Cluj-Napoca are rampă temporară de gunoi, restul primăriilor aşteaptă

Foto: Dan Bodea

Din 15 octombrie gunoaiele clujenilor trebuie să se întoarcă acasă. Protocolul încheiat între Primăria Cluj-Napoca şi Primăria Oradea privind depozitarea temporară a deşeurilor menajere de la Cluj la rampa ecologică de la Oradea are ca dată finală jumătatea lunii octombrie. Între timp se apropie de final şi lucrările la rampa temporară realizată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca şi care este amplasată în imediata vecinătate a vechii rampe de la Pata Rât.

Potrivit unor declaraţii recente ale primarului Emil Boc, rampa va rezolva problema depozitării deşeurilor menajere pe aproximativ doi ani de zile, timp în care se speră că şi Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect al Consiliului Judeţean Cluj, va fi gata.

Din iunie, ca urmare a transportului gunoaielor la Oradea, şi preţul pentru populaţie a crescut de la 7, 05 lei la 8, 38 lei pe lună, însă după deschiderea noii rampe temporare, tarifele vor scădea din nou. „Vestea bună pentru clujeni este că vom scădea preţurile la gunoaie. La momentul acesta lucrăm la calculul acestor preţuri şi vom anunţa până în 15 octombrie despre aceste soluţii. Sper ca ceea ce a fost un coşmar să nu mai devină pentru nimeni o problemă în următorii doi ani în municipiul Cluj-Napoca, cu speranţa că Centrul de Deşeuri mult discutat de la Consiliul Judeţean se va termina odată. Pentru că atunci practic se va rezolva problema deşeurilor. Până atunci noi facem depozite de stocare temporară de unde gunoaiele vor trebui mutate în noul Centru de Deşeuri. De aceea un anumit cost va trebui să fie regăsit în preţ pentru mutarea gunoaielor de la depozitul temporar în depozitul definitiv. Dar măcar noi Clujul scăpăm de această problemă. Nu ştiu cum se descurcă ceilalţi din judeţ, deocamdată pentru Cluj după un efort îndelungat şi de durată sper să avem această soluţie la problema gunoaielor”, a precizat Emil Boc la un post de radio.

Gunoaiele floreştenilor merg în continuare la Aleşd

Compania Eco Quatro Salub care se ocupă de salubrizarea menajeră în Floreşti a anunţat recent că scumpeşte tarifele pentru ridicarea gunoiului. Noul tarif este de 8 lei per persoană şi va fi aplicat deja pentru cheltuielile aferente lunii august. Tariful a fost majorat la 70 lei per metru cub şi pentru societăţile comerciale. Până acum tariful era de 6 lei per persoană.

După închiderea rampei de la Pata Rât gunoaiele din Floreşti au fost transporate rând pe rând la Alba, Oradea şi acum la Aleşd, la o distanţă de circa 100 de kilometri. „Am fost nevoiţi să introducem aceste tarife pentru că avem costuri mari cu transportul deşeurilor, încărcarea lor, maşinile acelea speciale pe care le folosim la transport. Costul la rampă a crescut de patru ori. Oricum am mărit preţul doar la opt lei, în oraş e 8, 38 lei şi ei au scumpit încă din iunie, noi doar din august. Le transportăm în continuare la Aleşd şi probabil dacă va fi nevoie şi la Sibiu”, a precizat directorul Eco Quatro Salub, Livia Baica.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Aceasta a subliniat că firma face destul de greu faţă acestei provocări financiare şi că cel mai probabil va cere ajutorul primăriilor care sunt acţionari în cadrul firmei. „Am mai avut discuţii cu domnii primari şi dânşii sunt deschişi să ne ajute. Cu Aleşdul colaborăm bine, singura problemă este că acolo este staţie de sortare şi atunci nu putem duce gunoaiele sortate. Însă noi ne dorim să începem o colectare selectivă, pentru că e nevoie să diminuăm cantităţile care se transportă. Am cumpărat din timp sacii pentru colectarea selectivă, pe care să îi dăm cetăţenilor, iar la blocuri ar trebui să amplasăm tomberoane speciale. Am aşteptat să se rezolve la judeţ situaţia cu rampa temporară, am sperat că va fi acea rampă provizorie a RAADPP. Pentru că am auzit că municipiul Cluj-Napoca şi-a făcut o rampă, dar doar pentru oraş nu şi pentru restul localităţilor. Aşa că vom vedea ce se va întâmpla mai departe”, a explicat Baica.

Firma Eco Quatro Salub deserveşte comunele Floreşti, Gilău, Căpuş şi Măguri Răcătău.

Câmpia Turzii îşi trimite gunoaiele la Odorheiu Secuiesc

Primarul din Câmpia Turzii spune că la nivelul oraşului nu sunt probleme în privinţa colectării şi depozitării gunoaielor. „Noi nu am scumpit gunoiul, dar am introdus o taxă specială pentru cei care nu vor să încheie contractele cu compania. Am venit în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre pentru că erau vreo 6.000 de contribuabili care nu voiau să achite taxa de salubrizare şi s-a aprobat această taxă specială, care este descurajantă”, a declarat primarul Radu Hanga.

„Noi ducem deşeurile la Odorheiu Secuiesc, acolo este un depozit autorizat la standarde europene deci nu avem o limită de timp. Probleme am avea cu costurile, pentru că distanţa e destul de mare. Momentan ne încadrăm şi nu vor fi probleme în acest an, de aceea nici nu am propus o majorare a tarifului. Apoi vom vedea ce se întâmplă şi dacă nu se va rezolva o rampă şi în judeţ, să fie mai aproape”, a precizat directorul interimar al Companiei de Salubritate Câmpia Turzii, Paul Cîmpean. Potrivit acestuia, la Câmpia Turzii se colectează lunar circa 100 de tone de deşeuri menajere.

Tariful pentru populaţie este în acest oraş de 6, 57 lei per persoană pe lună, în timp ce firmele plătesc 74, 9 lei per metru cub de gunoi. Taxa specială pentru cei fără contracte este de 15 lei per persoană pe lună. Iar distanţa la care se transportă gunoaiele în prezent este de 156 de kilometri.

Sălăjenii ne-au luat-o înainte cu depozitul ecologic

Şi la Dej situaţia este sub control, dă asigurări primarul Costan Morar. „Noi transportăm deşeurile la Odorheiu Secuiesc, dar preconizăm ca la finele anului să fie gata centrul de management al deşeurilor de la Surduc din judeţul Sălaj. Este proiectul autorităţilor din Sălaj făcut tot pe fonduri europene, dar ei vor finaliza în acest an acest centru, şi am vorbit să ne primească şi pe noi cu deşeurile. Distanţa nu va fi mare, cam 60-65 de kilometri, ca şi dacă le-am aduce la Cluj-Napoca. Am găsit această soluţie pentru că e cea mai bună pentru zona noastră şi noi nu avem cantităţi marti, cam 1.500 de tone pe lună, prin urmare cei de la Surduc au capacitatea de a ne primi şi pe noi”, a precizat edilul Dejului. Morar a adăugat că nu a dorit ca cetăţenii să suporte costurile legate de transportul deşeurilor la Odorheiu Secuiesc, costuri care se ridică la circa 30.000 de lei pe lună.

„Am aprobat în Consiliul Local o hotărâre prin care diferenţa de preţ, care ar fi undeva la 1, 5 lei per persoană, să o suportăm de la buget. În trei luni am avut cheltuieli legate de transportul deşeurilor de aproape 100.000 de lei. Am făcut calcule şi am ajuns la concluzia că în această perioadă soluţia transportului la Odorheiu Secuiesc era cea mai bună. Dacă făceam rampă temporară, apoi după ce se termina Centrul de Management al Deşeurilor de la Cluj trebuia să le mutăm acolo, şi am fi ajuns cu costurile de transport la o cheltuială similară, deci nu merita să facem acum o rampă temporară. După ce se deschide la Surduc le vom duce acolo şi pe viitor sperăm să se finalizeze şi CMID-ul”, a declarat pentru Transilvania Reporter, primarul Costan Morar.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

CMID re-licitat pe bucăţi

Consiliul Judeţean Cluj a lansat luna trecută procedura pentru licitarea restului de lucrări la prima etapă a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Lucrările realizate de fostul constructor cu care CJ a ajuns în instanţă s-au oprit aproximativ la 70% din realizarea centrului.

Obiectul contractului constă în continuarea şi terminarea lucrărilor aferente Zonei Tehnice a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), „Fidic Galben”. Acestea constau în realizarea unei Staţii de sortare, a unei Staţii de tratare mecano-biologică, respectiv a drumurilor din incintă, a unor platforme, reţele şi împrejmuiri.

Valoarea estimată fără TVA a acestui contract este de 35.509.541, 84 lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 18 noiembrie 2015, ora 9.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu