Cardul european de sănătate – varianta low-cost

Din 12 decembrie 2018, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu mai are contract cu Imprimeria Națională pentru a putea elibera carduri europene de sănătate, astfel că acum cei care doresc să părăsească țara și solicită Casei de Asigurări un card primesc un certificat provizoriu. Deși este un document care servește pentru străinătate, informațiile care apar pe el sunt exclusiv în limba română.

Certificatul este, de fapt, un formular de hârtie, redactat în limba română, dar care, susțin reprezentanții  CJAS Cluj, are aceeași valoare ca cea a unui card normal.

„Certificatul este în limba română, dar și România primește certificate în limbile celorlalte state membre UE pentru că ele, fiind emise în baza unor regulamente europene, se emit de către fiecare țară membră UE sau a Spațiului Economic European în propria limbă și nu necesită traducere. În plus, certificatul provizoriu are aceeași rubricatură ca și cardul, care la rândul lui este formular unic pentru toate statele membre UE și spațiului economic european, deci nicio țară nu trebuie să întâmpine dificultăți în prelucrarea certificatelor provizorii pentru că fiecare țară cunoaște rubricatura cardului”, transmite Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj.

Situația persistă de mai bine de o lună, fiind o problemă la nivel național, fără a se întrezări o soluție într-un viitor apropiat.

„Noi sperăm să se reglementeze situația cât mai curând, dar în cazul în care se solicită de urgență cardul se eliberează înlocuitorul, deci nu se pune problema să rămână descoperită eliberarea cardului sau a certificatului cu aceeași valoare și îl eliberăm noi în două zile lucrătoare, la nivel de județ”, spun reprezentanții CJAS Cluj.

Totodată, este bine de știut, că la fel ca cele naționale, cardurile europene de sănătate se eliberează numai de către casa la care cetățeanul apare ca asigurat pentru că așa e prevăzut de lege.

„Dacă asiguratul cu card european beneficiază de servicii oriunde în Uniunea Europeană sau Spațiul Economic European, decontul vine pe casa județului de care aparține, unde figurează ca asigurat pacientul respectiv”, mai spune Crina Grozav.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. ovidiu says:

    31.05.2019, Buzau, aceeasi situatie. Suntem niste circari, o tara de toata jena! Un plastic amarat nu sunt in stare sa faca, dar statul imi ia 25% din salariu lunar.

Postaţi un comentariu