Critical Mass. Aplaudați sau criticați, peste 100 de bicicliști au pedalat pentru a-și susține drepturile. Video
Nu e ușor să fii biciclist în Cluj. Fiecare călătorie pe două roți, se poate transforma rapid într-o aventură sau într-un accident. Circulația pe carosabil e periculoasă, cea pe actualele piste, situate pe troutare și care se întrerup brusc (în multe locuri), la fel. Pentru a atrage atenția autorităților locale cu privire la drepturile bicicliștilor, clujenii ies în stradă, în ultima zi de vineri a fiecărei luni. O nouă ediție Critical Mass a avut loc vineri, 27 martie 2015, de la ora 17:30. Peste 100 de bicicliști au ignorat ploaia și au pedalat prin centrul orașului, scandând diferite mesaje. Printre participanți s-au numărat și câteva persoane care au „mărșăluit” pe role.
Clujenii s-au întâlnit în Piața Unirii, după care au pornit în „marș” prin oraș. Marșul masei critice nu are organizatori, autorizație sau escortă din partea poliției. Cu toate acestea, întrucât vineri, de la ora 18:00 a fost programat un protest de amploare pe principalele străzi din centrul orașului, au fost impuse unele restricții de circulație. Traseul bicicliștilor nu a fost unul prestabilit. După aproximativ o oră și jumătate de pedalat, cicliștii s-au întors în Piața Unirii unde s-au alăturat celorlalți cetățeni care protestau împotriva imunității parlamentare, cu toate că au ajuns spre finalul manifestării.
Aplaudați și criticați
La un moment dat, cei prezenți în piață au aplaudat plutonul bicicliștilor. Nu toți protestatarii i-au privit însă cu ochi buni pe aceștia. Un clujean a „înăbușit” rapid aplauzele cu strigătele sale: „Nu îi aplaudați! Nu sunt cu noi! Fac notă discordantă! Ei au treaba lor! Sunt anarhiști! Sunt numai grupuri de extremă stângă acolo: Lenin, Stalin Che Guevara, nu ne trebuie așa ceva! Nu avem nevoie! Ei merg în treaba lor, noi stăm aici! Au organizat marșul ăsta chiar astăzi, să ne divizăm!”, a spus acesta pe un ton ridicat. Degeaba au încercat cei din jurul său să îi explice că evenimentul pe două roți se organizează de câțiva ani, că bicicliștii nu au vrut să enerveze pe nimeni și că mai mult decât atât, la finalul marșului lor, se vor alătura manifestanților din Piața Unirii, lucru care s-a și întâmplat. Tânărul a continuat să își exprime nemulțumirile cu voce tare.
Critical Mass – un eveniment distinct
Cu toate acestea, mai multe voci din cadrul celor care au participat la Critical Mass și-au exprimat dorința ca marșul să fie un eveniment distinct, întrucât protestul împotriva imunității parlamamentare ar fi fost instrumentalizat politic, la manifestare participând mai mulți PNL-iști, printre care și Adrian Papahagi. Masa critică s-a arătat deranjată de faptul că cetățenii nu au ieșit în stradă în urmă cu două săptămâni și în cazul lui Varujan Vosganian, care, la fel ca Șova, a rămas cu imunitate și pentru că, în linii mari, protestul a fost împotriva tuturor, „doar cu numele”. Cei mai vocali dintre participanții la Critical Mass, au spus că CM-ul nu va intra cu totul în cadrul protestului, urmând să participe la manifestarea din Piața Unirii doar cei care doresc.
Ce îi deranjează?
Masa critică a dorit să atragă din nou atenția autorităților locale cu privire la faptul că: pistele de biciclete sunt cea mai eficientă şi rapidă soluţie pentru încurajarea traficului alternativ; un biciclist are aceleaşi drepturi ca un şofer şi ar trebui să se poată bucura de acestea în siguranţă în trafic; o linie pe trotuar nu este pistă de bicicletă.
Luna aceasta Critical Mass-ul din Cluj și-a arătat solidaritatea cu oamenii din Sao Paolo care lupta pentru infrastructura de biciclete, pentru respect în trafic și un mediu mai curat și mai lipsit de ambuteiaje.
Critical Mass este un eveniment care se desfăşoară la scară globală, în ultima vineri a fiecărei luni. Născut oficial sub acest nume în San Francisco, pe 30 octombrie 1992, marşul este vocea milioanelor de biciclişti (şi nu numai) cerându-şi dreptul la o infrastructură urbană, respect şi siguranţă în trafic.