Centenarul sărbătorit la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”

Foto: Dan Bodea

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a ales ca temă unitară a „Săptămânii Altfel” centenarul. La 23 noiembrie, cu opt zile înainte ca restul românilor să sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire, elevii și profesorii celui mai nou colegiu al Clujului au furat startul aniversării. Pe holurile școlii vuietul al unei zile normale de școală este dublat de o emoție specială. Pereții sunt decorați cu tricolorul în formă de inimoară, de hartă a României, floricele și  cu portrete ale unor mari figuri istorice românești. Mulți sunt îmbrăcați în portul național.

Și-au propus ca ziua să fie una originală, cu o serie de ateliere propuse de fiecare catedră (Istorie, Științe Sociale, Matematică, șamd). Elevii s-au amestecat și s-au putut înscrie indiferent de clasă la oricare dintre ele. Atelierul delicios a propus  spre degustare preparate tradiționale căutate de copiii și gătite pe baza rețetelor aflate de la bunici, din cărți vechi sau de la o cunoștințe mai în vârstă și binevoitoare. Profesorii catedrei de geografie împreună cu elevii au întocmit propria listă și hartă cu 100 de locuri de văzut în România. Catedra de științe ghidată de doamna Emilia Andreieș a realizat o ” treceră în revistă” a invențiilor care poartă amprentă românească , apărute în ultima sută de ani.  Unii elevi s-au transformat în copiști minuțioși și cu pene și călimări au transcris texte vechi precum Psaltirea lui Dosoftei. O tânără scriitoare elevă, Giurgiu Maria, împreundă cu colegii ei de  clasa a VI-a împărtășea emoțiile debutui în volum.  Cartea ei a fost publicată cu ajutorul Fundației „Gheorghe Șincai”, fundația liceului. Pasionații de teatru s-au prezentat în fața colegilor cu producții în care s-au implicat în selecția textelor, selecția muzicii, scenografia, costumele și regia. Au pus la punct o scenetă bazată pe scrisorile soldaților către familii și o joacă cu multă emoție, cu vocile tremurate și solemnitate. Declară că au dorit să arate că pentru această unire a fost nevoie de sacrificii, că au vrut să-și onoreze strămoșii și sunt recunoscători că doamnele profesoare le-au sugerat unde ar putea găsi scrisorile, dar regia și coerența produsului final le aparțin.

Un alt grup, coordonat de doamna Sanda Gabor propupne o rememorare relatată într-un duplex TVR și CNN a ceea ce ei cred că au simțit trăitorii Marii Unirii, printre care care se aflau și minoritățile naționale.  Alexandra, elevă participantă la proiect, ne-a declarat „E drăguț să simțim ca facem toți parte din ceva, un întreg. Chiar dacă suntem foarte diferiți și fiecare a avut posibilitatea sa-si pună amprenta în modul lui asupra fiecărei activități, până la urmă ne-am adunat toți sa sărbătorim același lucru. Și e important din când în când sa mai existe și astfel de activități care sa ne aducă împreună.”

Cei pasionați de științe sociale discută altăuri de doamnele Smaranda Sălăjan și Valentina Opriș  pe marginea lucrării Psihologia poporului român a universitarului clujean Daniel David despre mintea românească și inteligența românilor. Sigur că pe terenul de fotbal al școlii se organizează întreceri. La finalul programului toți s-au strâns în curte și alături de solistul Bogdan Curta au horit împreună cu profesorii până li s-au înroșit obrajii și li s-a terminat respirația și nu le-a mai rămas decât să-și aprindă lanternele și să se legene ușor cu mâinile înghețate pe telefoanele ridicate.

Această zi a fost pentru Șincai doar începutul. Săptâmâna 26-29 înseamnă pentru ei  „Școala Altfel”, și pentru prima dată toate clasele, chiar și ciclul primar au decis să o  țină deodată și să o dedice Centenarului. Nu vor lipsi vizitele  de la Alba – Iulia, cu coroane de flori și îmbrăcați în port popular. Clasele mici au avut această acțiune în 23, iar marți, 27, 14 clase împreună cu dascălii lor vor ajunge în Cetatea Unirii. Între timp la școală vor continua activitățile de tot felul puse sub semnul centenarului. Ideea aceasta, de a dedica o săptămână întreagă cu activitățile aferente unei teme anume doresc să o păstreze și să facă o tradiție din ea pentru a  înlocui o  „Școlă Altfel” care păre lipsită  de omogenitate. Inițiativa a aparținut catedrei de Istorie, dar restul profesorilor au fost încântați să se alăture propunerii, având din partea direcțiunii implicare și suport.  Doamna profesoară Lucia Copoeru și  doamna profesoară Pop Corina  declară că se bucură că au reușit să cuprindă toată școala într-un proiect și că provocările lansate de profesori au fost primite de  copiii lor cu entuziasm.

Cu un corp profesoral îmbrăcat în mare parte  în port popular, entuziast și dispus la experimente ludice, școala arată altfel.

A consemnat, Sânziana Gădălean, studentă, absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, galerie foto semnată Dan Bodea

02W0A6071 02W0A6080 02W0A6084 02W0A6111 02W0A6114 02W0A6132 02W0A6143 02W0A6148 02W0A6163 02W0A6164 02W0A6165 02W0A6194 02W0A6201 02W0A6205 02W0A6209 02W0A6210
<
>
Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Sinca Mihaela says:

    Felicitari Colegiului National “GHeorghe Sincai” Cluj-Napoca pentru minunata initiativa de a dedica ‘Saptamana altfel’ Centenarului Marii Uniri. Excelent articol care ne-a transmis frenezia elevilor si pasiunea profesorilor in tot ce fac in scoala. FELICITARI!

Postaţi un comentariu