Clujul „conecteză” lumea cu ajutorul învăţării nonformale
Cel mai mare eveniment de învățare nonformală al anului 2014 din Europa, Connector, va avea loc în perioada 19-23 noiembrie la Cluj-Napoca.
Evenimentul este finanţat prin programul european Erasmus+ şi aduce împreună peste 300 de pasionaţi de învăţare nonformală din 36 de ţări: formatori, profesori, facilitatori, persoane implicate în educaţie, lucrători de tineret şi voluntari care cred în învăţarea nonformală şi în complementaritatea acesteia cu educaţia formală.
Connector înseamnă 5 zile de activităţi, 18 ateliere de metode de învăţare, un spaţiu de interacţiune, împărtăşire şi creare de soluţii pentru educaţie. Primele trei zile ale evenimentului se vor desfăşura la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. În primele 2 zile participanţii vor învăţa cum să aplice metode participative de învăţare precum teatru forum, storytelling, dans contemporan, environmental art, facilitare grafică, teatru de improvizaţie, delivering life. Ziua a treia este dedicată schimbului de idei, practici şi experienţe între participanţi, cu scopul de a identifica proiecte sau activităţi ce pot fi dezvoltate în parteneriat. În ultimele 2 zile participanţii vor prezenta metodele din eveniment în cadrul comunităţii clujene. Limba de lucru a evenimentului este limba engleză.
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport ce se va derula în perioada 2014-2020. În 2014 în România au fost primite 1764 de propuneri de proiecte la primele două runde de selecţie, din care au fost aprobate 463 de proiecte. La cea de-a treia rundă au fost primite 434 de propuneri de proiecte, aflate în prezent în proces de selecţie. Proiectele se adresează tuturor sectoarelor de educaţie, formare profesională şi tineret. Bugetul disponibil pentru anul 2014 în România este de 52 000 000 Euro.
Connector 2014 este organizat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Federaţia Share Cluj-Napoca şi Restart în Educaţie.