Cântă Siena, cântă!
Antonie de Saint Exupery avea o scuză serioasă să dedice Micul prinţ unui om mare. Acesta, spunea el, este prietenul meu cel mai bun şi suferă de foame şi de frig în Franţa (ţara era cotropită de fascişti). Are nevoie să fie consolat. În plus, dă asigurări autorul, acest om, spre deosebire de alţii, nu s-a îndepărtat prea mult de copilul care era odinioară. Toţi oamenii mari au fost mai întîi copii. Dar puţini dintre ei îşi mai amintesc.
Îmi cer şi eu scuze copiilor că dedic aceste rânduri oamenilor mari. Dar nu am nicio scuză să invoc. Doar că mă nedumereşte prostia oamenilor mari.
Sunt vinovat şi de întârziere. Nefiind înrolat în reţelele de socializare, abia ce am aflat de nedreptatea suferită de un copil. Din partea multor oameni mari. De fapt, mici.
Prin forţa televiziunii, cu toţii o cunoaştem pe Siena. E cea mai talentată dintre talentele aduse anul acesta de Pro TV în faţa românilor. Au spus-o juraţii “Românii au talent” în finalul primei etape a emisiunii. Performanţa fetiţei de 10 ani din Cluj, care locuieşte şi învaţă în China, i-a uluit pe profesioniştii acestui format. Care e şi el vechi de 10 ani.
Dar sunt oameni nedeprinşi cu frumuseţea. În subteranul reţelelor de socializare şi-a făcut loc bârfa de denigrare. În parte a fost alimentată de trolii înrolaţi comandamentelor politice aduse de coronavirus. Oameni mari preocupaţi de chestiuni globale ţes teorii ale conspiraţiei în jurul unui copil. Altul decât Greta.
Nu-mi explic de ce conversez cu aceşti oameni. Mai sunt câteva ore până când Siena ajunge din nou în faţa publicului. Nu e nevoie să o cunoşti ca să înţelegi că nu ea a condus tancurile care au tras în mulţime în piaţa Tiananmen. Ştiu cât ne dorim cu toţii să identificăm un vinovat al actualei crize sanitare. Nu e ea. Siena e doar un copil încântător, condus de talent, care a interpretat un cântec de dragoste învăţat în şcoală. La o şcoală din Qingdao, un oraş port întemeiat de germani, cunoscut nu pentru vreun genocid, ci pentru faimoasa sa fabrică de bere. Şi unde numărul infecţiilor s-a numărat pe degete.
Siena s-a născut în America şi a petrecut cei mai mulţi ani ai copilăriei în Cluj. Câţiva dintre anii recenţi au aflat-o în China. A primit şansa să înţeleagă sufletul acelei ţări îndepărtate şi să-l cânte. Atunci când va ajunge în Africa, acolo unde spune că visează să ajungă, poate că va traversa deşertul şi va cânta întinderile lui fără sfârşit.
Toţi copiii locuiesc pe o planetă doar ceva mai mare decât o casă, la fel ca micul prinţ al lui Saint Exupery. La un moment dat, când pleacă să afle planete noi, inevitabil întâlnesc tot felul de oameni. Unii, în loc să-I încurajeze, îi vor răni. Îi vor pedepsi pentru curajul care pe ei i-a părăsit. Este că am uitat să fim copii. De aceea, am o rugăminte. Atunci când alţii sunt ursuz, fii tu drăguţă, Siena. Şi cântă pentru noi. Cântă să ne aducem aminte.