Elevul Mihai din plutonul Charlie. Viața de zi cu zi în timpul exercițiului USAR’13
Curățenie în sala de mese, instrucție teoretică și practică, participare la atelierele zilnice, dar și o partidă de fotbal înainte de stingere, așa a decurs ziua de luni pentru Mihai Călugăr, unul dintre elevii clujeni care participă la exercițiul USAR’13 din poligonul militar NATO Bergen-Hohne, Germania.
Elev în clasa a 11-a la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din Turda, la profilul matematică-informatică, tânărul participă pentru prima dată la un asemenea atelier internațional. „Știam că vom fi participanți din mai multe țări și mi s-a părut foarte tentant să am ocazia să îmi exersez engleza. Ce facem teoretic la școală nu ne prea ajută când trebuie să purtăm o conversație cu cineva“, spune Mihai. Ocazia de a-și exersa engleza nu este singurul motiv pentru care Mihai a ales să își petreacă zece zile din vacanța de vară departe de casă. Neavând ocazia să facă voluntariat în România, s-a gândit că nu i-ar strica să vadă ce înseamnă asta într-o altă țară și până acum nu regretă că a luat decizia de a veni.
Porție de uraniu
Tânărul din Turda își amintește de momentul culminant al zilei de duminică, atunci când celor cinci plutoane le-au fost predate echipamentele. „M-a surprins foarte mult cum fiecare coleg de-al nostru german de pluton știa locul și mai ales cum să întrebuințeze fiecare piesă de echipament din cele două autospeciale care ne-au fost puse la dispoziție. Sunt super pregătiți față de noi. Dacă am avea și noi o organizație cum este THW, ar exista și la noi interes pentru așa ceva”, crede Mihai. După câteva zile petrecute la exercițiul USAR din acest an, Mihai are uneori impresia că, deși sunt de aceeași vârstă cu ei, colegii lor germani sunt într-un fel „setați” să facă ceea ce fac, referindu-se la seriozitatea și implicarea de care ei dau dovadă.
„Orice vietate de aici parcă își ia porția de uraniu”, glumește Mihai. „Mă uit la colegii noștri germani și mi se pare incredibil ca la vârsta de 15-16 ani să aibă așa construcție corporală și așa dorință de participare la tot ce înseamnă salvarea de vieți”, observă elevul clujean.
O zi obișnuită
Ziua de luni a început pentru Mihai cu micul dejun, la ora 7.30. Alături de colegii săi de echipă a fost desemnat să spele și să curețe sala de mese, urmând să se prezinte în timp util la alinierea de la ora 8.20 pentru a lua la cunoștință programul zilei. Fără o clipă de răgaz, împreună cu membrii plutonului Charlie, din care face parte, Mihai s-a îndreptat spre sala de întâlnire pentru a asista în prima parte a zilei la două ateliere teoretice și practice de exersare a limbii și de conștientizare a atribuțiilor pe care trebuie să le îndeplinească un lider. A învățat că a da ordine este ultimul lucru pe care trebuie să-l facă un bun conducător de echipă, în schimb, mult mai importantă, este comunicarea cu ceilalți membri ai echipei.
Zi de lucru
După un scurt joc de cărți cu unul dintre colegii săi de cameră, în jurul orei 10.30, Mihai a participat la atelierul de exersare a limbii, unde a repetat, prin jocuri, denumirea în limbile engleză și germană a unor cuvinte uzuale din vocabularul de specialitate, specific situațiilor de urgență. Amiaza a adus cu ea și primul atelier practic de pregătire, care în cazul plutonului german-român a fost cel de cercetare-căutare, respectiv deblocare-salvare. Plutoanele s-au deplasat în convoi până la poligonul de exerciții, la aproximativ 20 de minute de locul de cazare, acolo unde fiecare și-a primit sarcinile din partea liderului de platon.
Efort și satisfacții
Atenționați să nu culegă de pe jos cartușele goale sau altă muniție lăsată în urma antrenamentelor militare, așezați în formație și îmbrăcați în echipamente de protecție, tinerii din cele cinci plutoane și-au început atelierele. Ghidați de instructorii lor, tinerii din plutonul Charlie au învățat cum se întrebuințează un fierăstrău electric, sau o bormașină, cum se pornește și funcționează un generator, urmând să folosească instrumentele într-o situație simulată de salvare a unei persoane. „Partea cea mai grea a fost când am intrat în tunel și a trebuit să stau într-o poziție foarte incomodă pentru a reuși să îndepărtez obstacolul din față și să mă apropiu de victimă. Îmi tremurau mâinile când am ieșit afară”, povestește Mihai. Cu toate acestea, efortul nu i s-a părut prea mare pentru satisfacția pe care a avut-o la sfârșit, după trei ore de pregătire.
Pentru Mihai, la fel ca pentru colegii săi, ziua s-a încheiat cu o porție de joacă în curtea interioară a poligonului, stingerea fiind dată la ora 23.00, pe triumfalul Radetzky March de Johann Strauss.