Confruntată cu al patrulea val, America transmite un mesaj de urgenţă: Vaccinaţi!
În timp ce România înfruntă fără pregătire (din nou) şi cu suferinţă valul trei al pandemiei, America transmite semnale că se ridică un al patrulea val, concomitent cu îndrumările ştiinţifice despre cum poate fi el stăvilit.
Luând atenţie la mesajele venite de peste Ocean, autorităţile din România au şansa să pregătească din timp întâlnirea cu valul pandemic următor, după ce au ratat să dea un răspuns potrivit primelor trei. Cu o bună pregătire şi învăţând din experienţa unor ţări mai înaintate, valul patru va putea fi traversat cu mult mai puţine victime.
Asta dacă va exista voinţă politică pentru a construi infrastructura necesară stăvilirii valului patru asumând inevitabile pierderi temporare de popularitate.
Condiţia principală, dacă nu unică, este accelerarea vaccinării printr-o mai bună organizare şi finanţare, precum şi prin descurajarea celor care vor să se excepteze de la vaccin cu toate mijloacele permise de lege. În prag de toamnă, când va lovi valul patru, politica restricţiilor sanitare va trece în plan secund numai dacă va fi îndeplinită condiţia principală.
Deşi e campionă mondială în vaccinare, SUA rămâne la mâna celor care ezită să se vaccineze
Răspândirea variantei britanice a virusului a determinat în SUA o creştere a numărului de infectări şi spitalizări în ultimele două săptămâni, după trei luni în care pandemia a dat înapoi. Publicaţia The Atlantic atrage atenţia că „naţiunea este astăzi la intrarea în al patrulea val”, menţionând că „de această dată, are instrumentele necesare pentru a-l opri, dacă va vrea”.
Aceasta este vestea bună şi îi priveşte pe americani.
Vestea proastă pentru toţi europenii este că la acest moment, statele Uniunii sunt la voia valului trei al pandemiei şi insuficient pregătite în perspectiva valului patru, după cum notează publicaţia americană. Evidenţiind situaţia mult mai favorabilă existentă acum în SUA decât în momentele confruntării cu precedentele valuri pandemice, The Atlantic enumeră avantajele stării de fapt din SUA comparativ cu ţări precum Canada, Franța, Germania și Italia, listă care omite România din considerente de spaţiu tipografic.
În ce constau avantajele SUA. În primul rând, Statele Unite au un ritm incredibil de vaccinare, de mai mult de trei milioane de oameni pe zi, şi toate vaccinurile folosite acţionează foarte bine împotriva variantei britanice dominante. 73 la sută dintre persoanele de peste 65 de ani și 36 la sută dintre toți adulții eligibili pentru vaccin au primit deja cel puțin o doză de vaccin. 50 de milioane de americani sunt deja imunizaţi cu a doua doză. Multe state au deschis vaccinarea generală şi se aşteaptă ca toţi cei care vor să se vaccineze să primească cel puțin o primă doză până în mai.
În plus, după cum consemnează cu tristeţe The Atlantic, Statele Unite au fost una dintre cele mai lovite naţiuni din lume. „Acest lucru ne-a cauzat suferințe și pierderi imense, dar înseamnă și că suntem acum mai puțin vulnerabili în faţa valurilor viitoare”, notează Zeynep Tufekci, redactor ştiinţific al publicaţiei în articolul de miercuri.
Până în prezent, 30 de milioane de oameni din Statele Unite au avut o infecție confirmată cu SARS-CoV-2, deși numărul real (nemăsurat) este probabil de până la 100 de milioane, spune jurnalistul. Acei oameni păstrează un anumit nivel de imunitate pentru o perioadă substanțială de timp. Este greu să spui cât timp durează imunitatea dobândită natural, deoarece virusul este atât de nou, dar la SARS (coronavirusul asociat SARS CoV-2, care aproape a provocat o pandemie în 2003), persoanele infectate au păstrat un răspuns imun, în medie, de doi ani .
Deși vaccinurile par să ofere o protecţie mai puternică decât infecția naturală, şi aceasta asigură un grad satisfăcător de imunitate, adaugă Tufekci. El citează studii ample care au evidenţiat o rată foarte mică de reinfecție pentru acest tip de coronavirus: mai puțin de 1 la sută. În plus, multe reinfecții documentate tind să fie ușoare sau asimptomatice, un rezultat aşteptat având în vedere că, în aceste cazuri, chiar şi mutaţiile virusului nu mai sunt cu totul străine pentru sistemul imunitar.
Este destul de clar, menţionează autorul, că un număr mare de oameni din SUA sunt sau vor fi în curând protejați faţă de cazurile severe de COVID-19, care duc la spitalizare sau deces, şi pe care vaccinurile le reduc aproape la zero.
The Atlantic face referire şi la ultime date făcute publice de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), care arată că, la doar două săptămâni de la primă doză, cele două vaccinuri ARNmesager au dovedit o eficienţă de 80% în prevenirea infecției. Eficacitatea a crescut la 90% după doza de rapel. Faptul că toate persoanele din studiu au fost testate, indiferent dacă prezentau sau nu simptome, arată că vaccinurile au prevenit nu doar bolile simptomatice – potrivit cu rata eficacității vaccinului raportată în studii anterioare- ci orice infecție.
Oamenii care nu sunt infectați cu virusul nu pot să-l transmită. În plus, chiar și persoanele vaccinate care s-au îmbolnăvit s-a dovedit că au încărcături virale mai mici în comparație cu persoanele nevaccinate și, prin urmare, sunt probabil mult mai puțin contagioase, concluzionează studiul CDC citat de The Atlantic.
Parcă speriată de aceste veşti bune, directoarea CDC, Rochelle Walensky, a făcut un apel la prudenţă în preajma acestui nou val pandemic. Ea vorbit în cadrul unui briefing la casa Albă despre „un sentiment recurent de fatalitate iminentă pe care îl trăieşte” şi i-a implorat pe americani să „mai reziste puțin”.
„Nu-i pot citi gândurile- scrie Zeynep Tufekci- dar dacă aș fi Walensky, aș fi speriat, deoarece cei care nu sunt protejați prin vaccinare sau infecții anterioare sunt încă expuși unui risc grav, fapt care poate umbri toate veştile bune. Chiar dacă vaccinurile noastre continuă să funcționeze foarte bine împotriva virusurilor, varianta specială cu care ne confruntăm în acest nou val de creştere este mai transmisibilă și mai mortală pentru cei nevaccinați”.
Riscul de transmitere rapidă a variantei mai contagioase a virusului între cei nevaccinaţi alimentează teama faţă un val patru al pandemiei care se va consuma cu o intensitate şi o viteză crescute.
În concluzie, The Atlantic consemnează cu amărăciune că SUA sunt la mâna celor care ezită să se vaccineze.
Guvernul care nu va forţa atingerii imunităţii colective prin vaccinare nu va supravieţui valului patru
După ce va ieşi din valul trei, România se va găsi într-o situaţie asemănătoare, cu un răgaz de 2-3 luni pentru a învinge reticenţele faţă de vaccin şi a pregăti apărarea împotriva valului patru. Dat fiind că rata de imunizare naturală a românilor, din fericire putem spune, este la jumătate faţă de cea din SUA, vaccinarea deţine ponderea principală în efortul de stăvilire.
Dar, în lipsa unei abordări decise, perspectivele nu sunt cu totul încurajatoare.
Un studiu IRES anterior inflamării populare inclusiv pe tema vaccinurilor indică un procent de 20 la sută de antivaccinişti convinşi şi 36 la sută sceptici. O mare parte dintre aceştia din urmă spun că probabil s-ar vaccina, dar aşteaptă să fie convinşi. Ca să atingi procentul de imunizare colectivă, de 70-75 la sută din populaţie, e nevoie să-i mobilizezi aproape în totalitate pe cei nehotărâţi.
O sarcină nu uşoară care se va derula pe parcursul verii, când pandemia se va linişti.
Chiar şi în perioadă de val pandemic, se vede că spaima de boală nu este îndeajuns ca să învingă temerile faţă de vaccin. În Timişoara, cel mai infectat judeţ din ţară, sunt acum aproape 9000 de doze de vaccin disponibile, pentru care nu sunt doritori. E adevărat că toate sunt AstraZeneca, dar tot atât de adevărat este că ultimele decizii ale autorităţilor medicale din unele ţări europene nu vor face acest vaccin mai atrăgător, dimpotrivă.
Or, AstraZeneca, prin condiţiile de păstrare, e cel mai indicat în vaccinarea la ţară, acolo unde neîncrederea este mai mare şi mobilitatea oamenilor mai redusă. Pentru a-i lămuri şi vaccina pe locuitorii de la, e indispensabilă implicarea medicilor de familie, chiar dacă lipsa lor de altruism e deranjantă. Fără a trece cu vederea lăcomia evidentă în condiţiilor puse de medicii de familie pentru a participa la vaccinare, e neîndoielnic că fără ei va fi imposibil să-i protejezi pe cetăţenii din rural.
Până acum, virusul s-a răspândit mai puţin în spaţiile deschise de la sate, dar situaţia se poate schimba oricând după aparaţia mutaţiei britanice mai contagioase.
Preveniţi despre inevitabilitatea unui val patru, oficialii din sănătate sunt deja îngrijoraţi în privinţa evoluţiei vaccinării. Potrivit stiripesurse.ro, Raed Arafat a spus luni în ședința PNL că un mare procent din populaţia tânără ar fi reticentă la vaccinare, avertizând că interesul pentru imunizare ar putea să scadă brusc peste cel mult două luni. El propune ca tinerii să fie stimulaţi să se vaccineze fie prin diverse beneficii (cum ar fi zilele libere de la muncă), fie prin condiţionarea prezenţei la anumite evenimente (spectacole, meciuri, concerte).
Deocamdată, conducerea liberală ezită să-şi îndepărteze fracţii de electorat prin luarea unor astfel de decizii, dar adevărul este că în câteva luni ar putea pierde mai mulţi simpatizanţi dacă nu le va adopta.
Deşi refuzul vaccinării este o opţiune individuală, imunizarea va trebui privită ca o îndatorire publică. Vaccinarea funcţionează prin angajarea unei majorităţi, formată din cei care îşi asumă riscul injectării, pentru protejarea tuturor. Până la urmă, cei din majoritate sunt îndreptăţiţi să pretindă o răsplată din moment ce angajamentul lor şi asumarea riscului îi protejează şi pe cei care se exceptează de la această responsabilitate socială.
Atingerea pragului de 75 la sută din populaţie imunizată prin vaccinare sau infectare până spre sfârşitul verii este obiectivul de supravieţuire al guvernului în perspectiva valului patru. Procentul nu este suficient pentru a închide pandemia, deoarece aceia care vor fi refuzat vaccinarea rămân sensibili la îmbolnăvire. Important este ca numărul celor care întreţin transmiterea virusului să fie cât mai mic, astfel încât majoritatea responsabilă să nu sufere îngrădiri de libertăţi din pricina unei minorităţi de frondă. Guvernul care nu va acţiona în acest sens nu va supravieţui valului patru al pandemiei.