrană bogată în proteine, se transformă în pupă, din care după mijlocul lunii iulie emerge un superb future.”

Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune în județul Cluj.

Teritoriu său se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej, conținând comunele: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a fluturilor albaștri protejați din genul Maculinea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu