Finalizarea CMID-ului, sub semnul întrebării

Foto: Consiliul Județean Cluj

Lucrările de la celebrul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) riscă să nu fie gata nici în termenul de 18 luni, asumat în decembrie 2016 de constructori. De ”vină” sunt lucrările suplimentare de consolidare necesare care au apărut în ultimele luni, dar și faptul că procesul de elaborare și avizare a proiectului de lucrări este foarte stufos și presupune să se pună de acord beneficiarul, adică Consiliul Județean Cluj cu proiectantul, constructorul, evaluatorul, care în acest caz este UTCN, dar și verificatorii de proiecte contractați de beneficiar.

Între timp proiectul înghite fără milă bani și în acest an de la bugetul CJ Cluj. Fazarea CMID-ului este finanțată de Consiliul Județean în 2018 prin credite interne, suma alocată prin bugetul aprobat la ultima ședință a forului județean fiind de aproape 38 de milioane de lei.

Proiectul tehnic încă nu e aprobat

În prezent, antreprenorul se află tot în faza de definitivare a proiectului tehnic pe baza căruia urmează a fi executate toate lucrările necesare în vederea finalizării CMID. Proiectul tehnic depus de antreprenor a primit acordul din partea consultantului de supervizare (Inginerul), dar nu a întrunit cerințele UTCN, în calitate de elaborator a Documentație de Atribuire aferentă Celulei de Depozitare din cadrul CMID. Ca atare UTCN a solicitat deja o serie de completări și justificări ce trebuiesc operate de proiectant în vederea finalizării procedurii de avizare. Abia după ce se fac aceste completări proiectul tehnic urmează să fie transmis verificatorilor de proiecte atestați contractati de beneficiar în vederea efectuării verificării tehnice în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind calitatea în construcții.

Sigur că tot acest parcurs va mai dura, poate luni, timp în care lucrările la CMID nu pot fi realizate.
În schimb, pentru că acolo au avut loc alunecări de teren, vestea bună este că măcar se lucrează la partea de consolidare, adică la realizarea unui zid de sprijin din piloți de beton armat precum și lucrări pentru punerea în siguranță a digurilor perimetrale Celulei de depozitare. O soluție tehnică ce a rezultat după realizarea unor studii topografice și studii geotehnice, precum și o expertiză tehnică pentru verificarea stabilității amplasamentului și a stării tehnice a lucrărilor executate de fostul antreprenor. În acest caz, amplasamentul a fost predat constructorului în mai 2017, după ce în aprilie a fost emisă și autorizația de construire necesară.

Stadiul lucrărilor de intervenție în primă urgență în data de 15.09.2017, se prezintă după cum urmează: Lucrări de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare: Lucrări de consolidare cuprinse în cadrul Acordului contractual – stadiu fizic 99% – zid de sprijin din piloți de beton armat cu diametrul de 900 mm, pe două rânduri dispus pe o lungime de 100m și dren de adâncime din piloți forați secanți cu diametrul de 900 mm, dispus între cele două rânduri de piloți din beton armat pe o lungime de 186 m (aceasta lungime include si sectorul de descarcare care nu este prevazut a fi protejat cu zid de piloti din beton armat); Lucrări de demolare a lucrărilor realizate de fostul Antreprenor care nu răspund cerințelor fundamentale de calitate în construcții, așa cum rezultă din raportul de expertiză realizat de către expertul atestat – 100 %; Lucrări de consolidare și reconstruire a digurilor perimetrale aferente celulei de depozitare – aprox. 88 %; Lucrări de consolidare a taluzului din vecinătatea platformei de compost din cadrul Stației de Tratare Mecano-Biologică – 98%;

Progresul fizic raportat la nivelul întregului contract la finele lunii ianuarie 2018 este de aproximativ 38%.

Pentru lucrările realizate în baza Acordului contractual nr. 101/27267 din 24.11.2016 – Proiectarea și Execuția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în judetul Cluj și a Proiectului Tehnic ce stă la baza execuției lucrărilor de intervenție în primă urgență autorizate prin AC nr. 112 din 14.04.2017, proiect aprobat de către Consultantul de supervizare (Inginer) în data de 15.09.2017, până în prezent s-au efectuat plăți în cuantum de 27.278.029,08 lei fără TVA”, se precizează într-un răspuns primit din partea Consiliului Județean Cluj.

Finalizarea….undeva în viitor

Din păcate etapele care urmează se arată la fel de stufoase și e tot mai sigur că cele 18 luni anunțate inițial nu vor fi nici pe departe respectate. . ”Etapele viitoare necesare a fi parcurse pentru finalizarea CMID, constau în: definitivarea Proiectului Tehnic pentru toate cele 4 obiecte incluse în cadrul acestui obiectiv de investiție, într-o variantă care să poată fi avizată în final de toți factorii implicați, respectiv Inginer, UTCN și verificatori de proiecte ți obținerea Autorizației de Construire pentru întregul obiectiv.

Termenul de finalizare inițial a contractului de lucrări a fost de 18 luni calculat de la momentul emiterii ordinului de începere a proiectării, respectiv de la data da 19.12.2016, însă depinde și de durata de execuție a lucrărilor suplimentare aspect ce va fi determinat de către consultantul de supervizare. Trebuie avut în vedere faptul că până în prezent părțile (Antreprenor, Beneficiar, Inginer) au înțeles să prelungească durata contractuală cu 101 zile (prin Actul adițional nr. 1/09.11.2017) ca urmare a unor deficiențe întâmpinate în obținerea unor documente de la OCPI, necesare pentru emiterea Certificatului de Urbanism, impedimente apărute ulterior exproprierilor realizate de CNADNR pentru VOCE (Varianta ocolitoare CLUJ EST). De asemenea trebuie ținut cont și de perioada de timp de 14 luni solicitată de Antreprenor pentru realizarea lucrărilor suplimentare din cadrul Revendicării nr. 1 care va fi tranșata tot de Inginer prin determinarea pe care acesta urmează a o transmite în conformitate cu procedurile contractuale. În acest sens, Inginerul (Consultantul de supervizare) va stabili prin determinarea aferentă Revendicării nr. 1 perioada de timp efectivă ce va fi acordată pentru realizarea lucrărilor suplimentare solicitate de Antreprenor”, se mai arată în același răspuns primit din partea biroului de presă al CJ Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu