Fabrica Clujana, în pericol să fie închisă
Clujana, un brand al Clujului de peste un secol și cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, este scoasă la vânzare de ANAF, care vrea ca în acest fel să îşi recupereze datoriile de peste 12 milioane de lei pe care fabrica le are la bugetul de stat.
„Fabrica de încălțăminte înființată în 1911 riscă să ajungă doar o amintire pentru clujeni. Încă din vară acestui an consilierii județeni social-democrați i-au atras atenția președintelui Consiliului Județean Cluj, că datoriile societății pot duce la blocarea activității, i-au solicitat să precizeze din ce cauză s-a pierdut eșalonarea datoriilor, ceea ce a dus la creșterea presiunii financiare pe bugetul societății și i-au mai cerut să identifice soluții imediate pentru redresarea societății, însă Executivul Consiliului Județean Cluj a ignorat problema exact ca în cazul lacului de levigat de la Pata Rât. Sper ca măcar în al doisprezecelea ceas Alin Tișe și consilierii PNL din Consiliul Județean Cluj să se trezească și să identifice o soluție pentru salvarea fabricii Clujana și a locurilor de muncă de acolo” a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.
Proprietatea pe care ar dori să o valorifice inspectorii ANAF însumează peste 9.540 de metri pătrați şi este ofertată la 27,8 milioane lei. Pe lângă terenuri există şi un spațiu comercial de 118 metri pătrați, evaluat la cu 676.245 lei. Terenurile deţinute de Clujana ar putea fi foarte atractive pentru investitorii imobiliari care nu mai au prea multe terenuri disponibile în Cluj-Napoca, în condiţiile în care piaţa imobiliară cunoaşte un serios boom.
Pe de altă parte însă conducerea fabricii spune că analizează toate posibilităţile legale pentru a conserva patrimoniul fabricii. “ANAF-ul urmează procedurile legale pentru a-şi încasa creanţele, datorii create în 2014, şi care sunt între 12 şi 13 milioane de lei cu majorări, recalculări. Datoriile au fost eşalonate, dar în luna mai am pierdut eşalonarea pe fondul creşterii costurilor cu forţa de muncă. Presiunea pe cash a fost foarte mare, au ajuns la un nivel foarte mare de rată, cam 300.000 de lei pe lună. Noi vom uza de toate posibilităţile oferite de lege pentru a conserva activul fabricii şi patrimoniul acesteia. În prezent studiem cu avocaţii situaţia şi vom vedea care e soluţia pe care o vom adopta” a declarat pentru Transilvania Reporter, directorul Clujana, Florin Gliga.
Potrivit acestuia, în ultimii 2 ani activitatea fabricii a fost fără întrerupere şi cu acoperire totală. “Avem comenzi, dacă am avea capacitatea chiar am avea de unde să luăm mai multe comenzi. Dacă nu am avea acele datorii vechi, activitatea nu ar fi deloc afectată”, a spus Gliga.
Fabrica are în prezent peste 300 de angajaţi.
Citeşte şi Clujana se luptă cu “datoria istorică” de 11 milioane de lei