Emil Boc: Marea păcăleală. Guvernul ne-a mai dat o gaură de 4 milioane de euro la bugetul local
Primarul Emil Boc spune că bugetul municipiului Cluj-Napoca mai are o povară suplimentară de 4 milioane de euro, pe lângă cele 10 milioane de euro care trebuie folosiți de administrația locală cu asistența socială, bani care nu vor mai fi suportați pe viitor de la bugetul de stat.
Concret, edilul Clujului spune că municipalitatea va pierde nu mai puțin de 4 milioane de euro în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, doar pentru că în legea bugetului de stat care urmează să fie aprobat de Parlament se precizează că noile cote de 60 la sută din impozitul pe venit destinate primăriilor vor fi alocate doar din momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial, adică începând cu luna martie.
”În primele două luni ale anului, ianuarie și februarie, am pierdut deja cele aproximativ 4 milioane de euro, la care se mai adaugă cele 10 milioane pentru asistența socială.. Deci acești bani s-au dus. Acest lucru este nefiresc. Rețineți, din cotele pe impozitul pe venit ni se vor returna, cică, 60 la sută, însă pe lunile ianuarie și februarie vom primi înapoi doar 41,7 la sută. Pe vechea Lege a Finanțelor publice din 2018 era 43 la sută, deci noi nu primim nici măcar cât primeam anul trecut, iar în legea bugetului pe acest an nu se vorbește nicăieri de vreo compensare a sumelor pierdute în primele două luni ale anului. Cam așa stau lucrurile în mod real, iar oamenii trebuie să știe acest lucru.
Ca să se înteleagă, impozitul pe venit are o pondere de doar 10 la sută din bugetul țării, în timp ce noi, aproximativ 3.000 de unități administrativ-teritoriale ne batem pe 10 la sută din buget. Este ceva nesemnificativ ca pondere. Acum este o majorare a cotelor în proiectul de buget de la 43 la 60 la sută, deși ar fi trebuit să fie 67 la sută ca să revenim la nivelul din 2017, dar această creștere este atenuată de faptul că ne pun o cheltuială de 10 milioane de euro cu asistența socială care până acum era suportată de bugetul de stat. Acum, prin amendamentele pe care le-am depus și noi asociația, și parlamentarii, dorim să nu ne mai încarce cu cheltuieli pe care nu le-am avut până acum., de exemplu cu asistența socială, pentru că astfel s-ar mai echilibra situația în raport cu pierderile uriașe de anul trecut. Povestea aceea pe care am văzut-o la televizor, cum că marile primării au firesc excedente bugetare… Noi, de exemplu, la sfârșitul anului trecut, în 30 decembrie, am primit rambursări de fonduri europene de 61 de milioane de lei. Cum să mai cheltui atîția bani în ultima zi a anului?
Să se înțeleagă că acele sume de bani care sunt în excedent sunt, de fapt, sume de bani pregătite în fiecare an pentru fondurile europene. Din acestea plătim, de la cumpărare de autobuze, troleibuze, tramvaie, până la revitalizarea Turnului Pompierilor, pentru partea care ține de malurile Someșului etc. Din nefericire, niciodată nu s-a schimbat nimic în Parlament, totul rămâne la fel. De aceea, faptul că mai avem acum 10 milioane de euro cheltuieli cu asistența socialănu ne ajută cu absolut nimic, mai mult ne mai îngreunează situația. Aici e marea păcăleală, că ne dau cu o mână, și ne iau cu două.
O să mai revenim cu detalii după ce legea bugetului va fi publicată în Monitorul Oficial. După asta o să punem și în dezbatere publică proiectul de buget al Clujului, astfel încât la 45 de zile de la publicare să putem să-l adoptăm. Asta înseamnă că pe undeva la sfârșit de martie, început de aprilie, ar trebui să avem bugetul Clujului.”, a declarat Emil Boc, la matinalul Realitatea FM Cluj.