Câinele de pază al neproliferării ameninţărilor nucleare este un român
Dacă pui o întrebare în spaţiul public despre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), un român avizat îţi va spune că e agenţia ai cărei inspectori i-au dat în cap lui George Bush jr. când au constatat că Irakul nu are arme de distrugere în masă şi că a avut un rol crucial în semnarea acordului prin care Iranul a promis că pune capăt programului nuclear militar. Mai puţin cunoscut despre această agenţie, câinele de pază al neproliferării ameninţărilor nucleare, este că una din cele mai înalte funcţii din Agenţie este deţinută de un român. Din 2013, ambasadorul Cornel Feruţă este coordonator-şef în cadrul AIEA, o organizaţie care numără 2.500 de persoane. Pe plan intern, coordonatorul-şef asigură coerenţa între departamentele AIEA şi comunicarea între cei şase directori-general adjuncţi. Pe plan extern, Cornel Feruţă coordonează relaţiile Agenţiei cu structuri precum UE, NATO şi ONU.
În una din rarele apariţii publice, înaltul demnitar a avut vineri la Cluj o întâlnire cordială cu studenţii şi profesorii Universităţii „Babeş-Bolyai”, la invitaţia Grupului de reflecţie Citadel coordonat de universitarul Valentin Naumescu, gazda reuniunii. Au fost două ore de conversaţie foarte deschisă. Despre „dosarul” fierbinte al momentului, Coreea de Nord, domnul Feruţă a mărturisit că, la întrebarea fiului său dacă asistăm la momentul primei acţiuni de război în care se vor folosi arme nucleare, după cel de al doilea război mondial, nu a putut să răspundă cu nu. Agenţia monitorizează activităţile nucleare ale Coreei de Nord, însă inspectorii nu au acces pe teritoriul ţării, iar scurtarea intervalelor între două teste nucleare succesive efectuate de Phenian e un semn că programul este avansat. Să nu se creadă însă că Agenţia are doar sarcini cu o încărcătură atât de copleşitoare. De pildă, AIEA, creată sub egida ONU, cu sediul la Viena, are un centru de cercetare la Monaco unde studiază calitatea apei (mâncaţi aşadar cu încredere peşti şi fructe de mare din Mediterană pentru că sunt trecuţi prin filtrul AIEA). „Tot ce este asociat tehnologiilor nucleare are impact în societate, în sănătate, în agricultură, în managementul apei”, a spus domnul Feruţă. Un interviu cu diplomatul român care are poziţia cea mai înaltă în structurile ONU veţi putea citi într-un număr viitor al revistei SINTEZA. Până atunci, o dezamăgire pentru nostalgicii lui Nicolae Ceauşescu.
Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL a fost înfiinţat la Cluj, în primăvara lui 2013, fiind o iniţiativă spontană a unor tineri specialişti în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, studii europene, studii americane, studii culturale şi economie internaţională din cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai. Destul de repede, CITADEL s-a consacrat ca unul din cele mai active şi influente forumuri de dezbatere a tematicii din politica internaţională. Domnul Feruţă spune că a venit la Cluj tocmai pentru că vrea să încurajeze astfel de grupuri de analiză, prea puţine existente deocamdată în România.