Două poziţii disponibile la IICCMER în cadrul Programului oficial de Internship al Guvernului României
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) ia parte anul acesta la cea de-a treia ediţie a Programului oficial de Internship al Guvernului României, care oferă studenţilor şi tinerilor absolvenţi posibilitatea de a face parte din administraţia centrală pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele şi pentru a căpăta experienţă.
În cadrul programului, IICCMER pune la dispoziţia candidaţilor interesaţi două poziţii, la Biroul Educaţie şi Memorie (organizează şi desfăşoară activităţi formativ-educative cu privire la memoria perioadei comuniste), respectiv la Serviciul Analiza Regimului Comunist (cercetează şi analizează arhive publice şi private, din ţară şi din străinătate, privind regimul totalitar comunist şi analizează sursele deschise din timpul regimului comunist cu scopul de a identifica persoane, evenimente, acţiuni, cu implicaţii asupra societăţii româneşti în perioada 1945-1989).
[stextbox id=”custom”]
Criterii de participare
-
Cetățenia: candidații trebuie să dețină cetățenia română la data înscrierii.
-
Vârsta: candidaţii trebuie să aibă vârsta maximă de 25 ani la începerea programului, fiind născuţi nu mai devreme de anul 1990. Această limitare a fost stabilită luând în considerare pragul superior de vârstă stabilit de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) şi Uniunea Europeană pentru ecartul demografic de tineret/tineri adulţi, mai precis 24 ani.
-
Studiile: candidații trebuie să dețină la momentul debutului programului calitatea de student ori să fie tineri absolvenți ai unui program universitar ori postuniversitar, în țară ori în străinătate.
-
Experienţă: experienţa nu este necesară pentru a participa la programul de internship, deşi poate constitui un avantaj. Candidaţii activi pe piaţa muncii (angajaţi) nu sunt eligibili pentru înscriere.
-
Limbi străine: candidații trebuie să stăpânească o limbă străină de circulație internațională (engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană etc.).
-
IT: candidații trebuie să dețină cunoștințe minime din zona tehnologiei informației, preponderent fiind necesare cunoștințe pentru utilizarea pachetului de programe Microsoft Office.
-
Alumni: candidaţii care au participat deja în cadrul Programului oficial de Internship al Guvernului în anii anteriori nu sunt eligibili pentru program. Se pot reînscrie, însă, toți candidații care şi-au depus candidaturile în trecut, însă au fost respinşi în urma etapelor de selecție.
-
Particularizare: Dincolo de aceste condiții generale, candidații trebuie să întrunească condițiile specifice menționate în pagina fiecărei instituţii participante, raportate la preferințele lor.
[/stextbox]
Timp de două luni, tinerii selectaţi vor avea şansa să se pregătească şi să participe la proiecte de cercetare istoriografică, la organizarea evenimentelor publice ale Institutului, să colaboreze cu alte organizaţii din domeniu şi să ia parte la numeroase colocvii, seminarii, conferinţe, dezbateri, lansări de carte sau film, toate menite să le lărgească aria de cunoştinţe şi să le ofere o nouă perspectivă asupra istoriei recente şi nu numai.
Pe perioada stagiului de practică, participanţii vor avea posibilitatea de a-şi valida reuşitele academice, de a căpăta experienţă practică şi chiar de a-şi aduce aportul la eficientizarea aparatului administrativ prin idei, iniţiative şi cunoştinţe actualizate.
Tinerii interesaţi sunt rugaţi să se înscrie până pe 31 mai 2015, folosind formularul disponibil la adresa AICI.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Programul oficial de Internship al Guvernului România a ajuns la cea de-a treia ediţie. În primii doi ani, peste 180 tineri au avut oportunitatea de a se alătura pentru două luni Executivului, lucrând atât la sediul central al Guvernului, cât și în toate ministerele.
În 2015, alți 300 de studenţi şi tineri absolvenți au oportunitatea să facă parte din administrația centrală, în 77 instituții centrale timp de două luni, să-şi valideze reuşitele academice, să capete experienţă practică şi chiar să contribuie la eficientizarea aparatului administrativ prin aportul lor de idei, iniţiative şi cunoştinţe actualizate.