Bătălia pentru redeschiderea celei mai vechi tipografii din Cluj continuă
Imprimeria Ardealul, cea mai veche tipografie din Cluj, a fost închisă în 2019 de conducerea CNI Coresi, intrată în procedură de insolvență în 2013, exact în anul în care împlinea 100 de ani de existență. Totul s-a întâmplat, spune fostul director al tipografiei Mircia Giurgiu, datorită faptului că cei de la Coresi erau preocupați ”doar de lichidarea și înstrăinarea activelor acesteia”. De atunci, o mână de oameni, în frunte cu Mircia Giurgiu, s-a luptat necontenit pentru redeschiderea tipografiei.
”Sucursala clujeană a Companiei Naționale Coresi, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a fost rentabilă până în ceasul din urmă, rivalizând cu toate celelalte societăți de profil din oraș. Din păcate, eforturile făcute pentru a menține pe linia de plutire tipografia clujeană s-au lovit de nepăsarea membrilor actualei conduceri a Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, ca și de lipsa de reacție a celor din minister”, spune Giurgiu.
Speranțele pentru reluarea activității tipografiei au renăscut acum.
”Când am venit eu la conducerea Imprimeriei Ardealul, în 13 mai 2016, pierderile erau de 90.000 de lei pe lună. Ne-am revenit, am reușit să plătim datorii, curent, hârtie, am început să avem profit.
Pe 2018 am fost pe profit, peste 100.000 de lei, iar în 2019 am început foarte bine, ne-am asigurat de lucru pentru tot anul și ne-am propus un profit de peste un milion de lei. Ne mergea foarte bine, aveam de lucru, veneau comenzi tot timpul. Spun că totul a fost premeditat, pentru că în luna februarie a anului 2019 ni s-a luat dreptul de semnătură pentru a nu mai putea prelua comenzi. În ciuda acestui lucru, pentru că aveam deja contractate comenzi de dinainte, am continuat să lucrăm, și tot pe profit.
Apoi, eu am fost dat afară în aprilie, dar cu toate astea noi am avut profit până în luna iunie inclusiv, undeva peste 100.000 de lei în primele luni ale anului.
Din păcate, a fost degeaba, intenția lor, a celor de la conducerea Coresi, s-a văzut clar, n-au mai vrut să ne lase să muncim, voiau neapărat să închidă, și, mai grav, să închidă premeditat și să distrugă această companie. În 2015 au închis imprimeria de la Craiova, apoi au urmat Clujul și Oradea”, ne-a declarat Mircia Giurgiu, liderul Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj, fostul director al sucursalei Cluj a CNI Coresi.
În 2020, a fost făcută și o plângere la DNA, în care erau evidențiate toate neregulile săvârșite de conducerea CNI Coresi.
”Poate s-a întâmplat totul și pentru că noi am făcut o plângere pentru abuz în serviciu și înșelăciune la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, în care am arătat, cu date din dosarul de insolvență, că tot ce s-a făcut a fost ilegal, că toată activitatea desfășurată de către administratorul special și de cel judiciar, Ghiță Cristian, respectiv Dragoș Constantinescu, este cu nerespectarea legii, că AGA nu a aprobat deciziile lor, că totul s-a făcut cu rea credință și cu bună știință și, mai mult, în absența vreunei decizii a judecătorului sindic”, spune Mircia Giurgiu
Vânzarea terenului, altă ilegalitate
În ciuda asigurărilor date de către fosta conducere a ministerului Culturii, în luna decembrie a anului 2019, societatea care se ocupă de reorganizarea judiciară a CNI a afișat un anunț de vânzare a terenului pe care se află Imprimeria Ardealul. Potrivit acestuia, terenul de 15.000 mp, evaluat la 14,5 milioane de euro, deși valorează cel puțin dublu raportat la prețul pieței, ar urma să fie vândut la licitație. Este inutil să spunem că terenul cu pricina este, datorită proximității de centrul Clujului, un adevărat magnet pentru investitorii imobiliari.
Potrivit legii, pentru desfiintarea Sucursalei Imprimeria Ardealul, angajatorul trebuia să solicite și să obțină aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor CNI Coresi SA , în conformitate cu prevederile art. 14 alin 5 litera j din actul constitutiv al companiei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 96/18.02.1999, ori acest lucru nu s-a întâmplat.
În fapt, este vorba despre o modificare majora a planului de reorganizare și despre eludarea ”cu bună știință și cu rea credință” ale dispozițiilor art. 101 alin. 5 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, care prevăd că: ,,Modificarea planului de reorganizare se poate face oricând pe parcursul procedurii, cu respectarea condițiilor de vot și de confirmare prevăzute de prezenta lege. Dacă modificarea planului este propusa de debitor, ea va trebui sa fie aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor/asociaților”.
”În planul de reorganizare judiciară nu este prevăzută vânzarea terenului pe care află Imprimeria Ardealul, cu toate acestea, în decembrie anul trecut, ne-am trezit cu un afis pe ușă, care anunța exact acest lucru, adică scoaterea la vânzare a acestuia la jumătate de preț față de prețulcât valorează în realitate acest teren. E o zonă foarte bună, aproape de centrul Clujului. Este posibil să fie presiuni și din partea rechinilor imobiliari pentru vânzarea terenului, nu vreau să mă pronunț, dar trebuie să ținem cont că în România există legi și că ele trebuie respectate”, a mai spus Mircia Giurgiu.
O nouă etapă în scandalul Imprimeriei Ardealul
Astăzi, 08 iunie 2021, Mircia Giurgiu, reprezentantul legal al casei de avocatură SPARL Voinescu și Asociații, cu sediul în București, a solicitat din nou Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, o cerere de reluare a activității sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, dar și a Imprimeriei de Vest Oradea și a punctului de lucrude la Craiova, aparținând CNI Coresi, invocând faptul că la momentul închiderii tipografia avea profit, și că, prin planul de reorganizare al CNI Coresi, nu era prevăzută închiderea sucursalelor menționate.
În plus, în contractul încheiat în 27.03.2019 între Ministerul Culturii și George-Dragoș Constantinescu, fostul administrator special și actualul directorul-general al CNI Coresi, era prevăzut că ”restructurarea operațională se va realiza cu menținerea a cel puțin câtorva puncte de vânzări (inclusiv mică producție) în Cluj, Oradea și Craiova.”
Mai mult, spune Mircia Giurgiu, ”se poate trece la ridicarea procedurii de insolvență a companiei Coresi, din moment ce societatea are 14 milioane de lei în conturi, în timp ce obiectul insolvenței îl reprezenta suma de 12 milioane de lei”.
”Solicităm să procedați de îndată la luarea tuturor măsurilor necesare care să permită reluarea activității din cadrul sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj, Imprimeria de Vest Oradea și a punctului de lucru de la Craiova, ce aparțin debitorului Compania Națională a Imprimeriilor Coresi.
Precizăm că redeschiderea acestora nu va genera decât o activitate profitabilă ce va ajuta în mod indubitabil societatea să se redreseze din punct de vedere financiar, transformându-se dintr-o societate aflată în insolvență, într-o societate solvabilă și capabilă să achite creditorilor sumele datorate”, se arată în cererea adresată CNI Coresi.