Expoziție de tarantule la Iulius Mall Cluj
Iulius Mall Cluj aduce, începând cu acest weekend, o expoziție inedită, unde clujenii vor putea să vadă cele mai importante specii de tarantule de pe glob.
Expuse în terarii speciale, concepute astfel încât să reproducă fidel habitatele în care speciile exotice trăiesc, 36 de specii de tarantule vor putea fi văzute în perioada 4 – 13 februarie 2022.
Fiind o expoziție educativă, în cadrul The Taranterra Project vizitatorii vor putea să afle mai multe informații interesante despre aceste specii exotice, printre care: câți ani trăiesc, cum se apără de prădători, când a fost folosită prima dată denumirea de tarantulă, dar și multe altele.
Ivit dintr-o fobie care s-a transformat cu timpul în pasiune, proiectul The Taranterra Project pornește în misiunea de a arăta oamenilor atât frumusețea deosebită a acestor animale, cât și utilitatea lor în ecosistemele în care conviețuiesc alături de noi.
Datorită terariilor amenajate astfel încât să reproducă fidel habitatul natural al fiecărui specimen în parte, vizitatorii vor putea vedea în ce condiții trăiesc acestea, dar și cum își „decorează” chiar ele mediile. Un fapt interesant despre femelele tarantule este că își folosesc pânza pentru a ranforsa pereții vizuinelor în care trăiesc, creând astfel o „broderie” spectaculoasă.
Pe lângă inteligența și sensibilitatea lor, tarantulele au culori fantastice, care se împletesc cu modelele simetrice, reușind astfel să încânte publicul și să stârnească admirația celor care vor vizita expoziția din Iulius Mall Cluj.
Expoziția este amenajată la parterul Iulius Mall Cluj și este gratuită.
[stextbox id=’custom’]
ȘTIAȚI CĂ:
• Există peste 1000 de specii diferite de tarantule documentate până în prezent?
• Tarantulele napârlesc. Femelele napârlesc pe tot parcursul vieții, iar masculii trec printr-o ultimă năpârlire când ajung la maturitate.
• Reputația tarantulelor ca fiind animale periculoase este bazată mai mult pe ficțiune și legende, decât pe realitate. Există doar câteva specii care posedă o mușcătura cu venin potent.
• Theraphosa blondi este cea mai mare specie de tarantule din lume și este cunoscută și sub numele de Goliath birdeater – mâncătoare de păsări.
• Femelele din unele specii de tarantule trăiesc până la 30 de ani și pot ajunge la dimensiuni de până la 28 de cm.
• Tarantulele au tendințe canibale și nu ezită să mănânce exemplare chiar din aceeași specie. De asemenea, după actul de reproducere, femela de obicei va încerca să muște și să mănânce masculul cu care tocmai a copulat.
• Chiar daca au 8 ochi, vedera tarantulelor este slabă. Acești ochi pot detecta doar lumina, întunericul și mișcarea.
[/stextbox]