Consilierii au renunțat la finanțarea europeană pentru Tetarom IV

Foto: Dan Bodea

Tetarom IV nu se va mai face pe bani europeni. Cel puțin deocamdată. Consilierii județeni au aprobat renunțarea la finanțarea europeană de circa 17 milioane de lei. Discuțiile însă au fost destul de aprinse între aleșii județeni despre oportunitatea unei asemenea decizii.

”Este un proiect greu, e o decizie greu de luat, dar avem de ales între a sta și a pierde sau a acționa ca un bun gospodar. Când s-a câștigat proiectul s-a stabilit o valoare a finanțării, s-a licitat și asumat proiectul, apoi s-a dovedit după luni de zile că e necesară o revizuire. Revizuirea a generat însă costuri suplimentare exorbitante, iar contribuția CJ ar urma să se ridice la 50 de milioane de lei. Iar un calcul mărunt arată că la 80 de hectare închiriate banii s-ar întoare la buget în 142, 8 ani. Mă întreb putem decide să plece acești bani când de exemplu vedem cum arată drumurile? Am cerut celor de la Tetarom să vină cu o viziune asupra cum continuăm lucrările. Vom viabiliza parcul la nevoile actuale. Banii se întorc la polul de creștere și se pot folosi pentru două proiecte mature ale primăriei Cluj-Napoca, drumurile Lombului și Făgetului”, a argumentat Vakar istvan.

”Domnule director s-au cheltuit bani europeni până acum? Și totuși cine răspunde că acum să zicem că se justifică această decizie dar am pierdut și alți bani europe ni și nimeni nu răspunde”, a spus consilierul Rareș Rusu.

”Totul e bine și frumos dar parcă suntem în filmul ăla Colecționarul de oase, colecționăm proiecte pierdute și nimeni nu e vinovat. Cum ne recuperăm prejudiciile?”, a argumentat consilierul Mihai Seplecan.

”Eu nu am cum să susțin acest proiect deoarece am susșinut realizarea parcului Tetarom IV și acum ce facem ne dovedim neputința”, a spus și consilierul Remus Lăpușan.

”Nu s-au cheltuit din fericire bani europeni până acum. Nouă ni s-a cerut doar să obținem statutul de parc industrial pe care l-am și obținut. Noi nu am semnat contracte de lucrări. Dar putem merge și vrem să mergem mai departe cu crearea parcului, pe 80 de hectare pentru că deja avem cereri de teren în acest parc. Ne vom orienta să obținem altă finanțare de la Bruxelles pe smart specialisation și am putea merge pe exercițiul financiar 2014-2020”, a argumentat Viorel Găvrea, directorul Tetarom.

Găvrea a declarat pentru Transilvania Reporter că proiectul Tetarom IV este important și trebuie continuat deoarece în puțin timp, maxim 3 ani tot spațiul din celelalte parcuri industriale va fi ocupat și există în continuare interes pentru a obține spații în parcurile industriale clujene. ”E important să fim pregătiți, între timp putem face Tetarom IV, să obținem o altă finanțare dar să mergem tot pe ideea de pacr fotovoltaic și parc logistic. Sigur pentru parc fotovoltaic nu mai există un interes așa de mare ca acum câțiva ani din partea unor investitori din afară. Dar primii care ar trebui să fim interesați suntem chiar noi, pentru că parcurile Tetarom deja consumă un terra pe care îl cumpărăm. De ce să nu îl producem chiar noi”, a spus Găvrea.

În plenul CJ, proiectul de renunțarea la proiectul european a întrunit 24 de voturi pentru, 8 abțineri, iar 3 consilieri nu au votat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu