Caravana sănătății caută medici voluntari

Campania „Sănătate pentru Sate” a ajuns și la Cluj, după succesul înregistrat în satele din jurul Bucureștiului. Astfel, echipa formată din voluntari caută medici specialiști care să se alăture acestui demers. Medicii vor oferi consultații gratuite oamenilor din sate, lucrând în colaborare cu medicii de familie de care aparțin pacienții. Primele vizite pe teren vor avea loc după Sărbătorile Pascale.

„În prezent ne ocupăm de recrutarea medicilor voluntari. Suntem o echipă de opt persoane care ne ocupăm de acest proiect. Până în momentul de față s-au arătat interesați de Campania sănătate pentru sate 20 de doritori care urmează să se înscrie în mod oficial în cadrul campaniei. Avem mare nevoie de medici specialiști. Așezământul Sfântul Nectarie ne va oferi câțiva medici care să vină pe teren împreună cu noi. Medicii specialiști ne-ar ajuta foarte mult pentru că aceștia pot efectua consultații de specialitate, iar medicii de familie pot da trimiteri pe baza acestora. Cautăm medici specialiști pe orice domenii”, explică Bogdan Vornicu, coordonatorul voluntarilor.

Sediul medicilor voluntari va fi Așezământul Sfântul Nectarie, loc de unde va porni de fiecare dată caravana sănătății. „Ne vom aduna acolo, iar fiecare medic va spune efectiv ce poate face, cum poate ajuta. Avem o mașină care este pusă la dispoziție de cei din cadrul Așezământului Sfântul Nectarie cu care ne vom deplasa la sate. Vom vorbi din timp cu preotul satului în care urmează să mergem, cu primarul. Totul trebuie să fie pregătit dinainte, iar oamenii să ne aștepte pentru a putea fi cât mai operativi. Vom încerca să mergem în cât mai multe sate”, explică Bogdan.

Două campanii

Voluntarii au în plan două campanii: una de prevenție care se adresează în mare parte copiilor și una de consult care se adresează în special bătrânilor.

„Campania aparține Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Dacă avem posibilitatea și suficienți medici voluntari vom merge în sate din toate cele trei județe. Nu avem o limită, ne dorim să mergem în cât mai multe sate. Vom sta o zi într-un sat. Ne propunem să mergem în zilele de sâmbătă. Vrem să facem echipa  medicală cât mai mare pentru a putea acționa prin rotație. Nu vrem să obligăm un medic care s-a înscris în campanie să vină în toate satele. Normal, noi acceptăm și oameni foarte implicați care să stabilizeze echipa, dar nu este obligatoriu ca odată ce te-ai înscris să vii în fiecare sat, la fiecare vizită medicală. Vii când poți”, spune Bogdan.

Voluntarii își doresc să vină în ajutorul pacienților, dar și a medicului de familie. „Noi vom oferi consultații medicale gratuite. Fiecare medic va consulta în funcție de specialitatea pe care o are, iar rezultatele vor fi trecute pe o fişă. Acele rezultate vor fi date mai departe medicilor de familie, care vor face mai departe trimiteri. Medicul de familie supervizează totul, nu facem nimic de capul nostru”, spune coordonatorul voluntarilor.

Campania Sănătate pentru sate funcționează și în București. Programul a început în urma semnării Protocolului de cooperare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii. Acesta a fost semnat în data de 3 septembrie 2015 și vizează persoane defavorizate din mediul rural, persoane cu vârstă înaintată, persoane cu nivel educațional redus, cazuri sociale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu