Clujul pierde un loc dedicat artei și culturii. Prodvinalco, de la vodcă și rachiu, la proiecte imobiliare

Foto: Cristina Beligăr

Prodvinalco, cunoscutul producător de băuturi alcoolice al Clujului devine un important jucător pe piața imobiliară a Clujului. Încă din 2009, conducerea fabricii a decis să se alăture celorlalte foste fabrici care au trecut printr-un proces de reconversie şi a hotărât să se îndrepte spre sectorul imobiliar,  În consecință, compania s-a mutat din centrul orașului,, la periferie, în comuna Baciu, iar pe locul acesteia, a fost dezvoltat un ansamblu imobiliar pe suprafața de 4.000 mp pe care au funcționat sediul administrativ, magaziile, birourile, vinoteca etc.

Astfel, pe str.Traian 36 a fost construit, începând din 2014, un ansamblu imobiliar cu funcțiuni mixte, comerţ, birouri şi locuinţe cu regim de înălţime 2S+P+3E+etaj 4 retras – 2S+P+5E+etaj 6 retras, cu suprafața construită totală de 2.079 mp. Proiectul a inclus și 1.200 de metri pătraţi de spaţii verzi.

Apetit tot mai mare pentru sectorul imobiliar

Din câte se pare, cei de la Prodvinalco au prins gustul proiectelor imobiliare, având în vedere că societatea mai deține și alte terenuri pe raza municipiului. De această dată, apetitul imobiliar al acestora s-a îndreptat acum spre o fostă hală industrială, situată în inima Clujului, pe strada Horea 33-35.

Pornind de la panoul care anunță viitorul ansamblu imobiliar, am aflat că acesta se află încă într-un stadiu incipient la nivel de PUD, proiectul urmând să primească girul comisiei de urbanism din primărie. Potrivit documentului cu nr.5855 din 06.12.2017, Prodvinalco trebuie să primească aprobarea comisiei pentru ”Elaborare proiect pentru autorizarea lucrărilor de demolare imobile existente, elaborare proiect urbanistic de detaliu și elaborarea proiectului proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construire imobil mixt și construire de clădire cu funcțiuni sanitare, împrejmuire teren, amenajări exterioare, racorduri și branșamente la utilități, organizare de șantier, operațiuni notariale”.

”Având în vedere că proiectul Horea-Crișan se află într-o fază incipientă, vom putea reveni cu detalii doar după finalizarea proiectului, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.”, a fost singura reacție a celor de la Prodvinalco, la solicitarea Transilvania Jurnal privitoare la detaliile ansamblului imobiliar preconizat.

Din câte am putut afla până în prezent însă, Prodvinalco vrea ca pe locul fostei hale industriale să construiască, de-a lungul Facultății de Litere, o clădire cu funcțiuni mixte (apartamente + spații de birouri la parter). De asemenea, se are în vedere păstrarea parțială si reconvertirea unui corp din clădirea industrială existentă și amenajarea unei parcări. De notat că odată cu finalizarea proiectului, locuitorii Clujului ar putea avea acces direct de pe strada Horea pe strada Crișan, unde, la numărul 26, se va ridica o clădire cu funcțiuni medicale.

Deși aflat la început, proiectul viitorului ansamblu imobiliar gândit de Prodvinalco este contestat de câțiva dintre proprietarii din zonă, deși se susține că acesta respectă întru totul Planul Urbanistic General al orașului.

Locuințe și birouri, în loc de cultură și artă

Pe locul fostei hale industriale a Prodvinalco, de pe  Horea 33-35, pe o suprafață de 2.800 mp, funcționează acum H33, un proiect al Asociației Urbannect. Vorbim de un spațiu, devenit între timp el însuși un exponat, redat comunității și dedicat exclusiv interconectării artei și culturii cu oamenii, unde, într-un cadru cu totul neconvențional, sunt prezente arta plastică, fotografia, performance-ul, arta dramatică, arhitectura, designul, muzica și video art-ul.

Nu multă lume știe încă că aici, pe pereții fostei hale industriale, a fost realizată, în mai 2017, cea mai mare pictură murală din România, întinsă pe nu mai puțin de 350 mp. Este vorba despre lucrarea ”Omul Micro Macro Cosmos”, a cunoscuților artiști stradali Kero și Ocu, realizată pe unul dintre pereții laterali ai spațiului industrial.

Toate acestea vor lua sfârșit însă, odată ce proprietarul terenului, Prodvinalco, va demara lucrările la noul ansamblu imobiliar.

”Chiar nu știm cât vom mai putea funcționa aici. Există o procedură de autorizare, o intenție a celor de la Prodvinalco de a construi ceva aici. Noi suntem doar niște simpli chiriași, care am încercat să folosim acest spațiu pentru a invita comunitatea să profite, să participe la tot felul de activități culturale într-un fost spațiu industrial generos.

E vorba, cum se spune, de o utilizare temporară a acestui spațiu căruia i-am dat o utilitate de care clujenii aveau nevoie. Sigur, vom mai funcționa aici până la demararea proiectului imobiliar, dar cu siguranță că avem intenția de a găsi un alt loc în care să continuăm proiectul H33, unul la care clujenii au răspuns foarte foarte bine. E păcat, desigur, dar în același timp, suntem bucuroși că timp de doi ani le-am oferit acestora un altfel de loc, un spațiu alternativ, unde să petreacă ore frumoase.”, ne-a declarat  arhitectul Dan Clinci, coordonatorul Asociației Urbannect, care are ca scop reutilizarea culturală, chiar și temporară, a spațiilor inerte, în dorința de a atrage atenția asupra valorii pe care o pot aduce acestea vieții culturale a orașului prin utilizare inovativă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu