Campanie caritabilă inedită iniţiată de un băimărean: „Ai nevoie de un angajat model? Donează 250 de lei şi-s al tău!”
Gabriel Oană, un băimarean ingenios, cu suflet mare, cunoscut mai degrabă din mediul online sub numele de Gaben, a pus la cale o campanie inedită pentru a veni în ajutorul unui jandarm a cărui poveste l-a impresionat. Ştefan Veciunca, în vârstă de 45 de ani, din comuna Poieni de sub Munte (Maramureş), tată a trei fete, suferă de o tumoră cancerigenă la piciorul drept. Bărbatul a fost operat de două ori la Cluj, iar acum încearcă să găsească o soluţie în Italia. Dacă operaţia eşuează, acesta riscă să îşi piardă piciorul. Gabriel a primit înainte de Anul Nou un mesaj de la un prieten care i-a prezentat cazul familiei Veciunca.
Bărbatul, care deţine o firmă de publicitate şi care se descrie ca fiind o persoană creativă, s-a gândit ce ar putea face pentru a ajuta şi ce fel de mesaj ar ajunge mai uşor la sufletul oamenilor, dincolo de clasicul şi puţin agreatul: “dă-mi bani pentru”, pe care mărturiseşte că îl urăşte la rândul său şi pe care i-ar fi fost jenă să îl folosească pentru că ştie cât de greu se fac banii. Ideea i-a venit rapid: ce ar fi dacă s-ar “angaja”, dacă şi-ar dona timpul liber unor companii care doresc să apeleze la serviciile lui, iar banii obţinuţi pe durata zilelor de sâmbătă, ar ajunge în contul celor care au mare nevoie de bani? Zis şi făcut! A redactat „un anunţ de angajare” mai altfel, pe care l-a postat pe blogul său, dar şi pe reţelele de socializare.
Suma pentru ca acesta îşi oferă serviciile este 250 de lei/ sâmbătă muncită. Gabriel doreşte să adune 2.000 de euro pentru Ştefan şi este dispus să facă ceea ce angajatorul îi cere: “Fac curat, vând, car (în limita vârstei), conduc mașina, sțiu oleacă de limbi străine, lucrez pe vreo 97 de utilaje și stăpânesc mai mult de 43 de meserii diferite. Așa că nu ieși în pagubă. Plus că sunt glumeț, jovial, comunicativ, ingenios, creativ”, spune acesta în „anunţul de angajare”. Cu toate că a primit mai multe telefoane, primul angajament serios va fi onorat sâmbătă, 13 ianuarie, când va lucra într-un bar din Baia Mare.
„Am mai participat de-a lungul timpului la diverse campanii, dar am făcut-o la modul comod, adică nu m-am implicat personal. După sărbători m-a sunat un tip care mă urmărește și care mi-a spus că are un prieten din Vișeu care are o problemă gravă de sănătate. Ulterior am vorbit la telefon cu fiica cea mare a persoanei în cauză şi am hotărât că voi încerca să strâng suma de 2.000 de euro. M-am gândit să ofer ceva în schimb pentru banii donați, mai precis să ofer o zi de muncă. Eu nu mă feresc de muncă, îmi place să muncesc. M-am gândit să cer 250 de lei pe zi, iar dacă lucrurile merg bine, să creștem miza după câteva sâmbete. Sunt un om modest, nu vreau să mă laud cu ceva, dar în general oamenii se simt bine în prezența mea. Sunt persoane care mi-au scris pe blog, cărora le-a plăcut ideea și care vor să doneze fără să mă pună la muncă. Un tip din București mi-a spus că mă plătește să merg până acolo să bem o bere. Nu aș vrea să iau bani de la persoane fizice. Nu am făcut acest lucru pentru publicitate, pur și simplu încerc să îi ajut pe oamenii aceștia și aceasta a fost ideea care mi-a venit în minte. Abordarea e puțin mai mai omenească decât clasicul: «Dă-mi niște bani!». Acel gen de campanii nu îmi plac. Am încercat să aduc puțin fun în această campanie. A venit cumva natural. Am căutat o procedură pe care să o aplic la acest caz, dar şi pe viitor dacă va avea succes”, a spus Gabriel.
Poate vă întrebaţi cum a reuşit băimăreanul să cunoască tainele celor 43 de meserii pe care e dispus să presteze. „Am lucrat de mic. La 17 ani am rămas orfan. Am fost la școală, am lucrat, m-am întreținut. Am spălat pe jos în cantine, am curățat cartofi, am făcut ce a trebuit să fac pentru a trăi. Nu mi-a fost rușine niciodată de muncă. Acum am o firmă de producţie publicitară. Atuul nostru este creativitatea. Nu sunt designer, dar îmi place să proiectez și să construiesc, să îmi pun ideile în practică până la capăt. Îmi place să fac lucrurile cu mâna mea și făcând acest lucru, a fost nevoie să învăţ. Am o mulțime de utilaje în hală și lucrând cu ele, am învățat fiecare meserie în parte. Am lucrat pe freză, pe laser, pe mașini de printat tricouri, pe mașini de brodat etc. Am făcut cam tot ce a fost nevoie. Împreună cu echipa, am încercat de-a lungul timpului să facem lucrurile pe care nu le găseam pe piață, pentru a avea atuul acestea de creativitate față de concurenții noștri şi am câştigat experienţă”, spune Gabriel.
După postarea anunţului, oamenii au început să îl sune. Unii în glumă, alţii în serios. Sâmbăta viitoare se va prezenta la noul său loc de muncă, urmând ca săptămânile următoare să onoreze alte promisiuni care au început să apară. „Nu ştiu încă exact ce va trebuit să fac. Sunt angajat la o crâşmă. Sunt deschis la orice de la spălat de vase la servit masa”, spune acesta.
Cu toate că este conştient că a trecut perioada în care oamenii „sunt mai buni”, Gabriel nu îşi pierde speranţa. „Dacă merge, sunt dispus să duc această idee şi mai departe. Sunt foarte multe persoane care au nevoie de ajutor!”, spune bărbatul.
O ultimă şansă
Familia Veciunca a adunat până acum 8.000 de euro din cei 10.000 cât ar costa operaţia. Jandarmul a plecat astăzi spre spitalul din Bologna, unde speră să primească o veste bună.
„Tata suferă de Condrosarcom de gradul II. Este o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul oaselor. Tumoarea este localizată puţin mai jos de genunchi la piciorul drept. A apărut în urmă cu 11 ani, dar atunci nu a fost atât de grav. Este o tumoare care revine sau nu, depinde de la caz la caz. Tata a fost operat pentru prima dată în 2007 la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. În 2010, când boala a revenit, acesta a suferit cea de-a doua intervenţie chirurgicală, tot la Cluj. În 2016, a constatat că are aceleaşi dureri, dar de această dată medicii din Cluj i-au spus că nu mai poate să fie operat, soluţia în cazul său fiind amputaţia.
Tata nu a vrut să se întâmple acest lucru. Fiind singurul care aduce un venit în casă, a decis să mai încerce şi în altă parte, să ceară şi alte păreri. Împreună cu prietenul meu l-am dus pe tata la un spital din Germania, unde i s-a spus că are 0,01 şase să rămână cu piciorul şi că trebuie amputat. Tata a refuzat din nou. Fiind studentă la medicină am cerut mai multe păreri. Am fost şi la un spital din Târgu Mureş pentru a vorbi cu un medic de acolo. Mi s-a explicat faptul că acest cancer devine agresiv şi că tata e în pericol dacă nu i se face cât de repede operaţia. Cancerul se poate răspândi în corp. Un prieten ne-a spus de un spital din Bologna. Acolo ar exista o şansă, întrucât i s-ar putea face transplant de os. Noi am reuşit să strângem o parte din bani, în jur de 8.000 de euro. Vrem să se strângă exact suma de care avem nevoie în cadrul acestei campanii, nu vrem mai mulţi bani”, a spus Maria, fiica cea mare a jandarmului.
Atât Ştefan, cât şi cei din familie speră ca medicii italieni să îi poată salva piciorul. „Am discutat cu tata şi am încercat să îl pregătim şi pentru ce e mai rău. Dacă nu se poate evita amputaţia, vom avea nevoie de o proteză”, spune Maria.
Cei care doresc să ajute, îl pot angaja pe Gabriel în contravaloarea sumei de 250 de lei sau pot dona bani direct în contul familiei: RO16 RNCB 0606 1487 8917 0001 (cont deschis la BCR Baia Mare pe numele Mariei).
Campania inedită are un regulament
Cei care doresc să îl angajeze pe Gabriel, sunt rugaţi să îl contecteze pentru a stabili din timp toate detaliile colaborării. Acesta îşi rezervă dreptul de a-şi selecta misiunile pe care le va duce la îndeplinire, pentru că nu vrea să îşi încalce principiile de viaţă. Angajamentele vor fi onorate după confirmarea plăţii. Data şi ora plăţii vor stabili ordinea în care băimăreanul se va angaja. Angajamentul vine la pachet cu o garanţie: „Dacă nu ești mulțumit de cum muncesc, îți dau banii înapoi. Simplu”.
Întregul regulement poate fi consultat pe blogul lui Gabriel AICI.