Clujul, primul oraș din România în care va fi aplicat un proiect pentru siguranța în trafic a copiilor

Începând din luna noiembrie, timp de un an, la Cluj-Napoca va fi pus în practică “Planul de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri”. Concret, proiectul realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, reprezentanții Fundației Crucea Albă și cei ai Universității Babeș Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică al FSPAC, are drept scop creșterea nivelului de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri, creșterea nivelului de informare cu privire la utilizarea corectă a sistemelor și reducerea numărului de decese și accidentări grave în rândul copiilor pasageri.

În cadrul acestui plan, vor avea loc activități de informare, prevenție și punere în aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță.

”E primul oraș din România în care se întâmplă un proiect pentru siguranța în trafic a copiilor. Vrem să facem din el un model de succes. Polițiștii rutieri au participat la cursuri în acest proiect, apoi am analizat împreună cu instituțiile implicate nevoile și am depășit barierele de implementare a legii. Tot ce facem are o componentă de cercetare foarte importantă, pentru că vrem să vedem care este impactul, nu doar să facem niște acțiuni de dragul de a le face. Obiectivul final al tuturor este ca, peste un an, doi, trei, să nu mai venim cu cifre de ordinul sutelor de copii care nu sunt asigurați corespunzător atunci când sunt pasageri în mașină”, a declarat directorul proiectului Copil Iubit la Bord, Ramona Brad.

”Vrem să continuăm tradiția premierelor cu o prelungire a acestui program. Vrem ca agenții din teritoriu să își asume această sarcină, pe lângă toate celelalte pe care le au. Îi rugăm să fie cu ochii pe cei mici care stau în mașină. Iar pentru noi, părinții, haideți să îi securizăm corect, deși știm cu toții că nu este ușor. Este treaba noastră ca părinți să facem acele gesturi să îi menținem în siguranță și în viață”, spune președintele Fundației ”Crucea Albă”, Ana Măiță.

”Orice acțiune a noastră care privește siguranța copiilor în trafic este bună și asigură prevenirea accidentelor de circulație. Acționăm pe impunere, știți că sunt niște norme care reglementează aceste accesorii obligatorii în cazul copiilor până la 12 ani, însă conștientizarea conducătorilor auto (care sunt de cele mai multe ori părinții) în cadrul acestui proiect ne ajută să reducem numărul victimelor copii în accidentele rutiere. Am văzut accidente în care o mașină era făcută praf, iar în interior copiii nu au avut nimic pentru că erau asigurați corespunzător în scaune auto și cu centuri puse”, spune adjunctul-șef al Inspectoratului Județean de Poliție, comisar șef Daniel Graur.

”Politia Rutieră este implicată în acest proiect prin organizarea de acțiuni în trafic pentru informarea și conștientizarea șoferilor cu privire la folosirea scaunelor pentru copii. Polițiștii rutieri au fost instruiți privind rolul scaunelor și modul de utilizare pe categorii de vârstă, înălțime și greutate”, susține șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, comisar Dan Crișan.

”Luăm în calcul o inițiativă de sprijinire a părinților cu posibilități financiare reduse care au nevoie de dispozitive de fixare în scaun potrivite vârstei, înălțimii și greutății. Am putea-o numi ”primul scaun”, însă, în fapt, e vorba de schimbarea scaunului în momentul în care este depășit/nu se mai potrivește copilului, ajutor ce s-ar putea realiza prin acordarea unor vouchere.”, spune directorul de dezvoltare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Potrivit unui studiu efectuat la nivelul municipiului Cluj-Napoca în mai 2018 de către Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), reiese că peste 20% dintre copiii transportați în autovehicule nu purtau un sistem de siguranță auto. În plus, doar 51% dintre copiii așezați într-un dispozitiv de fixare în scaun sunt asigurați corespunzător într-un sistem potrivit în funcție de înălțime, greutate și vârstă.

De asemenea, potrivit statisticilor IJP Cluj, în perioada 01.01.2018 – 31.12.2018, jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere la nivelul județului Cluj nu foloseau nici un fel de dispozitiv de fixare în scaun. În această perioadă, un număr de 97 de copii cu vârsta până la 17 ani au fost implicați într-un accident auto, iar 48 dintre aceștia nu erau asigurați corespunzător folosind un sistem de fixare în scaun sau/și în centură de siguranță.

Odată cu lansarea Planului de Acțiune, astăzi a avut loc și lansarea unui manual de alegere și folosire a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri, intitulat ”Siguranța Copiilor în Mașină – Ghid Practic pentru Părinți”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu