Ce cred ardelenii despre Roșia Montană? Economistul Emil Culda: „Un joc pe care nu-l putem juca”
Astăzi, la Roşia Montană se află Comisia Parlamentară care analizează la faţa locului proiectul exploatării aurului de către RMGC. Aceasta va recomanda o decizie plenului legislativ, cel târziu la 1 octombrie. Comisia este contestată de asociaţia Alburnus Maior, care spune că nu a fost invitată la discuţii. În acelaşi timp, în marile oraşe ale ţării au loc manifestaţii contra proiectului Roşia Montană, iar în contrapartidă minerii din Roșia se blochează periodic în subteran.
Transilvania Reporter vă prezintă, în ziua în care Comisia Parlamentară pentru Roşia Montană analizează cazul la faţa locului, o dezbatere pro şi contra proiectului, cu voci ale Transilvaniei.
Emil Culda – economist. „Ar trebui să fim proştii-proştilor!”
„E foarte simplu până la urmă. Să zicem că accept ipoteza că acea tehnologie pe care ei o folosesc pentru extragerea aurului ar fi perfectă, astfel încât după ce scot tot terenul de acolo şi îl tratează poţi bea apă curată şi va creşte iarbă. Accept şi ipoteza că statul român va avea o redevenţă de 60%, ca să câştigăm cât merităm din acest proiect. Accept şi ipoteza că nu discutăm despre câteva sute de locuri de muncă, ci despre 10-15.000. Deci dacă acceptăm toate aceste ipoteze putem spune că este cea mai bună afacere pe care statul român de acum şi statul român de peste 10-15 ani a făcut-o sau o va face în veci.
Dar ar trebui să fim proştii-proştilor şi idioţii-idioţilor să credem că statul român este în stare de aşa ceva, că va fi în stare să monitorizeze tot procesul tehnologic astfel încât să se asigure că primeşte cât i se cuvine din exploatare şi să îşi încaseze redevenţa. Numai dacă sunt prost pot crede aşa ceva.
Păi nu am fost în stare să gestionăm o amărâtă de şosea cu Bechtel, nu am putut gestiona tăierile ilegale din păduri şi ne închipuim că vom putea gestiona un asemenea proiect? Pentru acest motiv cred că ar fi cea mai mare greşeală făcută de stat să intrăm în acest joc pe care nu-l putem juca. Iar primul-ministru şi acel avocat-ministru de trei lei, Dan Şova, vin şi ne spun că vor fi clauze în contract? Contractul nu e totul. Putem vorbi până la infinit, dar e clar că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Sigur trebuie găsită o soluţie de dezvoltare pentru acea zonă, şi eu sunt chiar din acea zonă şi o cunosc foarte bine.
Dar propaganda şi reclama care se face proiectului este deşănţată. Roşia Montană este una din multele localităţi din această ţară ai cărei locuitori nu mai au locuri de muncă la mină. Nu sunt singurii în această situaţie. Părerea mea este că protestele în stradă sunt extrem de bine-venite şi România are nevoie de ieşirile în stradă ca de apă. Ele sunt singura modalitate de corecţie pentru politicieni, e o dovadă clară de civism. Dacă ar fi după mine, aş face mitinguri în fiecare zi şi pentru toate problemele importante, iar guvenanţii i-aş schimba tot la patru luni dacă nu demonstrează că fac ceva pentru România”.
Pagina oficială a lui Emil Culda