Cea mai proeminentă voce ştiinţifică a New York Times, redusă la tăcere pentru că nu a arătat respect şamanilor peruani

Titlul păcătuieşte prin omisiune. Lipsa de consideraţie manifestată faţă de şamanii locali în timp ce însoţea o excursie a unor liceeni americani în Peru, în 2019, nu este principala acuzaţie care a condus la concedierea lui Donald McNeil Jr, jurnalistul ştiinţific vedetă al New York Times şi una dintre cele mai importante voci jurnalistice din Statele Unite în pandemie.

El mai este acuzat că a folosit remarci rasiste şi sexiste, care i-au stânjenit pe liceenii participanţi la acea excursie.

În fiecare vară, Times obişnuieşte să-i delege pe unii dintre reporterii săi de top pentru a le servi drept ghid unor elevi de liceu în excursii operate în diferite locuri din întreaga lume de companii de turism partenere. Scopul acestor excursii, conform ziarului, este de a le oferi elevilor o vacanță cu valoare educațională.

Dar, potrivit unor informaţii date recent publicităţii de Daily Beast, la întoarcerea în ţară din excursia organizată în Peru, în 2019, mai mulţi studenţi şi părinţi au raportat un comportament inadecvat al jurnalistului New York Times. Doi studenți au spus că McNeil a folosit într-o ocazie cuvântul “nigger” şi că a sugerat că nu crede în conceptul “white privilege”.

Alți trei participanți au susținut că McNeil a făcut comentarii rasiste și a rostit stereotipuri despre adolescenții negri.

Nu a fost respectuos în timpul unor ceremonii tradiționale cu vindecători / șamani indigeni la care am participat”, a scris un altul. „Am fost foarte dezamăgit, după ce auzisem lucruri grozave despre munca sa”.

Mă aștept la acțiuni imediate cu privire la acțiunile întreprinse de Donald, sunt profund dezamăgit de New York Times din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut în timpul călătoriei noastre. Cred că ar trebui concediat”, a scris un participant în plângerea înaintată companiei de turism care a organizat excursia în parteneriat cu publicaţia.

Donald McNeil Jr

Donald McNeil Jr

Conducerea New York Times a investigat la acea dată reproşurile aduse lui McNeil şi a constatat că acesta a dat dovadă de „o proastă judecată”, repetând o insultă rasială în contextul unei conversații despre limbajul rasist. Publicaţia le-a cerut scuze elevilor participanţi la excursie.

Totodată, a decis să-i dea lui McNeil încă o şansă, deoarece observaţiile sale „urâte” nu au fost „rău intenţionate”.

Şase luni mai târziu, la începutul lui 2020, când prea puţini acordau importanţă virusului, Donald McNeil, un veteran New York Times, câştigător al numeroase premii, ieşea din nou în evidenţă subliniind severitatea bolii şi potenţialul noului virus de a declanşa o pandemie gravă. El s-a consacrat în ultimul an ca vedetă a cotidianului cu sediul în New York şi una din cele mai proeminente voci jurnalistice ale țării în ceea ce privește pandemia.

Potrivit unei surse din interiorul publicaţiei, McNeil urma să se numere printre propunerile de Pulitzer înaintate de New York Times anul acesta pentru jurnalism social.

Dar lucrurile au luat un alt sens după dezvăluirile din ianuarie publicate de Daily Beast. Un grup de paznici ai moralei de la New York Times, format din jurnalişti şi alţi angajaţi, a trimis o scrisoare publisherului ziarului, prin care a criticat moderaţia răspunsului dat acuzaţiilor adresate lui McNeil. „În ciuda angajamentului aparent al The Times față de diversitate și incluziune – se spunea în scrisoare – noi am oferit o platformă proeminentă, un discurs care acoperă o pandemie ce afectează în mod disproporționat oamenii de culoare, cuiva care a ales să folosească un limbaj ofensator și inacceptabil faţă de standardele oricărei redacții.”

După ce conducerea publicaţiei a mulţumit semnatarilor scrisorii şi a salutat denunţul, arătându-se „în mare parte” de acord cu mesajul lui, Donald McNeil a părăsit New York Times.

Într-un mesaj autocritic adresat la despărţire colegilor săi, el a menţionat că nu a avut intenţia de a jigni.

M-am exprimat nepotrivit într-o discuţie cu elevii despre suspendarea unui coleg de clasă care a folosit acel termen insultător la adresa americanilor de culoare. Nu ar fi trebuit să fac asta”, a scris el.

La început, am crezut că folosirea acelui cuvânt urât era justificată în context. Acum îmi dau seama că nu e aşa. E un cuvânt profund ofensator și dureros”

Domnul McNeil a concluzionat: „Pentru că mi-am jignit colegii – și pentru că am adus prejudicii The Times, o instituție pe care o iubesc și în a cărei misiune cred și pe care am încercat să o servesc – îmi pare rău. V-am dezamăgit pe toți.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu