Eclipsa parțială de soare, prin ochii clujenilor
Sute de clujeni, dar și străini, au admirat eclipsa parțială de soare în curtea Observatorului Astronomic de pe strada Cireșilor nr.19, cu ajutorul telescoapelor instalate aici de către membrii Astroclubului Borealis. Pasionați de astrologie sau doar curioși, clujenii s-au arătat încântați de ceea ce au văzut, mulți dintre aceștia mărturisind că este primul fenomen de acest gen la care iau parte. Cu toate că cei de la Astroclubul Borealis au pus la dispoziție echipament specializat, o parte din cei prezenți au venit înarmați cu bucăți de staniol, urmărind eclipsa cu ajutorul acestora sau chiar cu ochiul liber.
„Eclipsa care ne-a încântat astăzi a fost o eclipsă parțială, de mărime mijlocie spre mare ca și grad de acoperire. S-a văzut integral foarte frumos, în parametrii ideali. Fenomenul a început pentru Cluj în jurul orei 10:46, a avut un moment de maxim la 11:50 și s-a terminat la 13:05. Precedenta eclipsă de acest fel s-a produs în ianuarie 2011, dar nu a fost vizibilă din cauza cerului acoperit. Următoarea în aceeași parametri va avea loc în 2027 și va avea un grad de acoperire de 50% a soarelui. Ce a fost frumos, ce m-a încântat a fost faptul că a scăzut lumina diurnă semnificativ în preajma momentului maxim al eclipsei. Aceasta este o dovadă a obscurării semnificative a discului soarelui”, a declarat Mircea Liviu, cercetător la Observatorul Astronomic.
„Sunt surprins că a venit atât de multă lume. Nu mă așteptam. Au venit cu clasa mai mulți elevi de la diferite școli din oraș. Eu m-am ocupat de binoclu, colega de telescop. În mare folosim filtre solare pe care le achiziționăm de la magazinele de specialitate, care se găsesc în Cluj, Bistrița, Timișoara, București. Filtrele ne ajută să ne uităm la soare fără să avem vreo problemă mai încolo. Galileo Galilei, de exemplu, s-a uitat la soare până a orbit. Bineînțeles, procesul nu a fost unul instant. Problema cu pierderea vederii este că tot acest proce se întâmplă treptat. Din păcate pierderea vederii este ireversibilă. Nu știu dacă tehnologia din ziua de astăzi, care e destul de avansată poate rezolva ceva.
Staniolul nu prea este sigur: unii au un staniol subțire, alții mai gros. Eu nu indic așa ceva. Există echipament specializat, filtre specializate pentru așa ceva. Au mai fost pe aici oamenii care se uitau prin staniol.E periculos. M-am uitat așa foarte scurt și eu. Trebuie împăturat în patru, pentru a deveni cât de cât acceptabil, dar și așa e riscant să ne jucăm cu propria vedere. Avem trei telescoape, două pentru public, unul pentru astro fotografie. Unul dintre ele are o montură ecuatorială, care ține tot timpul soarele în centru, spre deosebire de acest telescop dorsonian care trebuie tot timpul manevrat. Astăzi s-a putut vedea, pe lângă partea eclipsată și o pată solară. Nu este mare, am fi vrut să fie mai multe pentru că erau mai evidente, dar activitatea solară este mai redusă în perioada acesta”, explică Ovidiu Adrian Banciu, membru al Astroclubului Borealis.
Lorand este pasionat de tot ceea ce înseamnă astromie. Interesant este faptul că pasiunea lui s-a născut datorită eclipsei din 1999. „E facinant pentru că e prima eclipsă pe care o văd cu binoclul meu. Până acum am avut probleme cu vremea și nu am reușit să văd foarte bine celelalte eclipse. Am echipament specializat. E un hobby care s-a declanșat odată cu eclipsa din 1999. Am zis că acum nu trebuie să ratez eclipsa. Am acest binoclu de mai mulți ani, m-a costat aproximativ 200 de lei. Filtru l-am luat sub formă de coală A4 din care am decupat o parte pentru a-mi dota binoclul. E același tip de filtru pe care îl folosesc observatoarele. Filtrul m-a costat 100 de lei. Îl pot folosi și pe viitor, pentru ochelari sau pentru telescop. Am și telescop. Am făcut și un curs de specialitate, chiar dacă nu am studiat la facultate acest domeniu”, spune acesta.
Dacă unele persoane au venit cu echipament și bine informate, altele s-au aventuat să privească eclipsa prin staniol, conform principiului „mie nu mi se poate întâmpla nimic”. „E impresionant. E prima eclipsă pe care o văd. Se vede și prin staniol exact la fel ca și prin filtru, dar la o mărime mai mică. M-am uitat și cu ochiul liber și nu am pățit nimic deocamdată. Văd încă bine”, spune Alexandra.
Două tinere se chinuiau să vadă eclipsa printr-un staniol galbel împăturat în șase. „E intereant. Așteptăm să se vadă mai clar”, au spus acestea.
Citiți și: Eclipsa parțială de soare în imagini inedite