Bună Ziua, cel mai aglomerat kilometru pătrat din galaxie

La câteva zile după ce Transilvania Reporter a relatat cazul unei contrucții „cu cântec”, şi anume ansamblul Bella Vista, caz semnalat de locuitorii din cartierul Bonjour Residence, care s-au trezit cu grădinile pe jumătate surpate după ce constructorii din vecini au săpat fundaţiile până în gardul proprietăţii lor, clujenii din zonă sunt din nou nemulțumiți de un alt proiect.

Citiți și: Bună Ziua, haos urbanistic!

În cartierul Bună Ziua, în zona centrului comercial Lidl se pare că va „răsări” un nou ansamblu rezidențial. Vecinii au început să își exprime online nemulțumirea vizavi de o posibilă investiție imobiliară de amploare care ar putea apărea în zonă, în lipsa unor soluții viabile legate de infrastructură.

„Ca nesimțirea să fie deplină, panoul, o hârtie subțire, sortită ploii, cuprinde faptul că afisarea pentru consultarea publică s-a facut în 28 octombrie, când panoul a apărut mic și timid în 10 noiembrie. Nu de alta, dar dacă nu văd oamenii, nu există nici obiecții. Și după aceea, totul e „conform planului”, spune revoltată o clujeancă.

15027805_1323936014307839_6900631061932397904_n

În fapt, „dezbarea publică” la care face referire clujeanca nu este decât o consultare a publicului, în vederea elaborării unui PUZ: „Se dorește întocmirea unui plan urbanistic zonal în vederea stabilirii regimului de înălțime, al procentului de ocupare al terenului și al coeficientului de utilizare al terenului pentru construirea unui ansamblu rezidenţial cu garaje la subsol și parter comercial”, se specifică pe panoul respectiv. Inițiatorul proiectului este S.C. Pitas Investments SRL, iar arhitectul care se ocupă de această consultare publică este Sebastian Șuteu.

 

„Studiul de impact al mediului nu a fost inițiat. Reprezintă o fază ulterioară avizului Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Primărieri. Ulterior obținerii acestui aviz se va solicita și avizul de mediu care, dacă va fi necesar va conține și studiul de impact. Prin propunerea făcută și funcțiunile propuse nu se pune problema poluării mediului sau de periclitare a vreunui ecosistem. Vorbim de două ha de teren, din care mai mult de un ha va rămâne spațiu verde”, explică arhitectul Sebastian Șuteu.

„Clujenii sunt invitați să trimită observații și propuneri privind intenția de elaborare a planului urbanistic zonal în perioada 28 octombrie- 30 noiembrie 2016 la adresa sebastian@pitas.ro”, se mai spune în anunț.

Contactați de Transilvania Reporter, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au spus că până în momentul de față nu au primit decât o informare prin care au fost anunțați că vor fi depuse documentațiile referitoare la acest proiect.

mg1-concept-2

 

„Ce-avem noi aici. Două bețișoare fragile, din alea cu care altoiești ficusul acasă, care la prima pală de vânt, nu mai zic de ninsoare, nu au mai putut ține pe umeri povara proiectului pe care îl anunță. L-am ridicat noi de jos și l-am întins ca să va trâmbițăm venirea pe lume a unui nou complex gigant, în același paradis imobiliar numit Bună Ziua. Fix pe maidanul de lângă intrarea la Lidl, pe stânga cum vii din Calea Turzii spre Grand Hotel. Țineți cont ca acum e momentul când, dacă se acționează unit și profesional, astfel de orori pot fi oprite la timp. Mergeți acum în Primărie, cei care sunteți vecini cu parcela respectivă, și cereți să vedeți ce studii de impact asupra mediului și sustenabilitate are acest proiect care se grăbește să mai aducă câteva sute de apartamente, în ceea ce, în curând, va fi. E timpul sa ne luăm cartierul înapoi”, scrie pe o reţea de socializare Claudia Preda, altă clujeancă ce este proprietarea unui apartament în această zonă.

Elek Levente, președintele Asociției de Protecție a Urbanismului Cluj (APUC) îi încurajează pe vecini să își exprime în scris punctele de vedere care vor fi analizate de proiectanți. „Știu de acest proiect. Se dorește construirea unui ansamblu rezidențial cu spațiu comercial la parter. Ceea ce se întâmplă momentan e doar un pas aparent firesc de publicitate cerut de lege înaintea întocmirii unui PUZ. Cu siguranță se va încerca majorarea coeficienților urbanistici prin viitorul PUZ. Atunci va deveni o problemă. Și așa, Bună Ziua se confruntă cu problema traficului. Fără o soluție concretă pentru trafic, orice construcție va genera probleme suplimentare”, este de părere Elek Levente.

Citiți și:Georgiana Ghirca, RE/MAX Concept: „La Cluj, investițiile în apartamente ușor închiriabile au devenit un trend”

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Stefan says:

    Se construieste pe tot mai multe nivele, tot mai sus, insa tot nu vedem cele 4 benzi de circulatie promise de autoritati dar desenate cu asa mult talent in proiectele dezvoltatorilor (vezi Bonjour).
    In loc sa se imbunatateasca traficul, se inrautateste. Momentan avem doar un trotuar amarat pe o parte de strada, pe cealalta o rigola mare si urata si lipsa unui trotuar cat e strada Buna Ziua de lunga. Ba mai mult, pe aceasi parte de strada lipsesc alveolele pentru statiile de autobuz astfel incat atunci cand opresc autobuzele se formeaza coloane de zeci de masini. Cat despre existenta pistelor pentru biciclete sa nici nu indrazniti sa intrebati.
    Aceasta este dezvoltarea urbana moderna, europeana sau cum vreti sa ii ziceti….intr-o zona care acum cativa ani era “virgina” si in care se putea face ceva cu cap. Macar in ceasul al 12-lea sa ne trezim si sa punem presiune pe autoritati, sa nu aprobe construirea unor mastodonti cu prea multe etaje!!!

Postaţi un comentariu