Festivalul Altfel a luat startul la Cluj
A doua ediţie a Festivalului Altfel, organizat de Asociaţia ’’Mânuțe Pricepute’’, îi aşteaptă începând de astăzi şi până vineri pe copii și profesori la cel mai mare eveniment dedicat educaţiei nonformale din România, care cuprinde 189 de ateliere de educaţie prin experienţă.
Pe parcursului Săptămânii Altfel – 18-22 aprilie 2016 – copiii și profesorii sunt așteptați să participe la o serie de evenimente special dedicate lor, la Casa de Cultură a Studenților, Casino și Parcul Central.
“Vrem să ne învățăm copiii nu doar teorie, ci și cum pot aplica în practică cunoştinţele teoretice dobândite la școală sau grădiniță. Credem cu tărie că școala și, implicit, sistemul de învățământ românesc au nevoie de alternative viabile de învățare experimentală. Acesta este motivul pentru care facem acest Festival Altfel”, spun organizatorii.
Prima ediție a Festivalului Altfel, organizată anul trecut, a însemnat în cifre: 3.096 de elevi participanți, 127 de ateliere, 189 profesori implicați, 31 de organizaţii și oameni darnici, 21 de voluntari harnici și 568 de cărți donate pentru inițiativa “O bibliotecă în fiecare școală”.
Ediţia din acest an vizează peste 4.000 de copii cu vârste de la grădiniță și până la liceu, care împreună cu profesorii vor putea participa la 189 de ateliere. Accesul este gratuit pentru toți cei care doresc să experimenteze acest nou concept. Copiii sunt încurajaţi şi să doneze câte o carte în proiectul „O bibliotecă în fiecare școală”, un proiect prin vor fi doate școlile din mediu rural cu biblioteci.
Din multitudinea de ateliere între care tinerii pot alegem menţionăm:
- pentru a promova un stil de viață sănătos: Geometrie în farfurie, Zumba Kids, Tug of War – trasul de sfoară, Vrei să știi cum e să fii Robin Hood?, Caravana în mişcare etc.
- pentru a respecta natura: Arta eco, Ecologie/Ectologie, Ce simt plantele, Are apa memorie?, Educaţie ecologică, Lucruri interesante despre animale, Epigenetica – între esenţă și mediu, Viața în grădină – plantare și răsad etc.
- pentru a descoperi arhitectura orașului: Micii detectivi, O vânătoare de comori, Treasure hunting
- pentru a înţelege legile fizicii si ale chimiei: Experimente, Fabrica de experimente Roadshow, Cursa laser, Cum s-a născut Pământul, Flori și pigmenți
- pentru dezvoltarea creativității: Pernițele Croitorașului Vesel, Covorașul curcubeu, Atelier de imprimat textile, Origami, Atelier de arte plastice Lumea fantastică, Atelier flori de cireș etc.
- pentru a fi o echipă: Idei cu scântei, Educație prin aventură, În lumea celor mici, ÎnNODat etc.
- pentru a se dezvolta și a comunica mai bine: Cine sunt eu?, Drepturile și obligațiile adolescentului, Atelier anti-discriminare, Teatru de improvizație, Dezvoltare personală prin teatru, Educaţie prin aventură, Jurnalist în școala mea, Ce facem cu lucrurile care nu ne plac, Arta de a construi o poveste, Teatrul de improvizație și succesul în comunicare, Teatru de marionete, Comunicare non verbală, Avatarul meu digital, Teatru forum, Teatru senzorial etc.
- pentru că muzica e importantă: Ateliere muzicale cu Voltaj Academy, Tradiție și folclor.
De asemenea, există câteva ateliere speciale și pentru profesori: Cum comunic cu adolescentul?, Educație pentru viață: formarea atitudinilor pro-sociale, Educația non-formală integrată în ora de curs, Cum construim un program educativ în Săptămâna Altfel, Cum organizez un Treasure Hunt, Curs de Tug of war (trasul de sfoară).
Proiectul susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.