Controverse, polemici, speranţe, strălucire: Oscar 2016
De aproape 90 de ani, premiile Oscar recompensează eforturile cineaştilor, le recunoaşte munca şi talentul şi certifică valoarea proiectelor cinematografice. Aduc laolaltă starurile hollywoodiene, pe acelaşi celebru covor roşu, în aceeaşi sală, pe aceeaşi scenă. Se etalează ţinute strălucitoare, despre care se vorbeşte şi se scrie apoi zile în şir – ba chiar luni, dacă au fost cu adevărat remarcabile. Nu-i de mirare, aşadar, că seara decernării premiilor Oscar este aşteptată cu sufletul la gură, atât de vedete, regizori, echipele tehnice, dar şi de cinefili, jurnalişti, oameni simpli.
Cea de-a 88-a ceremonie a Premiilor Oscar se va desfăşura în 28 februarie 2016 la Dolby Theatre din Hollywood şi a iscat deja controverse.
Polemica #OscarsSoWhite
Anunţarea nominalizărilor pentru ceremonie a suscitat o amplă polemică, în ianuarie, deoarece nicio persoană de culoare nu se află pe listă, pentru al doilea an consecutiv. În 2015, lipsa persoanelor de culoare de pe lista nominalizărilor a provocat nemulţumiri, iar pe reţelele sociale au fost exprimate prin mesaje cu eticheta #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe). După anunţarea nominalizărilor din 2016, controversele legate de acest subiect au reapărut, cu eticheta actualizată, #OscarsStillSoWhite (Oscarurile încă atât de albe).
Mai multe personalităţi ale lumii cinematografice au decis să boicoteze din acest motiv ceremonia ce va avea loc la 28 februarie. Un exemplu este regizorul Spike Lee, care a primit anul trecut un Oscar pentru întreaga carieră, dar şi actorul Will Smith şi soţia sa, Jada Pinkett-Smith, care au anunţat că nu vor participa la ceremonia din acest an.
Şi actorul Sylvester Stallone a mărturisit că s-a gândit să boicoteze ceremonia din această cauză. Actorul de 69 de ani a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru interpretarea sa în filmul “Creed” – regizat de un afro-american, Ryan Coogler, şi în care rolul principal este jucat de un actor de culoare, Michael B. Jordan.
Argumente din ambele „tabere”
Însuşi preşedintele american Barack Obama a intervenit în discuţie, pledând pentru “oportunităţi pentru toţi”, inclusiv în industria cinematografică. Obama a spus că industria cinematografică “ar trebui să procedeze la fel ca oricare altă industrie, şi anume să caute talente şi să ofere oportunităţi tuturor”. “Dezbaterea referitoare la Oscar nu este decât expresia acestei chestiuni mai ample: facem ce trebuie ca să ne asigurăm că toţi au şanse egale?”, a transmis şeful de la Casa Albă.
Academia Americană de Film, care stabileşte nominalizaţii şi premianţii, a reacţionat la critici, promiţând că va lua o serie de măsuri pentru o mai mare diversitate. Dar ce măsuri se pot lua? Unii au început să vorbească despre instituirea unor “cote”, care să permită minorităţilor să ajungă mai uşor la Oscaruri.
De aici a pornit o nouă discuţie, în care s-a remarcat vocea actriţei Charlotte Rampling, nominalizată la categoria “Cea mai bună actriţă în rol principal”. Ea l-a criticat pe Spike Lee şi a spus că se ajunge la “rasism faţă de albi”, prin aceste boicoturi. “Acesta este rasism în sens invers, rasism împotriva celor albi. Nu se poate şti niciodată dacă aşa este, dar este posibil ca actorii negri să nu fi meritat să ajungă pe lista scurtă”, a susţinut ea, într-o intervenţie la postul francez de radio Europe 1. “De ce trebuie să facem categorii? Oricând va putea veni cineva care să spună <Eşti prea nu ştiu cum, prea negru, prea alb sau mai puţin frumos>… şi atunci ce facem, catalogăm ca să facem tot felul de noi minorităţi?”, a continuat Rampling, recompensată cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de actriţă, cântăreaţă şi fotomodel.
Începuturile Oscarurilor
Şi Michael Caine, actor veteran respectat în industria filmului, s-a poziţionat alături de Charlotte Rampling: „Există mulţi actori negri. Până la urmă, nu poţi vota în favoarea unui actor pe motiv că este negru. Nu poţi să spui <îl voi vota, nu e bun, dar e negru>”. Caine a fost de două ori premiat cu Oscar şi le-a recomandat artiştilor de culoare să aibă răbdare, pentru că şi el a aşteptat „mulţi ani” ca să ajungă printre laureaţi.
Primul actor de culoare care a câştigat premiul Oscar a fost Sidney Poitier, în 1963, la categoria “cel mai bun actor în rol principal”, pentru rolul din “Lilies of the Field”. Cea mai bună actriţă de culoare, premiată pentru un rol principal, a fost Halle Berry, în 2002, pentru rolul din „Monster’s Ball”. Înainte de ea, dar pentru un rol secundar, cel din legendarul film „Pe aripile vântului”, Hattie McDaniel a fost prima actriţă de culoare recompensată cu un Oscar – în 1939.
Şi, dacă tot am ajuns la istoria Oscarurilor, putem aminti că prima ceremonie de decernare a premiilor a avut loc pe 16 mai 1929, la hotelul Hollywood Roosevelt. Atunci au lipsit, însă, emoţiile şi ceremonia grandioasă. Câştigătorii se cunoşteau deja, cu trei luni înainte, şi au fost prezentate în cadrul unei cine private, la care au participat mai puţin de 250 de persoane. Astăzi, Academia are peste 6000 de membri onorifici, iar gala premiilor Oscar este urmărită pe micile ecrane de peste un miliard de oameni. Numai la petrecerea de după ceremonie, rezervată starurilor, sunt aşteptate peste 1.500 de persoane.
Cine vor fi câştigătorii?
Dincolo de polemici, însă, toată lumea se întreabă care vor fi câştigătorii. Marele favorit pare a fi filmul „The Revenant”, care a strâns 12 nominalizări, inclusiv la categoriile “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor”, “cel mai bun actor în rol principal” şi “cel mai bun actor în rol secundar”. Lista continuă cu “Mad Max: Fury Road”, care a obţinut 10 nominalizări, “The Hateful Eight” – 8, “The Martian” – 7, “Spotlight”, “Bridge of Spies” şi “Carol” – câte 6, iar “The Big Short” şi “Star Wars: The Force Awakens” – câte 5.
La categoria „Cel mai bun film străin” a fost nominalizat şi lungmetrajul maghiar “Son of Saul”, cu actorul clujean Levente Molnár în distribuţie. Pelicula a câştigat deja, pe 10 ianuarie, Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.
Nominalizările anunţate de Academie au stabilit şi câteva recorduri. De exemplu, Steven Spielberg a ajuns la numărul record de 9 nominalizări, în calitate de producător, din care a câştigat o dată – anul acesta „candidează” cu „Bridge of Spies”. El are şi şapte nominalizări pentru categoria “Cel mai bun regizor”, la care a şi fost câştigător de două ori, cu “Schindler’s List” şi “Saving Private Ryan”.
Recorduri
De asemenea, Sylvester Stallone, nominalizat anul acesta la categoria “Cel mai bun actor în rol secundar” pentru “Creed”, devine cel de-al şaselea actor din istorie nominalizat pentru interpretarea aceluiaşi personaj în două filme diferite – boxerul Rocky Balboa, pe care el l-a întruchipat în seria “Rocky” .
Şi Jennifer Lawrence se poate mândri cu un record: la numai 25 de ani, ea este cel mai tânăr artist care are în palmares patru nominalizări la Oscar – anul acesta pentru rolul principal din filmul „Joy”. În 2012, ea s-a numărat printre laureaţi pentru interpretarea din “Silver Linings Playbook”.
“Regele” nominalizărilor este, însă, compozitorul american John Williams: 50 de nominalizări, dintre care 45 la categoria “Cea mai bună coloană sonoră” şi cinci pentru “Cea mai bună melodie originală”. În istoria acestei prestigioase competiţii el a fost depăşit doar de Walt Disney, nominalizat de 59 de ori la Oscar. De altfel, Walt Disney este cineastul cu cele mai multe trofee Oscar: a primit, de-a lungul vieţii, nu mai puţin de 26 de premii – 22 câştigate şi 4 onorifice. El deţine de asemenea recordul pentru persoana cu cele mai multe trofee câştigate în acelaşi an – patru.
Şi, dacă vorbim despre recorduri din istoria Oscarurilor, trebuie să o amintim pe Katharine Hepburn, actriţa cu cele mai multe premii – a fost nominalizată de 12 ori şi a primit patru premii pentru cea mai bună actriţă, pentru filmele “Morning Glory”, “Guess Who’s Coming to Dinner”, “The Lion in Winter” şi “On Golden Pond”. Cele mai multe nominalizări le are, însă, actriţa Meryl Streep: 19, dintre care a câştigat trei (pentru rolurile din „Kramer vs. Kramer”, „Sophie’s Choice” şi „The Iron Lady”).
Femeia cu cele mai multe premii Oscar se numeşte Edith Head şi este creator de costume. A câştigat opt Oscaruri, fiind nominalizată de 18 ori.
Cele mai impresionante reuşite
Până acum, doar trei filme au câştigat “Oscar‘s Big Five”, adică cinci premii, cele mai importante: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu. Este vorba de comedia “It happened one night” (1934), “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) şi “Silence of the lambs” (1991).
O altă realizare, la care visează mulţi, este cea a regizorului John Ford, care a reuşit să câştige de-a lungul carierei patru (din cinci nominalizări) Oscaruri pentru cea mai bună regie, pentru filmele “The Informer”, “The Grapes of Wrath”, “How Green Was My Valley” şi “The Quiet Man”.
În ceea ce priveşte actorii, Tatum O’Neal este cea mai tânără câştigătoare din istoria Oscarurilor, după ce a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în 1973, la vârsta de 10 ani. Doar o altă vedetă a primit un Oscar la o vârstă chiar şi mai timpurie: Shirley Temple, la vârsta de 6 ani – însă era vorba despre un premiu onorific.
Cel mai tânăr „Cel mai bun actor” este Adrien Brody; el a câştigat premiul în 2002, înainte să împlinească 30 de ani, pentru rolul din „Pianistul”. Iar cea mai tânără „Cea mai bună actriţă” este Marlee Matlin, care avea 21 de ani în 1986, când a câştigat Oscarul pentru rolul din filmul „Children of a Lesser God”. Reuşita ei a fost cu atât mai impresionantă cu cât acela era filmul său de debut, Marlee fiind şi prima femeie surdă care a câştigat premiul.
Câştigători şi discursuri
Iată, deci, contextul şi miza premiilor Oscar din acest an. Toţi nominalizaţii speră ca, dacă nu intră în istorie, măcar să intre în rândul câştigătorilor. Vor fi premiate 24 de categorii, cu o statuetă mult-râvnită, care anul acesta revine la bronzul original, din 1929. Potrivit Academiei, o companie din statul New York a reuşit dă restaureze „trăsăturile subtile” ale statuetei, cu ajutorul unei imprimante 3D şi a unui model din ceară.
O altă noutate legată de ceremonia din acest an va putea fi observată la discursurile câştigătorilor. Laureaţii Oscar vor putea preda în prealabil organizatorilor o listă cu numele celor cărora vor să le adreseze mulţumiri: rude, prieteni, realizatori sau producători. Această listă va fi rulată pe ecran, în timp ce câştigătorul îşi rosteşte discursul, fără să mai rişte să uite pe cineva – astfel, se va putea concentra mai bine pe mesajul pe care doreşte să îl transmită, în cele 45 de secunde alocate.
Aşteptăm cu interes atât câştigătorii, cât şi discursurile lor – cu siguranţă, niciunul nu va putea să depăşească recordul intitulat „cel mai scurt discurs de acceptare din istoria Oscarurilor”, stabilit de Alfred Hitchcock, în 1968. Acesta a fost compus din numai două cuvinte: „Thank you“.
Nominalizări la cele mai importante categorii, Oscar 2016
Cel mai bun film al anului:
“The Big Short”
“Bridge of Spies”
“Brooklyn”
“Mad Max: Fury Road”
“The Martian”
“The Revenant”
“Room”
“Spotlight”
Cel mai bun regizor:
* Alejandro Gonzalez Inarritu (“The Revenant”)
* Tom McCarthy (“Spotlight”)
* Adam McKay (“The Big Short”)
* George Miller (“Mad Max: Fury Road”)
* Lenny Abrahamson (“Room”)
Cel mai bun actor în rol principal:
* Leonardo DiCaprio (“The Revenant”)
* Bryan Cranston (“Trumbo”)
* Michael Fassbender (“Steve Jobs”)
* Eddie Redmayne (“The Danish Girl”)
* Matt Damon (“The Martian”)
Cea mai bună actriţă în rol principal:
* Brie Larson (“Room”)
* Cate Blanchett (“Carol”)
* Saoirse Ronan (“Brooklyn”)
* Jennifer Lawrence (“Joy”)
* Charlotte Rampling (“45 Years”)
Cel mai bun actor în rol secundar:
* Sylvester Stallone (“Creed”)
* Christian Bale (“The Big Short”)
* Mark Ruffalo (“Spotlight”)
* Mark Rylance (“Bridge of Spies”)
* Tom Hardy (“The Revenant”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar:
* Kate Winslet (“Steve Jobs”)
* Jennifer Jason Leigh (“The Hateful Eight”)
* Alicia Vikander (“The Danish Girl”)
* Rooney Mara (“Carol”)
* Rachel McAdams (“Spotlight”)
Cel mai bun film într-o limbă străină:
* “Mustang” (Franţa)
* “El abrazo de la serpiente” (Columbia)
* “Son of Saul” (Ungaria)
* “Theeb” (Iordania)
* “A War” (Danemarca)
Cel mai bun film de animaţie:
* “Anomalisa”
* “Inside Out”
* “Boy and the World”
* “Shaun the Sheep Movie”
* “When Marnie Was There”
Cel mai bun scenariu adaptat:
* “The Big Short”, Charles Randolph, Adam McKay
* “Brooklyn”, Nick Hornby
* “Carol”, Phyllis Nagy
* “The Martian”, Drew Goddard
* “Room”, Emma Donaghue
Cel mai bun scenariu original:
* “Bridge of Spies”, Matt Charman, Ethan & Joel Coen
* “Ex Machina”, Alex Garland
* “Inside Out”, Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley
* “Spotlight”, Josh Singer, Tom McCarthy
* “Straight Outta Compton”, Jonathan Herman, Andrea Berloff
Cea mai bună coloană sonoră:
“Bridge of Spies”
“Carol”
“Sicario”
“Star Wars: The Foce Awakens”
“The Hateful Eight”
Circa 3.000 de statuete au fost decernate din 1929 până în prezent. Anul acesta vor fi premiate 24 de categorii.
[stextbox id=”alert” caption=”Dreptate pentru Leo!”]
Actorul Leonardo DiCaprio nu a reuşit până acum să câştige un premiu Oscar, în ciuda prestaţiilor sale în roluri foarte bune, din filme apreciate de critică şi de cinefili. Deja circulă nenumărate glume pe acest subiect pe internet, încă de anul trecut, când actorul a fost iarăşi ignorat de Academie, cu toate că, după părerea multora, ar fi meritat pe deplin un Oscar pentru ”Lupul de pe Wall Street”. Un grup de fani din Rusia i-au şi trimis, de altfel, un ”Oscar rusesc”, făcut din fier, după ce s-au declarat nemulţumiţi de nedreptatea suferită de Leo.
Anul acesta, alţi ruşi sunt pregătiţi să îl consoleze pe DiCaprio, dacă va fi din nou ocolit de juriul Academiei. De fapt, indiferent dacă va câştiga sau nu, mai mulţi cetăţeni din localitatea siberiană Iakuţk au decis să doneze obiecte din aur sau argint pentru a confecţiona o statuetă care să-i fie trimisă actorului. Nu va fi exact la fel cu statueta de la Hollywood, iar printre diferenţe se numără faptul că va avea ochii aţintiţi spre cer şi nu va privi în faţă, ”pentru că atunci când o persoană priveşte spre cer şi stele îşi dă seama care este adevărata sa menire şi se integrează în natură”, a explicat Tatiana Iegorova, una din promotoarele acestei iniţiative.
Leonardo DiCaprio nu ar fi primul actor celebru nominalizat de mai multe ori, dar fără să primească un Oscar: un record negativ deţine actorul Peter O’Toole care are cele mai multe nominalizări, opt, dar fără să câştige un premiu competitiv. A primit premiul de onoare în 2002 pentru întreaga sa carieră artistică.
[/stextbox]