Criticul literar, Nicolae Manolescu, atrage atenția cu privire la aspectul clădirilor din centrul Clujului

Foto: Dan Bodea

Aflat la Cluj, Președintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu, a precizat, în cadrul unei discuții informale, că îi va atrage atenția primarului municipiului, Emil Boc, cu privire la modul în care arată centrul orașului, mai precis clădirile istorice, care nu au fost modernizate de ani buni sau deloc. De asemenea, Manolescu este nemulțumit că nu există plăcuțe care să indice numele clădirilor de interes. Criticul literar a menționat că va discuta cu edilul municipiului pentru a-i aduce în atenție unele aspecte de care acesta trebuie să țină cont în cursa pentru Capitală Europeană în 2021, precizând totodată că evenimentele culturale nu sunt de ajuns pentru a-i asigura Clujului acest titlu.

Nicolae Manolescu / Foto: Dan Bodea

Nicolae Manolescu / Foto: Dan Bodea

Întrebat ce părere are despre șansele orașului de a deveni Capitală Europeană în 2021, Manolescu a devenit ceva mai indulgent.  „Nu pot să spun asta. Mai sunt ani buni până atunci, avem șapte ani. Multe se pot întâmpla până atunci. Oricum, printre orașele cu șansă se numără și Clujul. Clujul, Iașiul. Acum că vrea și Craiova, care își imaginează că merge cu pile, e o altă poveste. Eu cred că greșește”, a spus acesta.

Primăria Cluj-Napoca a demarat la începutul anului un proiect prin care dorește refațalizarea unui număr de 956 de clădiri.  Întregul proces va costa 2 milioane de euro și se va derula în trei etape, urmând ca până în 2018 Clujul să se poată mândri cu o înfățișare „proaspătă”, demnă de un oraș european. Conform proiectului, în perioada 2013-2014 vor fi refațadizate 101 clădiri din centrul orașului (clădiri situate pe Bulevardul Eroilor, str. Napoca, str. Avram Iancu, str. Petru Maior etc), în intervalul 2015-2016 vor fi refațadizate 375 clădiri, iar în perioada 2017-2018 – 480 de imobile.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Majoritatea clădirilor care figurează pe această listă sunt proprietate privată. Conform proiectului, primăria ar fi trimis, începând cu 1 februarie 2014, somații proprietarilor din zona centrală prin care acestora li se cere să își modernizeze imobilele. Proprietarii au la dispoziție două variante pentru a duce la îndeplinire lucrările: fie realizează aceste lucrări pe cont propriu, fie cu ajutorul municipalității care va acoperi 20% din costuri (20% din suma necesară refațadizării, banii nealocându-se proprietarilor care trebuie să își consolideze imobilele). Dacă aleg cea de-a doua variantă, proprietarii pot înapoia banii municipalității în termen de maxim 10 ani, fără dobândă.

Boc recunoaște că unele clădiri se află într-o stare avansată de degradare

„Am împărțit Clujul în trei zone, în ordinea importanței procesului de refațadizare a municipiului. În prima zonă, cea ultracentrală, sunt 376 de imobile inventariate. Dintre acestea, 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile au vizibilitate maximă în ceea ce înseamnă centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca. Cu aceste imobile vom începe somațiile adresate proprietarilor în vederea refațadizării. De la primirea somației, clujenii au la dispoziție 60 de zile pentru consultarea experților pentru nota tehnică. Dacă acest termen nu este respectat, fiecare proprietar al imobilului va primi o amendă cuprinsă între 5000 și 8000 de lei, amenda fiind individuală. După ce contacteză expertul  tehnic, aceștia trebuie  să trimită primăriei nota de constatare, după care au la dispoziție 12 luni pentru efectuarea lucrărilor”, declara edilul Emil Boc în luna februarie.

Dacă proprietarii nu respectă aceste somații riscă să plătească amendă. În cazul în care nici după acordarea amenzilor nu se realizează lucrările, în baza legii, primarul poate veni în faţa Consiliului Local, iar în baza unei Ordonanţe prezidenţiale se poate dispune efectuarea lucrărilor pe cheltuiala proprietarului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Începând cu 1 iulie ar fi avut loc a doua etapă de somații. Au trecut 10 luni de la trimiterea primelor somații, dar clădirile din centrul orașului arată la fel.  Am cerut o părere oficială Primăriei Cluj-Napoca cu privire la remarca domnului Manolescu, dar și referitor la stadiul în care se află proiectul refațalizării clădirilor. Vom publica răspunsul de îndată ce îl vom primi.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. mihai says:

    Tare mi-e frica mie ca cu aceasta masura a lui boc se vor distruge cam toate fatadele istorice din centrul orasului …

Postaţi un comentariu