Campanie „Vaccinare și Testare pentru Învățare”. Mesaje prin școală spre părinți
Vizita la Cluj a secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Radu Szekely, a avut ca scop și prezentarea unei campanii provaccinare care să includă școala. Ea a cuprins și o întâlnire cu oficiali locali, directori de școli din județ, lideri de sindicat și presă. În cadrul acestei întâlniri s-a insistat pe necesitatea conștientizării faptului că „vaccinarea este cea mai bună soluție de revenire la o altă normalitate”, iar școala este „un vector important de transmitere a mesajelor spre părinți”.
Până în prezent nu se cunosc exact mijloacele prin care se va realiza campania în care sunt implicate Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, Consiliul Național al Elevilor, Organizația „Salvați Copiii”, Consiliul Rectorilor și sindicatele. Prezent la întâlnire, profesorul Răzvan Cherecheș, fost consilier onorific în Ministerul Sănătății, a spus foarte sugestiv că vaccinarea în acest moment este „precum o gheretă care produce tot mai multe gogoși, dar fără mirosul care să-i atragă pe clienți”. Referindu-se, desigur, la absența unei campanii provaccinare veritabile care să atragă și să producă entuziasm din partea populației.
Deocamdată reprezentantul Ministerului Educației a spus la Cluj că există afișe pregătite pe site-ul Ministerului Sănătății care pot fi descărcate și prezentate în școli. Iar Inspectoratele școlare vor putea organiza „sesiuni de informare în școli” care vor influența prin elevi și părinții. Organizațiile care se alătură acestui demers își concep singure modalitatea de participare, încă necunoscută.
„Ministerul Educației”, a precizat secretarul de stat Radu Szekely, „ține să sublinieze faptul că noi vrem să sensibilizăm cadrele didactice pentru vaccinare, dar nu este vorba de obligativitate, pentru că vaccinul nu este obligatoriu. S-au mai vehiculat zvonuri cum că profesorii nevaccinați vor putea preda numai în on-line: fals! Nu este adevărat! Vaccinarea este o soluție să ieșim din situația actuală, dar ea nu este obligatorie.”
În județul Cluj, considerat campion la vaccinare alături de București, s-au vaccinat până în prezent 3401 cadre didactice. Întreg sistemul de învățământ preuniversitar din județ are 7.157 de angajați. Numărul cadrelor didactice programate a fost de 3740 și, practic, lista acestora se apropie de final.
Cât privește testarea elevilor, directorul Liceului „Gheorghe Șincai”, Alexandru Dudău a cerut clarificări în mesajele centrale care acum pot crea confuzie: testarea se face doar în cazul elevilor simptomatici, în România nu se testează elevii în masă. Pentru că, spune domnia sa, mulți părinți și-au dat acordul și sunt nedumeriți de ce nu se efectuează testarea elevilor. Reprezentatul guvernului a precizat că „testarea în masă nu se va face deoarece ea prezintă doar o fotografie de moment, deci este irelevantă.”
De asemenea, un aspect important sesizat de cei prezenții este comunicarea de multe ori ineficientă de la guvern către directori și profesori. „Nu este normal”, spun directorii de școli „să aflăm din presă sau seara în Monitorul Oficial ce avem de aplicat de a doua zi dimineața, ne trebuie măcar câteva zile înainte ca să ne pregătim și să informăm părinții.”
Cât privește începerea școlilor, Radu Szekely a dat ca sigură data de 4 mai.
Pentru ca întreaga campanie de vaccinare să poată continua în ritmul propus, autoritățile au decis și implicarea medicilor de familie. Din cei 380 de medici de familie din județul Cluj, 64 și-au arătat disponibilitatea de a participa, conform datelor oferite de directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj, Mihai Moisescu.
„Deși se spune că vaccinul face rău, să știți că el face bine. Societatea trebuie să se apropie de dezideratul ei de a pune virusul la colț”, a conchis Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.