Clujul, cea mai mare piață rezidențială din România. Floreștiul, în topul suburbiilor

Foto: Dan Bodea

Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa sunt cele mai mari pieţe rezidenţiale locale din România, topul fiind completat de Sibiu, Iaşi şi Braşov, potrivit unui studiu de profil, prezentat luni.

Constanţa a devenit în 2017 a treia mare piaţă rezidenţială regională din România în care se livrează anual peste 3.000 de locuinţe.

Oraşul de la malul mării se alătură astfel municipiului Cluj-Napoca (5.403 locuinţe livrate), cea mai mare piaţă rezidenţială cu excepţia regiunii Bucureşti – Ilfov, şi Timişoarei (3.484 locuinţe livrate), se arată în raportul întocmit de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, pe baza informaţiilor Institutului Naţional de Statistică.

Următoarele poziţii în topul celor mai mari pieţe rezidenţiale locale din România sunt ocupate de către Sibiu şi Iaşi, ambele cu aproximativ 2.500 de unităţi locative livrate anual, Braşov, cu aproape 1.700, şi Oradea, care a intrat în premieră anul trecut în rândul oraşelor în care sunt finalizate anual peste 1.000 de locuinţe, incluzând şi localităţile limitrofe.

Ca şi în anii anteriori, cea mai mare pondere a locuinţelor finalizate în 2017 în cele mai mari pieţe rezidenţiale din România, incluzând şi regiunea Bucureşti – Ilfov, au fost amplasate în localităţile limitrofe marilor oraşe – aproximativ 54%.

“Localităţile limitrofe marilor oraşe regionale continuă să atragă cea mai mare pondere a finalizărilor de locuinţe noi deoarece oferă terenuri pentru construcţii în parametri rezonabili de preţ şi un grad redus de birocraţie în autorizarea lucrărilor de construire, comparativ cu marile oraşe unde autorităţile locale sunt mai puţin prietenoase, iar vânzătorii de terenuri au de multe ori aşteptări nerealiste privind preşul terenurilor propuse spre vânzare”, a declarat Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, preţurile nerealiste sunt o consecinţă a faptului că în oraşe precum Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca se aplică proporţia 80%-20% când vine vorba de concentrarea terenurilor bune în portofoliile unui grup restrâns de proprietari.

“În situaţia în care cererea cu oferta pentru terenuri centrale sau semicentrale se vor întâlni, vom asista la o majorare a segmentului middle market şi în marile oraşe din România şi la o evoluţie calitativă a conceptelor ce stau la baza proiectelor de la periferia marilor oraşe”,a explicat Voica.

Cele mai mari suburbii după numărul de locuinţe livrate în 2017 au fost Bragadiru (Bucureşti), cu mai multe locuinţe finalizate comparativ cu Braşov, Floreşti (Cluj-Napoca), localitate în care în ultimii 11 ani s-au finalizat aproape 18.000 de locuinţe, mai mult ca în oricare dintre marile oraşe analizate, cu excepţia Bucureştiului, şi Năvodari (Constanţa), Dumbrăviţa (Timişoara) şi Cisnădie (Sibiu), care au trecut în premieră în 2017 de pragul de 1.000 de livrări.

Distribuie:

Postaţi un comentariu