Clujul formează, de 25 de ani, sute de vorbitori de norvegiană la UBB
Sute de vorbitori de limbă norvegiană sunt formați în fiecare an de Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB). Pentru a marca împlinirea a 25 de ani de studii norvegiene în România, la evenimentul organizat la Cluj, în Aula Magna a Universității „Babeș Bolyai”, fost prezentă și E.S. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România. Cu aceeași ocazie, prof. dr. Helge Rønning, de la Universitatea din Oslo, a susținut o prelegere cu tema „Norwegian Culture in an International Context”.
25 de ani de studii norvegiene la Cluj
„Sărbătorim 25 de ani de studii norvegiene în România, la UBB, și suntem foarte mândri de asta. Dacă în primii ani erau înscriși 12 studenți, în următorii patru ani numărul a crescut la 80, iar acum totalul de studenți este de 250! Pe parcursul acestor ani, sprijinul acordat de Norvegia și de Ambasada Norvegiei la București a contribuit la creșterea numărului de studenți”, a declarat prof. univ. dr. Sanda Tomescu-Baciu, cea care a înființat programul de limba și literatura norvegiană, nivel licență, în 1991.
„Unul dintre obiectivele importante ale Ambasadei Norvegiei este să transmită cunoștințe și să trezească interesul față de cultura și valorile naționale norvegiene. Acest lucru implică și promovarea activă a literaturii norvegiene și a altor forme de exprimare culturală. Împreună cu acestea, vin, desigur, și valorile naționale care stau la temelia societății noastre, cum sunt normele de drept, libertatea de exprimare, oportunități egale pentru toată lumea, non-discriminarea și altele”, afirmă E.S., Tove Bruvik Westberg.
UBB Cluj este singura universitate din România care are o secție acreditată de limba și literatura norvegiană și care asigură și un curs opțional de limbă și cultură norvegiană pentru toți masteranzii UBB, conducător științific de doctorat fiind tot dna prof. dr. Sanda Tomescu-Baciu.
Lectorul norvegian Fartein Th. Øverland predă cursuri de limbă și cultură norvegiană de câteva luni în cadrul programului de norvegiană de la UBB. Finanțarea poziției de lector este asigurată de Centrul de Internaționalizare a Învățământului din Norvegia (SIU), pentru perioada 2015-2020, în urma unei competiții europene, câștigată de Programul de studii norvegiene de la UBB Cluj.
„Am observat o diferență culturală între studenții de aici și cei din Norvegia. Cei de aici sunt extrem de politicoși, nu întrerup și își formulează foarte atent întrebările. Studenții din Norvegia sunt obișnuiți să întrerupă, să pună întrebări în timpul prelegerii și au o atitudine mai îndrăzneață. Personal, îmi place stilul de aici, mă simt foarte bine alături de studenții din Cluj”, spune acesta.
Profesorul Helge Rønning se află într-un turneu de zece zile în România, în cursul căruia susține prelegeri pe teme de cultură, mass-media, literatură și piața cărții. După două zile petrecute la Iași, unde a susținut prelegeri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prof. Helge Rønning va rămâne până marți, 15 noiembrie, în Cluj, unde va conferenția în limba norvegiană studenților de la Departamentul de limbi și literaturi scandinave, pe tema „Moarte și modernitate în piesele lui Jon Fosse și Henrik Ibsen” (marți, 15 noiembrie, la ora 10, 00, în sala Grimm a Facultății de Litere din UBB).