Criza gunoaielor continuă: Feleacu a pus picioru’-n prag
Întâlnirea de astăzi de la primăria Feleacu între conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi primarul comunei nu a rezolvat criza gunoaielor, deşi de două zile deşeurile din judeţ nu mai pot fi depozitate niciunde, după ce Salprest Rampă SA a închis groapa temporară de la Pata Rât.
După ce s-a fript cu un acordarea către Consiliul Judeţean, în urmă cu şase ani, a dreptului de administrare gratuită a terenului de 60 de hectare pe care urma să se facă Centrul de Management Integrat a Deşeurilor, Consiliul Local Feleacu suflă şi în iaurt şi condiţionează foarte dur aprobarea unui nou acord prin care 2 hectare din terenul iniţial să poată fi folosite pentru amenajarea de către RAADPP a unei gropi temporare de gunoi.
Mâine în şedinţa de Consiliu Local urma să se discute aprobarea acestui acord, după ce săptămâna trecută Consiliul Judeţean a fost şi el de acord cu stabilirea unei redevenţe care să fie plătită comunei Feleacu pentru utilizarea terenului. Ceea ce se va dezbate şi vota însă la şedinţa din Feleacu este mult mai complicat.
“S-a ajuns la concluzia pe care eu o tot spun de aproape un an, că cineva trebuie să plătească eşecul acesta cu depozitul de gunoaie. Cei de la Feleacu sunt supăraţi pe bună dreptate pe conducerea Consiliului Judeţean, care după ce s-a văzut cu dreptul de administrare acordat pentru teren, în ultimii cinci ani nu a mai venit să semneze şi protocolul care trebuia să reglementeze un procent din redevenţă în schimbul terenului. Oamenii mi-au spus că ei se simt acum ca şi o femeie înşelată, care nu mai crede în niciun bărbat orice i-ar promite. Aşa că nu se va vota pur şi simplu acordul de principiu solicitat de CJ, ci se va discuta şi vota o posibilă înţelegere, care să se încheie direct cu Consiliul Judeţean, prin asociere între cele două instituţii, şi nu prin asociere cu RAADPP, cum s-a discutat ieri la prefectură. În cadrul acestei înţelegeri se va include o redevenţă minimă pentru Feleacu, ce va fi stabilită în urma unei noi evaluări a terenului, iar Feleacu va trebui să primească redevenţă şi 25-30 de ani pentru comună după punerea în funcţie a CMID. De asemenea, s-a solicitat ca în aceeaşi înţelegere să fie inclus faptul că se renunţă la litigiul care există pe rol între Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Feleacu pe tema administrării gratuite a terenului pentru CMID”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mihai Seplecan.
La întâlnirea de la Feleacu au participat şi preşedintele interimar Vakar Istvan şi vicepreşedintele CJ, Horaţiu Cătărig. Cert este că după şedinţa de mâine de la Feleacu, termenii înţelegerii care vor fi votaţi de consilierii felecani trebuie dezbătuţi şi votaţi într-o nouă şedinţă de Consiliu Judeţean. Abia apoi, pe baza asocierii dintre CJ Cluj şi CL Feleacu, cei de la RAADPP pot trece la asocierea cu o firmă autorizată pentru a construi o groapă temporară.
Între timp se analizează şi celelalte posibile alternative din judeţ. Una este rampa privată de la Moldoveneşti, care momentan este autorizată doar pentru deşeuri periculoase. “Eu am vorbit şi cu cei care au groapa de la Moldoveneşti, pentru că în cazul lor ar fi cea mai rapidă modalitate de autorizare. Dacă cei de la mediu le-ar elibera o autorizaţie simplă acolo deja într-o singură zi s-ar putea deja depozita gunoaiele. În rest procedura de autorizare pentru depozitarea deşeurilor durează. De exemplu, cei de la RAADPP şi-au depus documentaţia, dar avizarea poate dura până la şase luni. Noi căutăm şi alte soluţii”, a adăugat Seplecan.