Dumitru Fărcaş rămâne în inimile tuturor celor care i-au cunoscut şi iubit muzica. Florin Piersic: A lăsat ceva ce n-o să mai poată lăsa nimeni niciodată

Dumitru Fărcaş a primit Titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj - „Clujean de Onoare”

Florin Piersic a fost un prieten apropiat al lui Dumitru Fărcaş şi este foarte afectat de moartea artistului.

„În clipa asta vin de la spitalul de unde ne-a părăsit. Era cel mai bun prieten al meu. Sunt înmărmurit, sunt înmărmurit, pentru că la orice mă aşteptam, dar nu la plecarea lui Mitru Fărcaş, mi-a fost şi îmi este ca un frate. Noi colaboram, mergeam împreună la spectacole, povesteam în maşină. Era atât de vesel şi atât de legat de mine încât nu exista un loc în care să mă duc şi să nu spună lumea: „Fărcaş a vorbit despre tine extraordinar şi a spus cât de multe te iubeşte”. „Eu nu-l iubesc, îl ador pe Fărcaş”, le spuneam eu”. Am amintiri de ani şi ani petrecuţi împreună, nu mai spun de turneele noastre în America unde era primit extraordinar. Eram fericit că am şansa să fiu alături de el şi să mă bucur de acele momente. Aş putea scrie chiar o carte despre Mitru Fărcaş, am atâtea poveşti, atâtea întâmplări cu el. Sunt lovit în minte şi în suflet şi peste tot. Ştiu ce-i plăcea, ce-şi dorea, ştiu totul despre el. Nu am niciun fel de putere să mai vorbesc, nu-mi găsesc cuvintele”, a spus Piersic, care este vizibil afectat de tragica moarte a lui Dumitru Fărcaş.

Ioan Bocşa, interpret de muzică populară, afirmă că l-a vizitat pe prietenul său în spital în urmă cu câteva zile, iar Dumitru Fărcaş, cu toată suferinţa, îşi păstrase optimismul şi făcea planuri.

“Dumitru Fărcaş nu a fost doar un interpret, a fost un artist, pentru foarte mulţi, şi pentru cei din afara artei. Este mare păcat de suferinţa care a avut-o. Eu am fost la el acum câteva zile. În toată suferinţa, el întrevedea o perspectivă de rezolvare şi făcea planuri: ‘când o să merg din nou, o să mergem împreună’. Am fost apropiaţi…îl cunosc de 50 de ani”, a spus Ioan Bocşa în amintirea cunoscutului taragotist Dumitru Fărcaş.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a subliniat, marţi, că Dumitru Fărcaş a fost un maramureşean care şi-a iubit până la patimă ţara şi neamul şi a adus o contribuţie majoră la dezvoltarea muzicii populare autentice româneşti, în calitate de interpret, dar şi de lider al unor ansambluri artistice.

“Maestrul Dumitru Fărcaş, nea Mitru, ne-a părăsit, astăzi, la 80 de ani, lăsând folclorul românesc mult mai sărac. Un maramureşean cumsecade, cu suflet blând, care şi-a iubit până la patimă ţara şi Neamul, Dumitru Fărcaş şi-a adus o contribuţie majoră la dezvoltarea muzicii populare autentice româneşti, în calitate de interpret, dar şi de lider al unor ansambluri artistice, îndrumând, cu migală şi pasiune, generaţii de instrumentişti şi interpreţi de mare valoare. Din păcate, taragotul cu care ne-a fermecat vreme de aproape şase decenii nu va mai răsuna, de astăzi, decât în amintirile noastre şi în înregistrările de aur pe care ni le-a lăsat moştenire. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a scris Fifor, pe Facebook.

Directorul Institutului de Etnografie şi Folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Sabina Ispas, a afirmat, marţi, că regretatul taragotist Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai elocvenţi ambasadori ai culturii şi spiritualităţii româneşti.

“Dumitru Fărcaş a fost un model pentru perioada în care românii au trecut odată cu el şi odată cu mesajele pe care le-a transmis într-un alt secol şi într-un alt mileniu. A fost unul dintre cei mai elocvenţi ambasadori ai culturii şi spiritualităţii româneşti. A fost unul dintre marii reprezentanţi – când spun mari mă refer la unul etalon – al felului în care poate fi transmis către marea masă de ascultători nu numai cântecul, partea sonoră a acestuia, ci şi sentimentul de adâncime care l-a creat, vibraţia aceea unică, expresie a ataşamentului remarcabil faţă de tot ceea ce înseamnă creaţia culturală tradiţională românească. Crea o vibraţie în sufletul ascultătorului cu totul deosebită, pe care în ultima vreme nimeni n-a reuşit s-o producă. Nu atât interpretarea, care era tulburătoare, cât patosul cu care reuşea să scoată în evidenţă tot ceea ce are mai bun, mai sensibil, mai specific, mai înălţător cântarea românească şi prin ea spiritualitatea românească”, a declarat, pentru Agerpres, academicianul Sabina Ispas.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 80 de ani, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu