Bătălia pe PIB continuă. 10000 de profesori vor protesta la Guvern
Peste 10.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) care cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, au anunțat că vor protesta, miercuri, la București, printr-un miting la Guvern și un marş până la Palatul Parlamentului, conform Mediafax.
Această acțiune are loc după ce luni, aproximativ 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” și ”Alma Mater” au pichetat sediul Parlamentului, cu aceeași cerință de alocare a 6% din PIB pentru învăţământ.
“Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.
Totodată, alături de alocarea din 2014 a 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea Educaţiei, se găsește și propunerea pentru modificarea acestei legi în mai multe puncte, precum cel care statuează drepturile și obligațiilor personalului didactic.
Sindicaliştii mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încât, funcția de director al unității de învățământ să intre în atribuțiile colectivului unității, nu a factorilor de ordin politic.
În plus, FSLI vrea regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, fiind accentuată latura formativă şi nu cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite.
Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1. Nu în ultimul rând, aceştia au mai arătat că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi “le permit un trai sub limita de subzistenţă”.
Mitingul este programat miercuri, în intervalul 11-12.
Text: Andrada Lăutaru