“Călătorie în jurul omului” cu biologul Alexandru Stermin. O carte despre existență și încetarea existenței
Lansarea online a cărții „Călătorie în jurul omului”, scrisă de biologul și exploratorul Alexandru Stermin și publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, a avut loc marți, 12 octombrie. Experiența de descoperire de sine a autorului a fost discutată de Carmen Strungaru, etolog și de Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babeș-Bolyai, într-o întâlnire moderată de Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.
Volumul „Călătorie în jurul omului” va avea parte de o lansare și la Cluj, în cadrul festivalului Cluj Never Sleeps, sâmbătă, 16 octombrie, la Planetarium Café. Mai multe despre eveniment AICI.
„Cartea a plecat ca o călătorie în jurul minții mele și a devenit o călătorie în jurul lui homo sapiens”, a precizat biologul Alexandru Stermin în debutul discuției despre cea mai recentă cartea a sa. Alexandru Stermin predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Autorul este licențiat atât în biologie, cât și teologie și a urmat și un masterat în filozofie, iar înainte de a împlini 30 de ani, în 12 august, 2015, a plecat într-o călătorie „fără prea multe așteptări”. Călătoria lui nu a avut un scop, ci, în sine, a fost un scop, respectiv trăirea experienței ei, respectiv un pretext de a avea ce povesti la întâlnirea “cu ceilalți”. Un fel de căutare a tărâmului din povestea lui Petre Ispirescu, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.
„Călătoria în urma căreia a rezultat cartea, am vrut să fie un dar pe care să mi-l fac la sfârșitul a ceva. Pentru că atunci când am împlinit 30 de ani, înainte de a se naște o altă parte din mine, am simțit că a murit o parte. Pe la 26 de ani mă gândeam la moarte foarte înspăimântat și, totodată, la ce mi-ar plăcea să fac dacă totuși ar fi să mor. Așa că mi-am făcut planul pentru ca înainte de a împlini 30 de ani să pornesc în această călătorie”, a precizat biologul Alexandru Stermin.
Călătoria biologului Alexandru Stermin în cele trei jungle (Amazon, Los Angeles și Beijing) a reprezentat un prilej de revelație și regăsire pentru exploratorul clujean.
„Călătoria a fost un răgaz în care eu am stat să mă întâlnesc cu fiecare gând. Altceva nu am avut de făcut, decât să stau să mă gândesc la ce mi se întâmplă. Aici și acum din carte e de fapt aici și acum-ul vieții noastre. Toți avem aceleași gânduri și aceleași frământări. Eu nu am făcut decât să fac un exercițiu mărunt de a însoți câte un gând”, a precizat autorul.
Deși fotografia de pe coperta cărții, care înfățișează o pasăre capitão-de-saíra care trăiește doar în Brazilia, pozată în jungla din Ilha Grande, te duce la gândul unei cărți de călătorie, în interior se regăsește ceva mult mai „complicat”.
„O concentrare pe ideea existenței și mai ales a încetării existenței. Dar cartea are un aer optimist cu privire la ce înseamnă natura și ființa umană. La sfârșitul cărții am rămas cu impresia că am în mână scurte notițe cu privire la viitoarele lui cărți. Fiecare capitol din carte poate să se dezvolte într-o altă carte”, a precizat etologul Carmen Strungaru.
Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre calitățile de „povestaș” ale fostului său student și despre modul în care acesta găsește echilibrul între cele trei domenii pe care le abordează fără a sacrifica pe vreunul dintre ele.
„Trei domenii își pun întrebarea cu privire la viață și la moarte: biologia, filozofia și teologia. Trebuie să fii foarte solid în curiozitatea ta să le încerci pe toate trei. Alexandru Stermin este acea persoană care le-a încercat pe toate trei. Nu e o întâmplare că ne-am întâlnit la un curs care trata filozofia vieții în care vorbeam despre viu, despre normele viului. Cartea aceasta e un eveniment din mai multe puncte de vedere. E o carte scrisă cu un tonus nou. Cu vână, cu talent. Autori precum Alexandru Stermin sunt niște intercesori, acele călăuze care ne duc dinspre biologie, în filozofie, din filozofie, în teologie în cărți în care biologul, teologul și filozoful se regăsesc fără să fie vexați de ceea ce este scris în această carte. Sandu putea să cedeze unei ispite filozofice, în care să sacrifice rigoare biologică. Dar nici sentimentul credinciosului nu este afectat, nici convingerea filozofului nu este tulburată, nici rigoarea biologului nu este compromisă. Aceasta este calitatea de „povestaș” a autorului”, a spus Ciprian Mihali.
O călătorie între trei jungle. „Spațiul pierzaniei” și ideea de libertate
În cadrul discuției, biologul Alexandru Stermin a precizat că în întreaga sa călătorie s-a lăsat inspirat de scrierile filozofului italian lui Giorgio Agamben care vorbește despre un concept denumit „stare de excepție”.
„Mi-am dat seama că în momentul în care te întâlnești cu lucruri pe care nu le-ai mai trăit, vin din tine lucruri pe care nu le cunoști. Și atunci am zis ce ar fi să construiesc această călătorie în așa fel încât să mă întâlnesc cu ceva ce nu cunosc, dac cu ceva ce oamenii de-a lungul timpului s-au întâlnit. Jungla era locul de unde noi am căzut, Paradisul nostru, al oamenilor care mai târziu am început să construim jungle urbane. Am ales să stau o săptămână în Los Angeles, o junglă urbană în care poți să faci absolut orice, sau cel puțin așa ai impresia. Apoi am mers în Beijing unde simți mult mai aproape de tine constrângerile. Cel mai liber însă m-am simțit în jungla din Amazon.
Atunci când încerci să supraviețuiești, jungla amazoniană te face să realizezi că lucrurile pe care le faci vin dintr-un firesc al tău, instinctual. În celelalte două jungle, libertatea este dată de niște norme sociale. Limitele sunt puse din exterior și încerci tu să ți le integrezi”.
Alexandru Stermin are talentul de a vorbi simplu despre lucruri extrem de complexe, a precizat profesorul de filozofie Ciprian Mihali. Dar în spatele acestor simplități, sunt niște căutări și eforturi de lectură și experimentare teribile. În spatele vitalității stau zbateri enorme.
„Nu trebuie să fii biolog, teolog sau filozof pentru a citi această carte. Sunt fericit să văd că avem scriitori capabili să aducă biologia sau alte științe nu doar la nivelul înțelegerii unui public profan, ci și să o transforme într-o curiozitate și într-o pasiune”, a concluzionat profesorul Ciprian Mihali.